Nogomet

Egipat pobjedom krenuo u obranu naslova

Matej Milanović • utorak, 12.01.2010.
Egipat pobjedom krenuo u obranu naslova
Foto: EPA

Skupina C afričkog Kupa nacija krenula je pobjedom Egipta od 3:1 protiv Nigerije. Branitelji naslova su rano primili pogodak, ali su uz protivničku pomoć već do poluvremena izjednačili, a zatim u nastavku zasluženo došli do tri boda...

Egipćani se ponovno nisu kvalificirali na Svjetsko prvenstvo pa im je još jednom glavni cilj osvajanje kontinentalnog natjecanja. Nigerija se pak u zadnjem kolu kvalificirala i vratila se na svjetsku smotru nakon osam godina te im ovaj turnir služi i kao provjera za Južnu Afriku.

Utakmicu su bolje otvorili Egipćani koji su držali loptu i stvarali prilike, no prvi su mrežu zatresli Nigerijci. Egipćani su imali dosta problema s nigerijskim krilima i u 11. minuti Obasi je po desnom krilu došao sve do šesnaesterca i odličnim udarcem svladao El Hadaryja za vodstvo svoje reprezentacije.

Vezane vijesti

Egipćani su nastavili diktirati igru još petnaestak minuta nakon čega je Nigerija dobivala sve više prostora i imala nekoliko šansi. Ipak, nisu ih iskoristili, a zatim su si praktički sami zabili gol. Naime, u 34. minuti je njihova obrana bila očajno postavljena te je Hassan bacio loptu prema sredini na koju je natrčao Moteb. Nigerijski vratar Enyeama istrčao je u prazno i Moteb ga je lagano prešao te pogodio praznu mrežu za 1:1.

Do kraja poluvremena obje su momčadi imale nekoliko prilika, no nije bilo novih golova.U nastavku je ponovno bolje krenuo Egipat i nakon deset minuta igre Hassan se usudio pucati iz daljine i lopta je završila u golu uz veliku pomoć Nigerijca Taiwoa koji ju je skrenuo za vodstvo branitelja naslova.

Nakon gola Egipat je imao par prilika za treći pogodak čime bi se riješila utakmica, ali jednom Hassan nije bio precizan, a drugi put je Enyeama bio na mjestu. Kako se približavala 90. minuta Nigerija je sve više pritiskala i u 87. minuti Egipat je krenuo u kontru koja se završila golom Nagy Gedoa za konačnih 3:1.

Egipat je tako pobjedom otvorio lov na treći uzastopni naslov, dok je Nigerija krenula sve u svemu zasluženim porazom. Šanse za prolaz su im i dalje velike obzirom da su im ostali protivnici u skupini Benin i Mozambik, ali ima dosta stvari na kojima moraju proraditi za ostatak turnira.

Afrički kup nacija, Skupina C, 1. kolo:
Egipat - Nigerija 3:1 (1:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH12.01.2010. u 20:02
    Previše je bilo propusta u obrani Nigerije da bi uzeli poneki bod.
    ALGHAZANTH