Tenis

Dodig iznenadio nositelja

Maja Giljanović • srijeda, 13.01.2010.
Dodig iznenadio nositelja
Foto: Davor Sajko

Peti najbolji hrvatski tenisač uspješno je odradio debi na Australian Openu. 25-godišnji Međugorac je u prvom kolu kvalifikacija protiv 18. nositelja Francuza De Chaunaca izgubio samo šest gemova i izborio drugo kolo u kojem je protiv Talijana Arnaboldija favorit.

Ivan Dodig je premijeru u 2010. odradio u Dohi i u kvalifikacijama izgubio u prvom kolu (Darcis), ali je premijeru u Melbourneu odradio u stilu. Dodig na Australian Openu pokušava što mu nije uspjelo na prethodna tri pokušaja na Grand Slam turnirima. 25-godišnjak je lani izgubio u kvalifikacijama Wimbledona i U.S. Opena izgubio u prvom, a Roland Garrosa u drugom kolu.

Peti najbolji hrvatski igrač (bolji su samo Čilić, Ljubičić, Karlović i Ančić) trenutačno zauzima 183. mjesto ATP liste i u debiju je u Melbourneu protiv Sebastiena De Chaunaca izgubio samo šest gemova.

Francuz koji se lani kroz kvalifikacije probio među 128 najboljih, prošao i prvo kolo (Darcis) prije nego je u drugom izgubio od Jamesa Blakea, bolje je rangiran od Dodiga (141.) i kao 18. je nositelj slovio za favorita, ali uzalud.

Dodig je u prvom setu odjurio na 4:0 i nakon što je prvu prigodu da okonča set u svoju korist propustio (De Chaunac je smanjio na 3:5) drugu kod rezultata 4:5 nije. U drugom je setu nastavio u sličnom ritmu. Francuz je izgubio svoj prvi servis-gem, Dodig je poveo 2:0, a pri vodstvu 4:2 još jednim breakom riješio sve nedoumice i u sljedećem gemu mirno priveo meč kraju.

Od 18. nositelja je bio bolji u svakom pogledu: ubacio je 63 % prvog servisa (De Chaunac 51 %), osvojio je 75 % poena nakon prvog servisa (De Chaunac 58 %), bolje je vraćao servis (12 % bolje, ubacio je 47 % dobrih returna), iskoristio je sve četiri break-šanse i od 32-godišnjaka osvojio ukupno 14 poena više.

U drugom kolu Dodigu je protivnik Andrea Arnaboldi. 22-godišnji Talijan (244.) je u prvom kolu u dva seta (6:2, 6:3) pobijedio 17-godišnjeg Australca Benjamina Mitchella, lani je u Dubrovniku pobijedio Antu Pavića i Antonija Šančića, u Ljubljani je od Roka Karanušića izgubio, a s Dodigom se dosad nije susretao.

Australian Open, 1. kolo kvalifikacija:
DODIG (Hrvatska) - De Chaunac (Francuska, 18) 6:4, 6:2, Arnaboldi (Italija) - Mitchell (Australija) 6:2, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!