Nogomet

Loše otvaranje i za Tunižane

Ivana Spahija • srijeda, 13.01.2010.
Loše otvaranje i za Tunižane
Foto: Sandro Donda

Nogometaši Tunisa uzeli su tek bod Zambiji u prvoj utakmici skupine D afričkog Kupa nacija. Iako se reprezentacija Zambije činila lakim zalogajem za uzimanje prva tri boda, Tunižani su od slabijeg protivnika uspjeli izvući tek bod, i to tek nakon preokreta...

Nakon što je Kamerun upisao iznenađujući poraz od Gabona (0:1), niti reprezentativci Tunisa nisu uspjeli doći do sva tri boda u prvom kolu. Nogometaši Zambije priredili su iznenađenje i rezultatom 1:1 uzeli bod objektivno jačim Tunižanima, ujedno i osvajačima Kupa iz 2004. godine. Time je ova skupina ostala prilično otvorena, favoriti Kamerun i Tunis posrnuli su u otvaranju te Zambija, a pogotovo Gabon koji je već upisao tri boda, imaju priliku jednog od favorita za naslov poslati kući već u prvoj fazi natjecanja.

Prvu pravu priliku propustili su nogometaši Zambije već u devetoj minuti susreta kada je Kalaba pogodio vanjski dio mreže gola Tunisa. Pritisak na obranu Tunisa Zambijcima se isplatio u 19. minuti susreta, Chamanga i Mulenga su odigrali dupli pas, a ovaj potonji je pronašao put do mreže vratara Mathlouthija i Zambiji donio vrijedno vodstvo od 1:0.

Vezane vijesti

Nogometaši Tunisa sve do sredine prvog dijela nisu napravili ozbiljniju prijetnju pred vratima Zambije, ali se iz prve velike prilike Tunižana izrodio izjednačujući pogodak. Igrala se 39. minuta kada je Msekni probio po lijevoj strani obrane Zambije i centrirao za Dhaouadija, koji je uspio matirati vratara Zambije Mweenea i poravnati rezultat na 1:1.

Po povratku s odmora probudili su se Tunižani, Mikari je u 48. minuti imao lijepu priliku dovesti svoju momčad u vodstvo, ali se njegov pokušaj odbio o vratnicu gola Zambije. Niti reprezentativci Zambije nisu ostali bez odgovora, Katongo je u 69. minuti idealno uposlio Kalabu, koji je glavom pogodio iznad grede. Dvije minute kasnije vratima Mweenea zaprijetio je Jemaa, ali je njegov pokušaj raščistila obrana Zambije.

Uslijedilo je razdoblje pritiska Zambijaca, Mulenga je u 83. minuti pogodio vanjski dio mreže gola Tunisa, a dvije minute kasnije Zambiji je poništen pogodak. Mayuka je nakon dodavanja Katonga glavom matirao Dhaouadija, ali je zambijski napadač ipak bio iza leđa obrane Tunižana. Momčadi su tako podijelile bodove rezultatom 1:1, čime zadovoljniji mogu biti reprezentativci Zambije, dok Tunis može žaliti za propuštenom prilikom, s obzirom na to da je Kamerun posrnuo protiv Gabona. Ovako će rasplet u skupini D biti daleko neizvjesniji.

Afrički Kup nacija, skupina D, prvo kolo: Zambija - Tunis 1:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH14.01.2010. u 12:31
    Naprijed Zambija, napadački nogomet donosi rezultate.
    ALGHAZANTH