Tenis

Lisjak u drugom kolu

Maja Giljanović • četvrtak, 14.01.2010.
Lisjak u drugom kolu
Foto: Ivor Krapac

Jedina hrvatska igračica u kvalifikacijama prvog Grand Slama sezone Ivana Lisjak je u meču prvog kola protiv Elene Čalove u tri seta izborila drugo i meč protiv treće nositeljice kvalifikacija Amerikanke Shenay Perry.

Ivana Lisjak (214.) je u prvom kolu kvalifikacija Australian Opena upisala prvu pobjedu nakon rupe u koju je upala poslije osvajanja Challengera (25.000 $) u Monteroniju početkom kolovoza. Nakon trijumfa u Italiji i svog drugog naslova u prošloj godini (osvojila je i Challenger u Sarajevu u lipnju) Lisjak je izgubila i u prvom kolu Maribora (Ungur) i u prvom kolu Denaina (Foretz) i u prvom kolu Las Vegasa (Pivovarova) i u prvom kolu Troya (Dubois).

U Melbourneu je Čakovčanka u prvom kolu kvalifikacija izgubila i lani od Mervane Jugić-Salkić (6:1, 4:6, 1:6) i 2008. od Julijane Fedak (0:6, 2:6), nije prošla ni 2007. kad je bila najbliže i izgubila u trećem kolu od Tamire Paszek (6:4, 4:6, 4:6), a ni 2006. (1:6, 4:6) protiv Olge Savčuk u drugom kolu ni 2004. (2:6, 0:6) protiv Mare Santangelo također u drugom kolu.

Vezane vijesti

I Elena Čalova je protiv Lisjak bila favorit. 22-godišnja Ruskinja uživa u rankingu karijere (152.) i protekla je dva tjedna provela u akciji na WTA turnirima u Brisbaneu i Hobartu te se unatoč eliminacijama u kvalifikacijama (u Hobartu u drugom kolu) bolje pripremila za uvjete u Melbourne Parku.

Partnerica u paru našoj Dariji Jurak - osvojile su prošle godine Zwevegem i igrale u polufinalu Joue-Les-Toursa - Čalova je bolje otvorila meč i uzela Lisjak servis u četvrtom gemu (3:1). Čakovčanka se nije pokolebala, vratila je break u sljedećem gemu i u devetom sama preuzela inicijativu (5:4) i servisom zaključila set.

Čalova je u drugom setu odgovorila silovito, uzela Lisjak servis dva puta za 3:2 i 5:2 i izjednačila na 1-1 u setovima (6:2).

U odlučujućem trećem ponovio se prvi set. Čalova je propustila break (4:2), Lisjak se vratila na 3:4, izjednačila na 4:4, uzela Ruskinji servis i za 5:4 i svojim servisom, četvrtim gemom uzastopce, obavila posao.

U drugom kolu je čeka Shenay Perry. 25-godišnja Amerikanka je 108. igračica svijeta (40. prije šest godina), treća je nositeljica kvalifikacija, Britanku Melanie South je pobijedila u dva seta (6:3, 6:3), lani je kao kasnija pobjednica bila bolja od Ani Mijačike u polufinalu Albuquerquea, a protiv Lisjak još nikad nije igrala.

Najbolje ostvarenje Lisjak na Grand Slam turnirima je treće kolo Roland Garrosa prije četiri godine i treće kolo US opena godinu ranije (u Wimbledonu je 2006. izgubila u prvom kolu), a najbolji ranking karijere je zauzimala u ljeto 2006. (95.).

Australian Open, 1. kolo kvalifikacija:
LISJAK (Hrvatska) - Čalova (Rusija) 6:4, 2:6, 6:4, Perry (SAD, 3) - South (Velika Britanija) 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!