Košarka

"Odmarat će se kad završi karijeru"

Vedran Attias • četvrtak, 14.01.2010.
"Odmarat će se kad završi karijeru"
Foto: Kristijan Komarica

Nakon velike pobjede nad Asvelom kojom se Cibona, uz "pomoć" Žalgirisa u Istanbulu, plasirala u Top 16 trener Cibosa Velimir Perasović bio je vrlo sretan ostvarenim, a odmaranje igrača nakon teške i zahtjevne utakmice treneru Cibone nije "niti u peti"...

Cibona je još jednom pokazala veliku borbenost i nevjerojatno srce te došla do pobjede koja im je, uz pobjedu Žalgirisa, donijela toliko željeni ulaz u Top 16: "Izuzetno sam sretan što smo ušli u Top 16 što je obzirom na tešku grupu i probleme koje smo imali stvarno velika stvar", rekao je Velimir Perasović pa nastavio: "Krenuli smo izuzetno raspoloženo u napadu, no bilo je normalno očekivati pad jer nije bilo lako držati ritam. Kada smo otišli na 13 razlike pogodili su teške trice koje su ih vratile u egal i ponovno je bila neizvjesna utakmica."

Koliko je igračima značilo kada su saznali da je Žalgiris dobio u Istanbulu što je značilo da je Ciboni dostatna bilo kakva pobjeda: "Puno nam je psihološki pomoglo kada smo dvije-tri minute prije kraja saznali da je Žalgiris dobio i na kraju smo izvukli utakmicu velikim srcem." Naravno, saznanje da je za Top 16 dovoljna pobjeda od jedan razlike - bilo je bitno: "Čim sam saznao za pobjedu Žalgirisa odmah sam rekao igračima jer je to bilo strašno važno. Bilo je dvije minute do kraja, a rezultat u egalu tako da je svaka sekunda bila bitna."

Cibona je u posljednjim minutama promijenila obranu u zonu što je bilo riskantno, ali se isplatilo: "Teško smo se branili, a oni su sve pogađali i morali smo nešto promijeniti. Oni su bili manje umorni od nas i morali smo nešto pokušati - iako je bilo rizično. Bila je to utakmica u kojoj je bilo toliko vidljivog neiskustva kada neki igrač zaboravi da igramo presing ili takve pogreške, ali uspjeli smo se izvući. Na zonu su oni promašili neke šuteve i donijela nam je pobjedu jer naš presing ih je samo ubrzao što nije bilo dobro. Naravno, da su pogodili otvorenu tricu svi bi rekli "ovaj Perasović je telac", ali moj je dojam bio da prelako prolaze i morao sam nešto promijeniti."

Collet: "Tomas nas je uništio"

Nakon poraza i ispadanja iz Eurolige trener Asvela Vincent Collet bio je razočaran: "Nema između - ili dobite ili izgubite, a mi smo izgubili. Igramo sve bolje i došli smo u Zagreb po pobjedu od koje nismo bili daleko. Nakon 35 minuta smo se vratili u egal i imali dobru priliku dobiti, ali napravili smo nekoliko pogrešaka, Cibona je igrala dobru obranu, a Marko Tomas nas je uništio. Napravili smo veliku pogrešku kada smo na 71:68 išli na dva poena umjesto na tricu i situacija se nije dobro razvila za nas." Što se tiče bivšeg Cibosa, Rawlea Marshalla, on večeras nije bio na razini: "Igrao je Tomas dosta dobru obranu na njemu, ali Marshall nakon Božića nije isti igrač kao onaj s početka sezone i to je veliki problem za nas.

Iako se vidjelo kako je Vedran Vukušić van forme, njegovo iskustvo je na kraju bilo bitno: "On je van ritma, nema samopouzdanja u šutu i to nije Vukušić kojeg mi poznajemo, ali izvukao nas je skokom i svojom igrom u obrani." Vukušić i Troha imali su protiv Asvela veliku minutažu: "Bojan i Leon jednostavno nemaju iskustva i zato sam se oslonio na Trohu i Vukušića, ali igrali su mladi igrači danas jako puno i imaju velike zasluge za naš plasman u Top 16."

Najbolji igrač Cibone standardno je bio Marko Tomas, no umalo su njegovi promašaji s crte skupo stajali Cibonu: "To bih pripisao samo umoru, a ne nervozi jer, na koncu, zabio je dva ključna bacanja. 36 minuta u napadu i u obrani čuvati Marshalla - nije lako. Naravno, bilo bi bolje da ga mogu koristiti samo 30 minuta jer bi onda i on igrao bolje, ali nemamo igrača."

U uvjetima u kojima Cibona radi ove sezone, ovakav uspjeh još je veći: "Meni je ovo kao mali trofej. Znamo kako je bilo nakon prve utakmice sa Sienom i nije nam bilo lako. Za ove igrače koji su ovo postigli sami, bez pomoći Kusa, Andersona, Prkačina i drugih iskusnih igrača - i to treba cijeniti. " Nije Perasović propustio istaknuti sjajnu atmosferu u Draženovom domu; atmosferu kakvu ova Cibona zaslužuje svaku utakmicu: "Bilo je sjajno, publika je odlično prepoznala našu borbenost i znala to nagraditi. Mi nemamo kvalitetu rutinski dobiti ovakve utakmice, ali Asvel je ekipa koja ima velike amplitude." U vezi Top 16 koji počinje krajem siječnja rekao je sljedeće: "Naravno da ima nekih momčadi koje je bolje izbjeći, momčadi s kojima je teže igrati. Iluzorno bi bilo očekivati prolaz dalje, ali nikome se nećemo predati".

Kakva je Perasova politika i način gledanja na sport najbolje se vidjelo na pitanje "razmišlja li o odmaranju Tomasa protiv FMP-a?": "Sutra idemo na put, preksutra igramo i ako dobijemo FMP - meni bi to bilo ogromno zadovoljstvo. Nikoga neću odmarati; kada prekine karijeru - onda će se odmarati", rekao je trener Cibosa koji je u ovih par rečenica pokazao kako se sportski djelatnik odnosi prema sportu i pravi razlog zašto mu momčad jednostavno ne može okrenuti leđa i reći - ne dobivamo plaću i nećemo igrati; iako na to imaju svako pravo...

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cibona73:71ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe68:76Žalgiris
Barcelona85:70Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cibona73:71ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe68:76Žalgiris
Barcelona85:70Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6914.01.2010. u 23:13
    kod perasa nema odmora, samo rad i znoj !
    Gomez69