Tenis

Čiliću Čarobnjak, Karlu porečki "krvnik"

Ivor Krapac • petak, 15.01.2010.
Čiliću Čarobnjak, Karlu porečki "krvnik"
Foto: Ivan Lacković

Petero hrvatskih aduta, Marin Čilić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović u muškom, a Petra Martić i Karolina Šprem u ženskom ždrijebu, doznali su kakav ih put čeka na Australian Openu. Ždrijeb je bio najpovoljniji Ljubičiću, koji u prvom kolu ima najmanje zvučnog protivnika...

Najzanimljiviji dio australskog teniskog ljeta počinje u ponedjeljak. Melbourne Park otvorit će vrata najboljim tenisačima i tenisačicama svijeta, a u lov na pobjede na Australian Openu krenut će i pet hrvatskih nada u glavnom ždrijebu.

Marin Čilić, prvi hrvatski reket i 14. nositelj muškog turnira, na startu će se sresti s francuskim veteranom, 37-godišnjim Fabriceom Santorom, koji je krajem prošle sezone već objavio oproštaj od tenisa, da bi se ipak predomislio i odlučio zaigrati u Melbourneu. Santoro, 68. na svijetu, još nije igrao protiv Čilića, a ukoliko ga Marin svlada, u drugom kolu išao bi na boljeg iz dvoboja kvalifikanta i domaćeg aduta Bernarda Tomica, 17-godišnjeg Australca hrvatskih korijena.

Od postavljenih tenisača, Čiliću bi prvi na putu mogao biti Stanislas Wawrinka (19., potencijalno treće kolo), dok bi u osmini finala ždrijeb vodio na četvrtog nositelja Juana Martina Del Potra. No, pitanje je u kakvom će stanju Argentinac biti u Melbourneu s obzirom da je ovog tjedna odustao od nastavka puta na ekshibicijskom turniru u Kooyongu zbog ozljede ručnog zgloba.

Prvi hrvatski reket nalazi se u gornjoj četvrtini donjeg dijela ždrijeba, a u donju četvrtinu smješteni su Ivan Ljubičić i Ivo Karlović. Ljubo, 24. nositelj, ne može se požaliti na startnog suparnika s obzirom da ga čeka 16-godišnji australski wild-card Jason Kubler, mladić bez gotovo ikakvog seniorskog iskustva i još bez ATP renkinga, ali stvari postaju teže na nastavku puta.

U drugom kolu Ivan bi išao na boljeg iz američko-kazahstanskog ogleda Mardyja Fisha i Andreja Golubeva, dok bi treće kolo, rasplete li se sve prema našim željama, moglo donijeti hrvatski dvoboj s Ivom Karlovićem.

No, Karlo će već na prvoj prepreci imati teškog protivnika, 13-postavljenog Čeha Radeka Štepaneka, kojeg dobro pamti iz poraza u skoro šest sati dugom trileru u prošlogodišnjem polufinalu Svjetske skupine Davis Cupa u Poreču. Bio je to jedan od tri Karlovićeva poraza protiv 31-godišnjeg Čeha, koji mu očito ne odgovara.

Pobjednik susreta Karlović - Štepanek će se u drugom kolu susresti s Francuzom Julienom Benneteauom ili kvalifikantom, a treće kolo vodi prema Ljubičiću, ukoliko Ivan u prva dva nastupa opravda status nositelja.

U tom dijelu ždrijeba osmina finala donosi mogući ogled s drugopostavljenim Rafaelom Nadalom, koji u prvom kolu ide na Australca Petera Luczaka. Roger Federer će na vrhu ždrijeba tražiti prolazak u drugo kolo u ogledu s Igorom Andrejevim, dok će prvi protivnik trećeg nositelja Novaka Đokovića biti Španjolac Daniel Gimeno-Traver.

Petra Martić odigrat će svoj prvi meč u glavnom ždrijebu Australian Opena protiv 21. nositeljice, Njemice Sabine Lisicki. Vodeća hrvatska tenisačica dosad se jednom susrela s Lisicki, 2007. u finalu ITF turnira u Jerseyju, uz Njemičinu pobjedu sa 6:3 i 6:4, a bolja iz novog ogleda će u drugom kolu ići na Talijanku Albertu Brianti ili Amerikanku Varvaru Lepchenko.

Prva suparnica Karoline Šprem bit će 25. nositeljica, Španjolka Anabel Medina Garrigues, protiv koje vodi s 2-1 u međusobnim susretima. No, posljednji put stajale su na suprotnim stranama još 2005. u prvom kolu US Opena, uz pobjedu Medine Garrigues sa 6:2 i 6:3.

Bolja iz ogleda Karoline i Španjolke će se u drugom kolu sresti s pobjednicom susreta Australke Casey Dellacque i Bjeloruskinje Anastasije Jakimove.

Prvopostavljena Serena Williams će se na startnoj prepreci susresti s Poljakinjom Urszulom Radwanskom, Dinara Safina (2.) ide na Slovakinju Magdalenu Rybarikovu, Svjetlana Kuznjecova (3.) tražit će pobjedu nad ruskom Australkom Anastasijom Rodionovom, dok Caroline Wozniacki (4.) za početak očekuje tenisačicu sličnog prezimena, Kanađanku Aleksandru Wozniak.

Nitko od vodećih nositeljica nije izvukao Justine Henin, nepostavljenu "minu" koju su svi htjeli izbjeći. Belgijska povratnica će u prvom kolu tražiti prolaz protiv sunarodnjakinje Kirsten Flipkens, dok je na drugoj prepreci moguć ogled s petopostavljenom Jelenom Dementijevom, koja prvo u ruskom dvoboju mora nadjačati Veru Duševinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.01.2010. u 20:15
    po meni ovako: zenske lete u 1. kolu, karlovic takoder, cilic 4. kolo a ljubicic 3. ili 4. on mi je nejasan.
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH15.01.2010. u 14:05
    Ljubičić se usrećio u ždrijebu dok Karlović vrlo lako može otpasti već na početku turnira.
    ALGHAZANTH
  • danchy15.01.2010. u 11:52
    lagana pobjeda za čilića, opasniji je tomić od santoroa
    danchy
  • Obrisan korisnik15.01.2010. u 10:34
    Bice zanimljivo Cilic Santoro jer je santoro jos gladan igre Cilic mora biti jako oprezan
    Obrisan korisnik