Tenis

Preokret Veića

Maja Giljanović • petak, 15.01.2010.
Preokret Veića
Foto: Davor Sajko

Antonio Veić je lakše pobijedio 29. nositelja Ramos-Vinolasa u prvom kolu kvalifikacija nego više od 150 mjesta slabije od Španjolca rangiranog Larsa Pörschkea. Lošinjanin je izgubio prvi set, ali promijenio tijek meča, preokrenuo i izborio treće kolo.

Antonio Veić je nakon što je 29. nositelja Alberta Ramos-Vinolasa u prvom kolu kvalifikacija dobio 6:4, 6:3 preuzeo ulogu favorita u meču drugog kola protiv Larsa Pörschkea. Ranking Lošinjanina (223.) i bez je predstave protiv Španjolca ukazivao da mu je Nijemac lakši zalogaj, ali 319. se igrač svijeta nije pokolebao.

25-godišnjak je iskoristio uspavanost Veića i osvojio prvi set. Ključni je break napravio na samom otvaranju meča, poveo 3:0 i bez da je Veić uopće izborio priliku za vraćanje u egal, za 26 minuta priveo set kraju (6:3). Naš je tenisač osvojio samo 25 % poena nakon drugog servisa i uspješne je returne brojao na prste jedne ruke (4/25).

U nastavku je i Pörschke posustao i Veić se probudio. Servis ga ni u drugom setu nije osobito slušao (59 % ubačaja prvog servisa, 65 % osvojenih poena nakon prvog i 36 % nakon drugog servisa), ali je nakon breaka za 3:1 za 48 minuta izjednačio na 1-1 u setovima (6:4). U trećem setu Veić je spasio četiri od pet break-šansi protivnika, njegov je servis uzeo dva od četiri puta koliko je izborio priliku i nakon 51 minute tijekom kojih je osvojio devet poena više od Pörschkea slavio 6:3.

U trećem kolu protivnik mu je Santiago Ventura. Španjolac je četvrti nositelj kvalifikacija, 109. je igrač svijeta i u prva dva kola je protiv Denisa Gremelmayra (237.) i Daniela Evansa (266.) izgubio u prosjeku četiri gema. Lani je u Melbourneu izgubio u trećem kolu kvalifikacija (De Chaunac), a najbolji mu je rezultat drugo kolo iz 2005. (Nalbandian). Veiću i 30-godišnjaku je ovo prvi međusobni meč, a posljednji put Ventura je protiv jednog hrvatskog igrača igrao još u srpnju 2006. i Joška Topića dobio 6:2, 6:2 u kvalifikacijama Umaga.

Australian Open, 2. kolo kvalifikacija:
VEIĆ (Hrvatska) - Pörschke (Njemačka) 3:6, 6:4, 6:3, Ventura (Španjolska, 4) - Evans (Velika Britanija) 6:1, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!