Tenis

Dodig trećom pobjedom do Ferrera

Maja Giljanović • subota, 16.01.2010.
Dodig trećom pobjedom do Ferrera
Foto: Tanja Vučić

Ivan Dodig je u svom prvom posjetu Melbourneu izborio nastup u društvu 128 najboljih. 25-godišnjaka u prvom kolu ždrijeb nije pomazio kad je za protivnika u prvom kolu Australian Opena izvukao bivšeg prvog igrača svijeta, polufinaliste u Melbourne Parku prije šest godina i 23. nositelja Juan Carlosa Ferrera.

Ivan Dodig je izborio svoje mjesto pod vrelim suncem Melbournea u društvu 128 najboljih na prvom Grand Slamu sezone. 25-godišnjak je u svom prvom nastupu na Australian Openu u prvom kolu kvalifikacija izbacio 18. nositelja Sebastiena De Chaunaca (6:4, 6:2), bolji je bio i od Andree Arnaboldija u drugom kolu (6:3, 7:6), a set nije izgubio ni u trećem meču protiv Josepha Siriannija.

35-godišnjeg Australca (376.) naš je peti najbolje rangirani igrač - na 183. mjestu više je nego dvostruko bolje rangiran od Siriannija - slomio u tie-breaku prvog seta. Obojica su svoje servise u prvom setu gubila dva od četiri puta koliko im je protivnik izborio break-šansi, oba puta je na 2:0 i na 6:5 prednost prokockao Sirianni, Australac je u prvom redu zbog slabog postotka osvojenih poena nakon drugog servisa Dodiga (37 %) osvojio i tri poena više, ali tie-break je rezultatom 7:2 pripao Dodigu.

Drugi je set odlučen u četvrtom gemu breakom Dodiga za 3:1, uzeo je Sirianniju servis i u sedmom gemu (5:2) i svojim servisom u sljedećem priveo meč kraju (6:2).

Statistika meča u konačnici u gotovo svim segmentima govori u prilog Dodigu: ubacio je 59 % prvog servisa (10 je puta odservirao bez da je Sirianni uspio reketom i dotaknuti lopticu, ali je ubacio i pet duplih), osvojio je 74 % poena nakon prvog i 47 % nakon drugog servisa, bolje je vraćao servis protivnika i ukupno je osvojio sedam poena više od Siriannija (Australac je bio bolji samo u postotku uspješnih izlazaka na mrežu i osvojenih poena nakon drugog servisa).

Protivnik Međugorcu u prvom kolu sve je samo nije "mačji kašalj". Bivši (2003.) prvi igrač svijeta Juan Carlos Ferrero bivši (2004.) je polufinalist Australian Opena, 29-godišnjak je 23. igrač svijeta, ali Dodigu će pomoći iskustvo iz Montreala prošle godine. Nije ga pobijedio, ali tehnički nije ni izgubio jer je u drugom kolu kvalifikacija zbog ozljede nakon što je izgubio prvi set (4:6) i u drugom vodio (1:0) predao meč.

Australian Open, 3. kolo kvalifikacija:
DODIG (Hrvatska) - Sirianni (Australija) 7:6(2), 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!