Tenis

Veić peti Hrvat u Melbourneu

Maja Giljanović • subota, 16.01.2010.
Veić peti Hrvat u Melbourneu
Foto: Davor Sajko

Nakon Ivana Dodiga i Antonio Veić se pridružio Marinu Čiliću, Ivanu Ljubičiću i Ivi Karloviću u prvom kolu prvog Grand Slama sezone. 21-godišnji je Lošinjanin u trećem kolu priredio iznenađenje četvrtom nositelju kvalifikacija Santiagu Venturi.

Antonio Veić je u Melbourneu debitant, ali nije emocijama i tremi dopustio da ga pokolebaju. 21-godišnjak je u svom prvom meču u karijeri na Australian Openu izbacio 29. nositelja Alberta Ramos-Vinolasa (6:4, 6:3), Larsa Pörschkea je u drugom kolu dobio u tri seta nakon što je Nijemac osvojio prvi (3:6, 6:4, 6:3), a u trećem je kolu protiv četvrtog nositelja kvalifikacija pokazao da se bolje snalazi kad mu protivnik slovi za favorita.

Santiago Ventura je na 109. mjestu više od 100 mjesta bolje rangiran od Lošinjanina (223.), ali ni ranking, ni status nositelja, ni činjenica da je u prva dva kola (protiv Gremelmayra i Evansa koji su poput Veića plasirani izvan Top 200 na 237. i 266. mjestu) izgubio u prosjeku samo četiri gema, nisu mu pomogli.

Španjolac se nije ni zagrijao, a Veić mu je u četvrtom gemu uzeo servis (3:1), osigurao se i drugim breakom u šestom gemu (5:1) i iz drugog pokušaja priveo prvi set kraju (6:3).

Ventura je u drugom setu krenuo odlučnije i odjurio na 3:0, ali Veić je "pronašao ruku", vratio izgubljeni servis (3:2), izjednačio na 3:3, a mogao je pitanje pobjednika riješiti i bez lutrije tie-breaka samo je na 6:5 propustio servis za meč. U tie-breaku nije razmišljao o prokockanom u prethodnom gemu nego je stisnuo papučicu gasa, osvojio svih sedam poena i izborio prvo kolo prvog Grand Slama sezone.

Protivnik mu je Daniel Köllerer. 26-godišnji Austrijanac je 72. igrač svijeta, prvi mu je ovo nastup u glavnom turniru (2008. i 2007. je posustao u trećem kolu kvalifikacija), a Veića je prije tri godine pobijedio u četvrtfinalu Futuresa u Austriji (6:4, 6:0).

Australian Open, 3. kolo kvalifikacija:
VEIĆ (Hrvatska) - Ventura (Španjolska, 4) 6:2, 7:6(0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!