Tenis

Divan start godine potencijalne zvijezde

Maja Giljanović • ponedjeljak, 18.01.2010.
Divan start godine potencijalne zvijezde

Jedna od najtalentiranijih juniorki svijeta Ajla Tomljanović od sredine se prošle godine vrhunski nosi i s desetak godina starijim i više stotina mjesta bolje rangiranim igračicama. 16-godišnja Zagrepčanka 2010. je otvorila na najbolji mogući način i osmom pobjedom uzastopce na 25.000 $ vrijednom Challengeru u Plantationu osvojila prvi turnir na seniorskom Touru.

Ajla Tomljanović se prvi put u seniorskom društvu pojavila u lipnju 2007. kao 14-godišnji curetak. Izgubila je u svom debiju u prvom kolu Challengera (50.000 $) u Zagrebu od Ivane Lisjak (2:6, 2:6) i sljedeći nastup odgodila do travnja iduće godine. Izgubila je i u prvom kolu Futuresa u Hvaru, ali je u to vrijeme Top 400 igračici Francuskinji Florence Haring uzela set (1:6, 7:5, 3:6) i spoznala koliko je blizu.

Sljedeći tjedan je u Makarskoj (50.000 $) prvi put pobijedila (Anu Bezjak u kvalifikacijama) i osvojila prva dva WTA boda, a šest mjeseci poslije se probila u polufinale Futuresa u Mexico Cityju (Craciun) i ubrzo godinu okončala u društvu 1000 najboljih seniorki svijeta (973.).

Stručnjacima diljem svijeta nije dugo trebalo da prepoznaju što se "valja" u Akademiji Chris Evert. Rad pod budnim okom bivše prve igračice svijeta koja je pet puta godinu završavala na broju jedan i 18 puta pobjednice Grand Slam turnira i pobjednice u singlu na 157 (!) turnira davao je ploda i 15-godišnjakinji su se otvorila vrata i jednog Indian Wellsa. Izgubila je u ožujku prošle godine u prvom kolu od Top 200 Angele Haynes (5:7, 2:6), ali pozivnica organizatora nije uludo utrošena.

Pokazala je to i sljedeći tjedan prolazom u prvo četvrtfinale u karijeri na 25-ici u Reddingu (Rika Fujiwara) i daljnjim spustom na rang-listi jer je u Zagreb u svibnju stigla kao 525. na svijetu. Izgubila je u prvom kolu 50-ice u Zagrebu (Tereza Hladikova), vratila se na Floridu i četiri mjeseca provela u Akademiji.

Godinu je završila u stilu: četvrtfinale Challengera u Mexico Cityju (Macall Harkins), polufinalom u Bayamonu (Rosana De Los Rios) i finalom u Puebli (Naomi Broady) i spustila se na sam rub proboja u Top 300 (301.).

Briljira i na startu Nove. U Plantationu (25.000 $) je protiv Chloe Jones, naše Indire Akiki i Kaitlyn Christian projurila kroz kvalifikacije, a ni Kylie McPhillips, Haynes, Ahsha Rolle ni Mariana Duque-Marino nisu je ukrotile i 16-godišnjakinja je izborila finale.

Sjajan je meč odigrala i protiv treće nositeljice Johanne Larsson. 171. igračici svijeta dozvolila je samo šest gemova (6:3, 6:3) i osvojila prvu titulu na seniorskom Touru, a 50 WTA bodova prvi će je put u karijeri spustiti u društvo 300 najboljih igračica svijeta.

Plantation, finale:
TOMLJANOVIĆ (Hrvatska, q) - Larsson (Švedska, 3) 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!