Tenis

Karlović uzvratio Štepaneku

Branimir Korać • ponedjeljak, 18.01.2010.
Karlović uzvratio Štepaneku
Foto: Kristijan Komarica

Ivo Karlović uspješno je odradio posao u prvom kolu Australian Opena. Za protivnika je imao vrlo neugodnog Radeka Štepaneka, no na kraju je bio bolji u pet setova...

Pet setova je trebalo Ivi Karloviću da slomi otpor Radeka Štepaneka. Naš tenisač vodio je s 2-1 u setovima, međutim Štepanek ga je natjerao u peti set gdje je ipak Karlović bio taj s više koncentracije i strpljenja što mu je donijelo pobjedu 2:6, 7:6(5), 6:4, 3:6, 6:4.

Štepanek je neočekivano brzo i lako stigao do prvog seta. Karlović je loše odradio prvu dionicu, imao je dosta problema u izlascima na mrežu i Čeh je uzeo prvi set sa 6:2.

Prvi break napravio je na samom početku meča, a onda je kod 4:2 još jednom oduzeo Karloviću servis i tu riješio u potpunosti set. S druge strane naš tenisač nije imao niti jednu break loptu da bi se mogao vratiti.

Puno bolja situacija u drugom setu. Kod 2:1 Karloviću se otvorila prilika i nije ju ispustio. Oduzeo je Štepaneku servis i stigao do prednosti, a zatim je opasan bio i kod 4:1 gdje je također stvorio pritisak. Ipak, tu se Štepanek izvukao i spasio se od dvostrukog breaka.

I umjesto da praktički riješi set s dvostrukim breakom, Karlović je vrlo brzo vratio Štepaneka u igru. U sljedećem servisu gemu Čeh igra odlično i vraća izgubljeni servis te je ponovno u setu. Na kraju se otišlo u 13. igru gdje je Karlović ključni mini break napravio kod 5:5, stigao do servisa za set koji je odmah iskoristio i poravnao na 1-1 u setovima.

Treći set nije krenuo dobro. Štepanek je odmah u Karlovićevom prvom servis gemu stigao do 0:40, ipak Karlović se izvukao iz ove vrlo neugodne situacije i poravnao na 1:1. Kod 3:3 i vodstva Štepaneka 40:15 uslijedio je kišni prekid nakon kojeg se Karlović bolje vraća i uzima set sa 6:4.

Štepaneka gubitak trećeg seta nije previše uznemirio i vrlo brzo se vratio u najboljem izdanju. U četvrtom setu Čeh je ponovno igrao dobro i sa 6:3 uzeo taj set te se otišlo u odlučujući peti set, ono što Karlović rijetko kad u karijeri priželjkuje.

Međutim, ovaj put Ivo je bio koncentriran do kraja meča, uzeo je peti set sa 6:4 i prošao u drugo kolo.

Posljednji meč ova dvojica igrača također su igrali u pet setova, bilo je to u Poreču u Davis Cupu, a Štepanek je tamo bio bolji s čak 16:14. Bio je ovo četvrti njihov međusobni dvoboj i prva pobjeda Karlovića.

Za pobjedu u Melbourneu Karlović je pogodio 34 asa uz 59 posto ubačaja prvog servisa. Nije ga omelo niti devet dvostrukih servis pogrešaka, kao niti 25 neforsiranih pogrešaka više nego što je imao Štepanek.

U drugom kolu Karlović će igrati protiv boljeg iz meča dvojice Francuza Juliena Benneteaua i Davida Gueza, S Benneteauom se sastajao šest puta i odnio pet pobjeda dok protiv Gueza nije nikada igrao.

Australian Open, prvo kolo:
Ivo Karlović (Hrvatska) - Radek Štepanek (Češka, 13) 2:6, 7:6(5), 6:4, 3:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2010. u 10:06
    Bravo! Fantastična lopta za meč-loptu za 0:40.
    Obrisan korisnik
  • Gomez6918.01.2010. u 09:58
    Svaka cast karlovicu, bravo.
    Gomez69