Tenis

Nikad tako uspješni

Ivor Krapac • utorak, 19.01.2010.
Nikad tako uspješni
Foto: Ivan Lacković

Učinak nije bio stopostotan, pokvarila ga je Njemica Sabine Lisicki pobjedom nad Petrom Martić, no bez obzira na to, hrvatski aduti imaju razloga biti zadovoljni obavljenim u prvom kolu Australian Opena. U drugom kolu bit će ih šestero, rekordan broj hrvatskih predstavnika u toj fazi nekog Grand Slam turnira...

Ivan Ljubičić i Ivo Karlović napravili su prvi korak u ponedjeljak, Ljubo očekivano lako protiv 16-godišnjeg Australca Jasona Kublera, a Karlo u pet setova protiv 16. nositelja Radeka Štepaneka, protiv kojeg je dotad imao 0-3 u međusobnim susretima, da bi utorak donio još više veselja.

Marin Čilić nastavio je započeto dan ranije i ispratio Fabricea Santoroa, Ivan Dodig i Antonio Veić produžili su pobjednički niz iz kvalifikacija u pet setova protiv 23-postavljenog Juana Carlosa Ferrera, odnosno Daniela Köllerera, dok je Karolina Šprem u ženskom prvom kolu ispustila samo pet gemova protiv 25. nositeljice Anabel Medine Garrigues.

Nije uspjela jedino Petra Martić, koju je u utorak navečer po lokalnom vremenu svladala 21-postavljena Njemica Sabine Lisicki, ali sa šestero u drugom kolu već je bio nadmašen prethodni najbolji hrvatski Grand Slam doseg s petero u toj fazi turnira, što se dogodilo pet puta.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić u muškom, a Iva Majoli, Silvija Talaja i Jelena Kostanić-Tošić u ženskom ždrijebu pobrinuli su se za prvi takav slučaj 2003. u Roland Garrosu. Godinu kasnije u Wimbledonu u drugom su kolu bili Ančić, Ivo Karlović i Goran Ivanišević na svojem oproštaju od velike karijere, odnosno Talaja i Šprem u ženskoj konkurenciji.

U proljeće 2006. i '08. ponovno se dogodilo pet hrvatskih pobjeda u prvom kolu Roland Garrosa. 2006. je to uspjelo Ljubičiću, Ančiću, Karloviću, Šprem i Ivani Lisjak, a '08. Ljubičiću, Ančiću, Čiliću, Jeleni Pandžić i Sandi Mamić.

Prošle godine na Australian Openu, kao i u protekla dva dana, ubilježili smo pet hrvatskih pobjeda u muškom prvom kolu, u režiji Karlovića, Čilića, Ančića, Ljubičića i Roka Karanušića.

Srijeda će donijeti šansu za novi korak četvorice hrvatskih aduta. Na najvećoj pozornici zaigrat će 14-postavljeni Čilić, kojeg u drugom meču iza devet ujutro po našem vremenu u Rod Laver Areni čeka Bernard Tomic (289.), 17-godišnja australska nada hrvatskih korijena. Bit će to posljednji meč dana na središnjem stadionu Melbourne Parka.

Marin se još nije susretao s mladim Australcem, a uoči prvog ogleda najavio je da ga neće podcijeniti. "Igra dobro i sigurno će imati veliku podršku navijača, morat ću biti oprezan od početka", kazao je prvi hrvatski reket o Tomicu: "Neće biti lako protiv njega, očito je jako talentiran, a za očekivati je da će protiv igrača iz svjetskog vrha dati najbolje što može i izvući sve što ima. Može biti vrlo opasan".

24. nositelj Ivan Ljubičić će se na drugom koraku sresti s 22-godišnjim Kazahstancem Andrejem Golubevim (131.), protiv kojeg još nije igrao. Taj meč na rasporedu je kao treći iza jedan u noći po našem vremenu na terenu broj 18, a pobjednika bi mogao čekati ogled s Ivom Karlovićem, koji u drugom kolu ide na 28-godišnjeg Francuza Juliena Benneteaua (43.).

Karlo protiv Francuza ima prednost od 3-1 u međusobnom omjeru na ATP turnirima i 2-0 na Futuresima ili Challengerima, a novu pobjedu tražit će nakon završetka Ljubičićevog meča na terenu broj 18, kao četvrti iza jedan u noći po našem vremenu.

Najtežeg protivnika od četvorice Hrvata u akciji u srijedu imat će Antonio Veić. Nakon prolaska kvalifikacija i pobjede nad Köllererom u prvom kolu, novi Veićev izazov bit će dvoboj s 12. nositeljem, Francuzom Gaelom Monfilsom, s kojim se još nije sastajao. Drugi hrvatsko-francuski dvoboj dana, uz onaj Karlovića i Benneteaua, na rasporedu je kao četvrti iza jedan u noći po našem vremenu u Margaret Court Areni.

Ivan Dodig i Karolina Šprem će svoje mečeve drugog kola odigrati u noći sa srijede na četvrtak ili u četvrtak ujutro po našem vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • IanZG19.01.2010. u 18:30
    Svaka cast, nisam ocekivao ni 3 tenisaca/tenisacice da prodju, a sad sam odusevljen jer su me uvjerljivo demantirali
    IanZG