Tenis

Roddick psovao, Nadal se odmarao

Ivana Spahija • srijeda, 20.01.2010.
Roddick psovao, Nadal se odmarao
Foto: EPA

Susreti drugog kola muškog dijela ždrijeba Australian Opena nisu donijeli veća iznenađenja, favoriti su redom upisivali uvjerljive pobjede u tri seta. Najmanje se mučio drugi nositelj Rafael Nadal protiv Slovaka Lacka, kojemu je prepustio samo šest gemova u tri seta, a gotovo jednako uvjerljiv bio je i Andy Roddick protiv Brazilca Belluccija, no Amerikanac je svoju pobjedu popratio psovkama na račun glavnog suca.

Sedmi nositelj Andy Roddick rutinski je odradio posao u drugom kolu, američki tenisač nije imao većih problema u dvoboju s Brazilcem Thomazom Belluccijem, kojeg je u tri seta svladao nakon dva sata i deset minuta igre. Kao i obično, Roddick se sukobio sa sucima, ovaj put pri kraju meča, i to na prvoj meč lopti Amerikanca pri vodstvu od 40:15.

Sudac je nakon provjere na oku sokolovu dosudio da je lopta Belluccija ipak bila unutra, bez obzira na proteste Amerikanca. Roddick je tada ponovno morao servirati za meč, Brazilac je nakon tog servisa Amerikanca ponovno pozvao hawk eye koji je pokazao da je lopta ipak vani pa je sedmi nositelj drugim servisom konačno došao do pobjede. Roddick je nakon završetka meča iznerviran došao do glavnog suca i zasuo ga uvredama tvrdeći da je mogao slaviti već na prvoj meč lopti.

Nepotrebno, jer je pobjeda od 6:3, 6:4 i 6:4 ionako prilično uvjerljiva bez obzira na sve, a Roddicka čeka i moguća kazna jer je u svađi nekoliko puta opsovao glavnog suca. Naknadno je na konferenciji za tisak priznao svoju pogrešku: "Nisam htio doći na konferenciju dok nisam pogledao snimku. Priznajem, pogriješio sam više nego što sam mislio dok sam bio na terenu, ali bilo je to vrlo blizu. Oduzeti poen na meč lopti u samom zatvaranju meča, to je velika odluka", rekao je Roddick.

Jednako uvjerljivu pobjedu, ali bez psovanja po sucima, ostvario je i drugi nositelj Rafael Nadal, koji je s tri puta po 6:2 deklasirao Slovaka Lukasa Lacka. Trenutno 75. tenisač svijeta nije imao šanse protiv raspoloženog Španjolca, koji je slavio nakon nešto manje od dva sata igre. Nadal je na jači otpor Slovaka naišao tek pri samom kraju meča, kada je Lacko pri vodstvu Španjolca od 5:2 uspio dva puta spasiti meč loptu, no treći put to mu ipak nije pošlo za rukom. Nadala u trećem kolu očekuje dvoboj s Nijemcem Phillippom Kohlschreiberom, koji je u četiri seta bio bolji od Amerikanca Odesnika.

Epski meč u trajanju od četiri sata i 17 minuta odigrali su Juan Martin Del Potro i James Blake, a pobjedu je odnio Argentinac koji je sredinom meča opasno visio na samom rubu poraza. Del Potro je relativno lako uzeo prvi set, ali je četvrti nositelj zapao u probleme odmah u nastavku, što je Blake znao iskoristiti. Amerikanac je unatoč problemima s koljenom pojačao ritam te uzeo iduća dva seta, što ga je dovelo na korak do senzacije.

Del Potro se ipak uspio vratiti i sa 6:3 uzeti četvrti set, a Blake je novu priliku za pobjedu dobio u petom setu jer je odmah u otvaranju poveo s 2:0. Niti to nije bilo dovoljno američkom tenisaču, Del Potro se uspio othrvati i tom izazovu, čak i slomiti servis Blakea za vodstvo od 6:5. No, Amerikanac je četvrtom nositelju odmah uzvratio breakom pa je set, a tako i meč riješen novim breakom Del Potra za vodstvo od 9:8 i potvrdom servisa i konačne pobjede rezultatom 6:4, 6:7, 5:7, 6:3, 10:8.

Nešto manje od dva sata na terenu proveo je i 11. nositelj Fernando Gonzalez u dvoboju s turskim tenisačem Marselom Ilhanom. Čileanac je, unatoč lošem postotku prvog servisa, rutinski nadigrao Ilhana i sa 6:3, 6:4 i 7:5 rezervirao svoje mjesto u trećem kolu, a tamo ga čeka dvoboj s Evgenijem Korolevim. Kazahstanski je predstavnik priredio jedno od većih iznenađenja dana, u tri je seta iznenađujuće lako potpuno nadigrao 21. nositelja, Čeha Tomaša Berdycha. Treće kolo vidjet će i peti nositelj Andy Murray koji nije imao problema protiv Francuza Gicquela, a u trećem kolu stiže mu još jedan Francuz, Florent Serra. On je tek nakon pet setova svladao Finca Nieminena.

Treće kolo vidjet će i 19. nositelj Stanislas Wawrinka, Švicarac je također bio na visini zadatka u svom meču drugog kola i sa 6:3, 6:2 i 6:2 ispratio je Rusa Igora Kunjicina na tribine. Nešto više problema imao je Španjolac Feliciano Lopez u dvoboju s Nijemcem Rainerom Schuettlerom. Lopez je nakon vodstva od 1-0 u setovima ispustio drugi set, ali je potom ubacio u višu brzinu i Nijemcu prepustio tek pet gemova u iduća dva seta te je zakazao susret s Andyjem Roddickom u trećem kolu.

Australian Open, drugo kolo: Evgenij Korolev (Kazahstan) - Tomaš Berdych (Češka, 21) 6:4, 6:4, 7:5, Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 27) - Wayne Odesnik (SAD) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2, John Isner (SAD, 33) - Louk Sorensen (Irska) 6:3, 7:6, 7:5, Stanislas Wawrinka (Švicarska, 19) - Igor Kunjicin (Rusija) 6:3, 6:2, 6:2, Fernando Gonzalez (Čile, 11) - Marsel Ilhan (Turska) 6:3, 6:4, 7:5, Feliciano Lopez (Španjolska) - Rainer Schuettler (Njemačka) 6:3, 2:6, 6:3, 6:2, Andy Roddick (SAD, 7) - Thomaz Bellucci (Brazil) 6:3, 6:4, 6:4, Rafael Nadal (Španjolska, 2) - Lukas Lacko (Slovačka) 6:2, 6:2, 6:2, Juan Martin Del Potro (Argentina, 4) - James Blake (SAD) 6:4, 6:7, 5:7, 6:3, 10:8, Andy Murray (Velika Britanija, 5) - Marc Gicquel (Francuska) 6:1, 6:4, 6:3, Florian Mayer (Njemačka) - Viktor Troicki (Srbija, 29) 4:6, 6:4, 7:6, 6:1, Florent Serra (Francuska) - Jarkko Nieminen (Finska) 3:6, 6:4, 5:7, 7:6, 7:5.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 13:47
    Vamos Rafa
    Obrisan korisnik