Tenis

Koubek bolji od Dodiga

Maja Giljanović • četvrtak, 21.01.2010.
Koubek bolji od Dodiga
Foto: Davor Sajko

Stefan Koubek je pronašao najbolji mogući trenutak vratiti Ivanu Dodigu za poraz u kvalifikacijama Croatian Indoorsa prošle godine. Četvrtfinalist u Melbourneu 2002. 25-godišnjeg je Međugorca u drugom kolu Australian Opena pobijedio u tri seta 7:6, 6:1, 6:2.

Sjajan Australian Open završio je i za drugog hrvatskog kvalifikanta nakon što je jučer Antonija Veića u drugom kolu prvog Grand Slama sezone zaustavio Gael Monfils. Ivan Dodig je nakon prvog meča u pet setova u karijeri u kojem je skinuo najveći skalp u karijeri - bivšeg prvog igrača svijeta, bivšeg pobjednika Roland Garrosa, bivšeg polufinaliste Australian Opena, 23. igrača svijeta i 23. nositelja Melbournea Juan Carlosa Ferrera (2:6, 1:6, 6:4, 6:1, 6:1) - u drugom kolu izgubio od Stefana Koubeka.

33-godišnjeg Austrijanca koji je u Melbourneu 2002. igrao u polufinalu Dodig je pobijedio u njihovom jedinom prijašnjem meču u Zagrebu prošle godine u kvalifikacijama Croatian Indoorsa (7:6 u trećem setu), ali činjenica da igra za treće kolo Grand Slama kao da je sputala petog najboljeg hrvatskog igrača (185.).

Izgubio je Dodig svoj prvi servis-gem i koliko god se u nastavku trudio, nadoknadio break u šestom gemu (3:3) i izborio tie-break, 33-godišnji Koubek je, više na iskustvo nego na kvalitetu, slavio 7:4 i uzeo prvi set nakon sat vremena izjednačenog tenisa.

Drugi i treći set ukupno su trajali 10-tak minuta dulje od prvog. Bivši (2000.) 20. igrač svijeta Koubek (134.) je u drugom setu izgubio samo tri poena nakon prvog servisa, iskoristio dvije od tri break-šanse, spasio obje break-lopte Dodiga i pobjegao na 2-0 u setovima (6:1). U trećem setu je osvojio 13 od 14 poena nakon prvog servisa, prvi mu je set ulazio u 70 % slučajeva, nijednom mu se Dodig nije niti približio servisu, a svoj je izgubio dva od četiri puta (6:2).

Koubek u trećem kolu čeka pobjednika meča između devetog nositelja Španjolca Fernanda Verdasca (9.) i ukrajinskog kvalifikanta Ivana Sergejeva (209.).

Australian Open, 2. kolo:
DODIG (Hrvatska, q) - Koubek (Austrija) 6:7(4), 1:6, 2:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!