Tenis

Čilić srušio Del Potra

Ivor Krapac • nedjelja, 24.01.2010.
Čilić srušio Del Potra
Foto: EPA

Pobjednička serija Marina Čilića na početku nove sezone nastavljena je vrijednim "skalpom" u osmini finala Australian Opena. Vodeći hrvatski tenisač probio se u svoje drugo Grand Slam četvrtfinale u karijeri u pet setova protiv Juana Martina Del Potra, petog na svijetu, uzvrativši mu za poraze u dva ranija međusobna susreta...

Devet mečeva, isto toliko pobjeda - tako izgleda ovogodišnji učinak Marina Čilića, u koji je prvi hrvatski reket ove nedjelje ugradio i dosad najzvučniju pobjedu u sezoni. Četvrti nositelj Juan Martin Del Potro je u osmini finala Australian Opena pao s 5:7, 6:4, 7:5, 5:7 i 6:3 u četiri sata i 38 minuta dugom maratonu, u kojem je samo treći set trajao gotovo sat i pol, a nagrada je drugo Čilićevo Grand Slam četvrtfinale. Prvo se dogodilo prošle godine na US Openu, kada ga je među posljednjih osam zaustavio upravo Del Potro.

Bila je to jedna od dosadašnje dvije Argentinčeve pobjede nad Marinom na Grand Slam turnirima, prvu je proslavio prije 12 mjeseci upravo u osmini finala Australian Opena, a slatki uzvrat je prvom hrvatskom reketu donio četvrtfinale protiv boljeg iz dvoboja Andyja Roddicka i Fernanda Gonzaleza. Američko-čileanski ogled na rasporedu je kao posljednji u nedjelju u Rod Laver Areni.

Prvi set, u kojem su i Čilić i Del Potro sve do završnice bez puno muke držali servis, riješen je Argentinčevim breakom kod 5:5. Marin je u tom gemu propustio 40:15, a nakon gubitka servisa više nije bilo povratka, no to nije ispalo tako loše, barem po dosadašnjoj tradiciji. U prethodna dva susreta s Del Potrom dobivao je prvi set i posustajao u nastavku, dok su se ovog puta stvari okrenule na njegovu stranu.

Čilićev povratak počeo je u drugom setu. Prvi dio posla obavio je spasivši po jednu break-loptu u trećem i sedmom gemu, a važniji breakom kada Argentincu više nije bilo povratka u set, kod vodstva od 5:4. Bilo je gusto, ali završilo je po Marinovim željama.

Prije početka trećeg seta Del Potro je zatražio pomoć fizioterapeuta zbog žuljeva na nozi zbog kojih se vjerojatno nije mogao kretati kao inače, no bez obzira na to, meč nije postao manje kompetitivan. U trećem se igralo čak sat i 26 minuta, Marin je mogao proći i lakše, no moglo je završiti bolje i za Argentinca.

Prvi hrvatski reket je svoje prilike propustio s ukupno sedam break-lopti u tri Del Potrova servis-gema, dok će se četvrti nositelj najviše sjećati propuštenog breaka prednosti i servisa za set kod 5:4. Marin je prvo nadoknadio break, gem kasnije držao servis uz dvije spašene nevezane break-lopte, da bi kod vodstva od 6:5 breaknuo drugi put zaredom i došao set do četvrtfinala.

Posao, naravno, tu još nije bio gotov. U četvrtom setu Čilić je najbolju priliku imao u šestom gemu, kod vodstva od 3:2, kada se Del Potro izvukao spasivši dvije nevezane break-lopte, a ono što je tada preživio, Argentinac je naplatio breakom u 11. gemu, ključnim za ulazak u odlučujući set. Marin je u tom servis-gemu sasvim izgubio koncentraciju, pomogao suparniku dvostrukom pogreškom i s po jednim promašajem forhendom i bekhendom, a s ta tri poklona, Del Potro je uzeo break bez izgubljenog poena.

No, loš završetak četvrtog seta nije ostavio većeg traga na prvom hrvatskom reketu. U petom je igrao najbolje u meču, kao da su tek na početku, a ne u posljednjoj fazi više od četiri sata dugog trilera, što se pokazalo preteškom preprekom za Del Potra koji je djelovao puno umornije. Ključni break dogodio se u četvrtom gemu, za vodstvo od 3:1, dok je do kraja trebalo još izdržati Argentinčevu prijetnju u posljednjem gemu meča, kada je Marin odservirao za pobjedu spasivši dvije nevezane break-lopte.

Novi izazov slijedi za dva dana, u noći s ponedjeljka na utorak ili u utorak ujutro po našem vremenu, a kako se radi o Grand Slam četvrtfinalu, nadajmo se da će inspiracija biti jača od umora kojeg je ovaj meč sigurno ostavio.

Australian Open, tenisači, osmina finala: Čilić (Hrvatska, 14) - Del Potro (Argentina, 4) 5:7, 6:4, 7:5, 5:7, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rios25.01.2010. u 20:15
    Joj vi s tim porezima...kakve veze ima to sa tenisom, tom prekrasnom igrom i lijepim rezultatiam naših???? Dosadni ste mi već sa porezima tamo na drugim portalima, a sad još i ovdje.... Mene briga gdje plaća porez, mene zanima kakav tenis igra, a ja da mogu, nebi ni ja plačo porez!!
    rios
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 17:18
    samo... ne plaća porez u hrvatskoj
    Obrisan korisnik
  • boristurk24.01.2010. u 15:05
    i ja sam gledao, i onakvu pobjedu mogu iscupat samo veliki, veliki igraci. hehe, jos da smash popravi i bit ce jos bolje:) Bravo i Argentincu, gledali smo vjerojatno dva velika buduca rivala, ali sa uzajamnim postovanjem, i to je krasno vidjet.
    boristurk
  • ALGHAZANTH24.01.2010. u 13:25
    Svaka čast, treba odigrati odličan meč da pobijediš osvajača US Opena a to je Čilić i napravio. Roddick ili Gonzalez - svejedno tko će biti sljedeći jer sada protivnici trebaju strahovati.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 13:09
    gledo sam cijeli meč i Čila je definitivno novi Goran za kidanje živaca
    Obrisan korisnik