Nogomet

Video: Alžiru infarktna završnica

Vedran Babić • nedjelja, 24.01.2010.
Video: Alžiru infarktna završnica
Foto: EPA

Drugi polufinale Afričkog kupa nacija odigran u Cabindi ponudio je najbolje što nogomet može ponuditi - neizvjesnu završnicu, kasne pogotke, preokrete, produžetke... U konačnici, polufinala se domogla reprezentacija Alžira, koja je u spektakularnoj maniri s 3:2 poslije ukupno 120 minuta igre bila bolja od favorizirane Obale Bjelokosti.

Kada je u 89. minuti Abdul - Kader Keita projektilom s 26 metara pogodio rašlje suparničkog gola za vodstvo Obale Bjelokosti 2:1, malo tko je očekivao da će u polufinalu Kupa nacija zaigrati Alžir. No, upravo to se dogodilo. Pogocima Madjida Bougherre u sudačkoj nadoknadi, a početkom produžetka i Hameura Bouazze, Alžir je izbacio finaliste od prije četiri godine i plasirao se u polufinale gdje će igrati protiv Egipta ili Kameruna.

Već u prvom ozbiljnijem napadu, u četvrtoj minuti, Obala Bjelokosti je povela pogotkom Chelseajevog Salomona Kaloua, no stvari na početak vratio je Matmour neobranjivim udarcem s vrha kaznenog prostora pet minuta prije kraja prvog dijela. Do već navedene infarktne završnice i jedni i drugi su imali nekoliko izglednih prilika za vodstvo, a one najbolje propustili su za Obalu Bjelokosti Gervinho i za Alžir Matmour.

I onda, u 83. minuti iz igre iznenađujuće izlazi ponajbolji pojedinac Obale i jedini strijelac Kalou, a mijenja ga Keita. Pokazao se to kao pun pogodak izbornika Vahida Halilhodžića jer je Keita samo šest minuta potom s 26 metara udaljenosti lijevom nogom uputio bombu u same rašlje za vodstvo svoje reprezentacije.

Činilo se da je sve riješeno, a onda su braniči Obale loše reagirali i u prvoj minuti sudačke nadoknade ostavili samoga braniča Bougherru, koji je ubačenu loptu Belhadja pospremio u mrežu i odveo utakmicu u produžetke. Braniči Obale ponovno su se "iskazali" u trećoj minuti produžetka kada je Karim Ziani ubacio, a Bouazza, koji je inače u igru ušao baš uoči produžetka, poentirao za šokantno vodstvo Alžira 3:2.

Bio je to i pobjednički pogodak, a Obala Bjelokosti može žaliti prvo za propuštenom prilikom indisponiranog Didiera Drogbe u 98. minuti, ali još više za nepravedno poništenim pogotkom Kolo Tourea u 121. minuti zbog zaleđa. Ipak, i Alžir je do tog trenutka imao nekoliko izglednih prilika za podebljanje vodstva, pa je njihov prolaz sasvim zaslužen.

U ponedjeljak su na rasporedu i preostala dva četvrtfinala u kojima se sastaju Egipat - Kamerun (17.00) i Zambija - Nigerija (20.30).

Kup nacija, četvrtfinale:
Obala Bjelokosti - Alžir 2:3 (Kalou 4', Keita 89'; Matmour 40', Bougherra 90'+1, Bouazza 93')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH25.01.2010. u 23:59
    Ovo je stvarno iznenađenje ali i dokaz da se Alžir nije slučajno plasirao na Svjetsko prvenstvo.
    ALGHAZANTH