Tenis

Venus izgubila prvi set u Melbourneu

Maja Giljanović • ponedjeljak, 25.01.2010.
Venus izgubila prvi set u Melbourneu
Foto: EPA

Šestu nositeljicu Australian Opena Venus Williams prva je u Melbourneu Francesca Schiavone odvela u treći set. Bivša finalistica je nakon šetnji protiv Lucie Safarove, Sybille Bammer i Casey Dellacqua protiv Talijanke nakon 3:6 u prvom i 2:2 u drugom setu izgubila ukupno jedan gem. Protivnica u četvrtfinale joj je Li na koja je u dva seta izbacila četvrtu nositeljicu Caroline Wozniacki.

Venus Williams je u Australiji 2003. poklekla u finalu, 2001. je izgubila u polufinalu, a ove je godine sedmi put izborila četvrtfinale. Nije se šesta nositeljica u osmini finala prošetala, Francesca Schiavone joj je dala materijala za razmišljanje kad joj je prvi put u njihovim mečevima na tvrdoj podlozi uzela set i povela 1:0 (6:3).

Talijanka je prvih 38 minuta odigrala kao "po špagi" i u svim segmentima nadigrala Venus. Ubacila je 60 % prvog servisa, osvojila 56 % nakon prvog i 42 % nakon drugog servisa, zabila devet winnera i 71 % voleja, osvojila šest poena više od protivnice, jednom više od Williams spasila svoj (2/4) i jednom više uzela njen servis (3/4).

U drugom setu Schiavone je posustala u svim statističkim pokazateljima, a ključnim se pokazao postotak osvojenih poena nakon drugog servisa. Samo 33 % nije dovoljno za jednu Williams koja je Fed Cup pobjednici tri od sedam puta uzela servis i nakon 45 minuta izjednačila na 1:1 (6:2).

Odlučujući je set bio puka formalnost. Schiavone je uzela prvi gem (Venus joj je darovala break na pladnju), ali u sljedećih pola sata više nije osvojila nijedan i izgubila i šesti put u njihovom šestom meču jedna protiv druge, nakon Hamburga (2002. 0:2), Varšave (2003. 1:2), Miamija (2004. 0:2), Los Angelesa (2004. 0:2) i Züricha (2008. 0:2).

Protivnica Venus u četvrtfinalu je Li Na. Prvi put u povijesti dvije Kineskinje su u četvrtfinalu u Melbourneu nakon što je jučer Zhang Jie izbacila Alonu Bondarenko, prvi je ovo put da je Li ovdje u četvrtfinalu, a treći u karijeri ukupno na Grand Slam turnirima.

Li je meču osmine finala protiv Caroline Wozniacki pristupila ozbiljno i temeljito, a koliko je tijekom sat i 38 minuta nadigrala četvrtu nositeljicu, najbolje ilustrira podatak da je Li zakucala 21, a Wozniacki samo tri winnera.

Osvojila je ukupno 14 poena više od finalistice US Opena, a čudesno je da je iskoristila sedam od 10 break-lopti (svoj je servis izgubila pet od 12 puta).

Li je Venus pobijedila u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Pekingu, tvrda je to podloga bila nalik ovoj u Melbourneu, a slavila je u dva seta (7:5, 7:5).

Australian Open, osmina finala:
Li (Kina, 16) - Wozniacki (Danska, 4) 6:4, 6:3, V. Williams (SAD, 6) - Schiavone (Italija, 17) 3:6, 6:2, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!