Nogomet

El Loco otišao u povijest

Maja Giljanović • ponedjeljak, 25.01.2010.
El Loco otišao u povijest
Foto: Sandro Donda

Oproštajnom utakmicom u Medellinu legendarni Rene Higuita, proslavljen tzv. škorpionom usred Wembleyja, napokon je, u 43. godini, "objesio kopačke o klin".

Rene Higuita odigrao je u nedjelju u Medellinu svoju posljednju službenu utakmicu. 43-godišnjak je istrčao u majici Atletico Nacionala u kojem je postao višestruki prvak Kolumbije i pobjednik Cope Libertadores (1989.) i objavio definitivan kraj: "Prošli sam put popustio, ali ovog puta je to to. Tijelo više ne sluša, a i obitelj bi da im se u potpunosti posvetim".

Riječ danu obitelji pogazio je 2007. kad je u dobi u petom desetljeću potpisao za venecuelanski Guaros de Laru, u siječnju 2008. je prešao u kolumbijskog drugoligaša Deportivo Rionegro, a pola godine poslije u prvoligaški Deportivo Pereira. U ova je tri kluba odigrao 50-tak utakmica (12 u Prvoj ligi) i postigao 12 golova (5 u Deportivo Pereiri).

Vrsni je strijelac u karijeri dugoj četvrt stoljeća (debitirao je kao 19-godišnjak u Millionariosima 1985.) postigao ukupno 41 gol (8 u reprezentaciji za koju je nastupio 68 puta) i treći je na popisu najboljih golgetera među golmanima svih vremena (iza 86 Cenija i 62 Chilaverta).

Kolumbijac je izmislio tzv. škorpion, obranu koja ga je proslavila na prijateljskoj utakmici na Wembleyju protiv Engleske 1995. godine, ali upamćen će ostati i po kiksu sa Svjetskog prvenstva 1990. kad je, u pokušaju da izdribla Rogera Millu, izgubio loptu, Milla je dao gol i Kamerun je izborio četvrtfinale SP-a.

Higuita je 2004. pao i na doping-testu jer je sa svojim odličnim prijateljem Diegom Maradonom (izborniku Argentine je i nastupio na oproštajnoj utakmici 2001.) dijelio strast i prema kokainu, a završio je i u zatvoru zbog umiješanosti u otmicu po nalogu narko-bossa Pabla Escobara.

El Locu su se poklonili među ostalima i Carlos Valderrama i Faustino Asprilla, Higuita je u emocijama nabijenom govoru zaključio: "Čudan je ovo osjećaj, uzbuđen sam zbog početka novog života, ali i tužan jer napuštam nogomet koji mi je bio sav moj život otkad znam za sebe".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!