Nogomet

Video: Nigeriji rulet jedanesteraca

Nikola Vlahović • ponedjeljak, 25.01.2010.
Video: Nigeriji rulet jedanesteraca
Foto: EPA

Nakon Alžira, Gane i Egipta polufinale Afričkog kupa nacija izborila je i reprezentacija Nigerije. Teškom mukom Nigerija je uspjela slomiti Zambiju tek na jedanaesterce...

U zadnjoj utakmici četvrtfinala Afričkog kupa nacija snage su odmjerili Zambija i Nigerija. Nakon početne uspavanke, napokon se nešto dogodilo na terenu. Nigerija je u 15. minuti pokušala iz daljine, ali dobar udarac išao je ravno u golmana Zambije Mweenea. Osim tog pokušaja Nigerije gledatelji na stadionu nisu imali puno toga za vidjeti u prvih pola sata. Igra se uglavnom odvijala na sredini terena, gdje su i jedna i druga reprezentacija bezuspješno pokušavale osmisliti poneku akciju. Jedno takvo kombiniranje zamalo se isplatilo Nigeriji, lopta je došla do Mikela koji lijepo puca, ali vratar Zambije brani njegov udarac.

Iako je rijetko dolazila pred gol Nigerije, Zambija je u 43. minuti mogla povesti. Dobro je lijevom stranom prošao Felix Katongo lijepo vratio povratnu loptu na peterac, ali njegova asistencija iznenadila je Chamangu, koji loše puca i šalje loptu pored gola. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Nigerija je imala slobodni udarac sa dvadesetak metara, ali udarac Odemwingiea od živog zida odbio se u korner. Nakon prvih 45 minuta na odmor se otišlo bez pogodaka i zasigurno ni jedan ni drugi izbornik ne mogu biti zadovoljni igrom koju se prikazali njihovi igrači.

Vezane vijesti

U nastavku utakmice prvu priliku imala je reprezentacija Zambije, dobro je u 46. minuti iz daljine pucao Felix Katongo, ali vratar Nigerije Enyeama uz male poteškoće uspio je sačuvati svoj gol. Gledatelji su pogodak skoro vidjeli u 65. minuti, najbolju priliku na utakmici imala je Zambija. Nakon kornera odlično je glavom pucao netko od igrača Zambije, lopta je letjela u lijevi kut, ali na crti se našao branič Nigerije Yusuf koji je spasio svoj gol. Nakon toga izbornik Nigerije odlučio je osvježiti svoj napad, te je umjesto Yakubua u igru ušao Obafemi Martins.

Šest minuta prije kraja utakmice Zambija je imala još jednu priliku, oštru loptu s lijeve strane ubacio je Mbola, ali na njegov ubačaj malo je zakasnio Mulenga. Još jednu veliku priliku "prokockali" su igrači Zambije minutu prije kraja. Nakon kornera sa desne strane, lijepo je na drugoj vratnici skočio Mayuka ali njegov udarac glavom otišao je malo iznad gola. Premda je Zambija bila bolja u drugom poluvremenu, nije uspjela iskoristiti nekoliko vrlo dobrih prilika te je na kraju regularnog dijela utakmice rezultat i dalje bio 0:0.

Na početku prvog produžetka Nigerija je mogla doći do prednosti, Martins se izborio za udarac, ali njegov pokušaj završio je malo pored gola. Osim ponekih poluprilika na obje strane, šansa Wolfsburgovog napadača bilo je sve što su gledatelji vidjeli u prvom produžetku.

Drugi produžetak počeo je šokantno za Nigeriju, drugi žuti, odnosno crveni karton dobio je stoper Apam Onyekachi, nakon prekršaja nad Mayukom. Odlično je sa dvadesetak metara u 108. minuti pucao Njobvu, ali vratar Enyeama efektnom obranom sačuvao je svoju mrežu netaknutom. Ni nakon 120 minuta igre, gledatelji na stadionu Tundavala National Stadium nisu vidjeli pogodak te su slijedili jedanaesterci.

Seriju udaraca sa bijele točke otvorila je reprezentacija Zambije. Prvi je pucao i zabio Chivuta. Za Nigeriju je pogodio Mikel. Lagano je za Zambiju pogodio i C. Katongo. Martins je poravnao rezultat na 2:2. Iako je Enyeama bio na lopti, Mayuka je uspio pogoditi za prednost Zambije. Precizan je za Nigeriju i Nsofor. Dugo je loptu namještao Nyrienda, Enyeama ga je pročitao i obranio njegov udarac. Odemwingie je doveo Nigeriju u vodstvo. U zadnjem raspucavanju oba vratara bila su precizna sa bijele točke.

Nakon ruleta jedanesteraca Nigerija je uspjela izboriti polufinale u kojem će se sresti s Ganom.

Kup nacija, četvrtfinale:
Zambija - Nigerija 0:0 (4:5)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH26.01.2010. u 00:10
    Zambija stvarno nije imala sreće, po igri su zaslužili prolaz u polufinale ali lutrija je odlučila drugačije.
    ALGHAZANTH