Nogomet

Sedmi trofej Egipćanima

Antonija Pavlić • nedjelja, 31.01.2010.
Sedmi trofej Egipćanima
Foto: EPA

Sjajnim zgoditkom najboljeg strijelca ovogodišnjeg Afričkog kupa nacija Mohameda Nagyja Geda Egipćani su se upisali u povijest kao prva ekipa koja je na Kupu nacija pobijedila tri puta za redom. Gana je bila možda i bolja momčad tokom 90 minuta, no Geda i Zidane su u 85. minuti kaznili sve suparničke promašaje i svojoj momčadi ipak donijeli zlato...

Minimalnom pobjedom nad Ganom reprezentacija Egipta postala je prva selekcija koja je na Afričkom kupu nacija trofej podignula tri puta za redom. Gana se u svom prvom finalu od 1992. godine pokazala kao tvrd orah, no peti naslov ipak nije uspjela osvojiti.

Susret je startao oprezno; nijedna momčad nije htjela primiti rani pogodak, te smo stoga vidjeli tek nekoliko poluprilika i proboja. Egipćani su imali nešto više problema s probijanjem zadnje linije Gane, te su se uglavnom orijentirali na ubačaje s desne strane.

Faraoni su drugih 45 minuta započeli s više energije i želje, no ponovno je Gana kreirala prvu opasniju prigodu. U 53. minuti Gyan je izveo slobodan udarac, ali lopta je prohujala malo iznad vratnice, a nekoliko minute kasnije Ayew se našao sam pred vratarom Egipta. Ali niti on nije uspio realizirati stopostotnu prigodu.

U 67. minuti Asamoah je nanizao trojicu egipatskih igrača i spremio se za udarac, no u zadnji trenutak netko je uspio blokirati njegov pokušaj. Činilo se kako se do kraja rezultat neće mijenjati, no sve se okrenulo u 85. minuti. Zidane i Geddo odigrali su prekrasan dupli pas, a potonji je s desetak metara loptu poslao u gornji desni kut Ganinog gola.

U trećoj minuti sudačke nadoknade Gana je imala posljednju, veliku priliku, kada se jedna lopta u srcu šesnaesterca odbila među nekoliko igrača u bijelim majicama. No, nitko od njih nije uspio doći do lopte.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH01.02.2010. u 00:40
    Ali zato će tamo igrati Obala Bjelokosti koja je objektivno najjača Afrička momčad ali na ovom prvenstvu su kiksali.
    ALGHAZANTH
  • Bogomdani31.01.2010. u 20:06
    svaka čast, tri puta zaredom, šteta što ne idu na SP...
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik31.01.2010. u 19:52
    bravo Faraoni najaci ste
    Obrisan korisnik