Tenis

Prvi poraz Hrvata

Goran Markuš • srijeda, 03.02.2010.
Prvi poraz Hrvata
Foto: Davor Sajko

Iako smo većinu susreta gledali prilično izjednačenu igru obojice tenisača, naš Ivan Dodig ipak neće ponoviti prošlogodišnji rezultat karijere na ATP Touru kad je na Indoorsu iz kvalifikacija stigao sve do četvrtfinala zagrebačkog turnira. Naime, u osmini finala zaustavio ga je Ukrajinac Ilija Marčenko...

Prošle godine zagrebački Indoors pokazao se vrhuncem karijere za našeg Ivana Dodiga koji je iz kvalifikacija odličnom igrom stigao do sjajnog četvrtfinala. Na njegovu žalost ove godine osmina finala pokazala se kobnom i nakon vrlo tijesnih 19 gemova Ukrajinac Ilija Marčenko potpuno zasluženo izborio je svoj nastup u četvrtfinalu PBZ Zagreb Indoorsa.

Koliko će ovo biti tijesan susret vidjelo se već nakon nekoliko uvodnih izmjena, a prvi problemi za hrvatskog igrača pojavljuju se u trećem gemu kad Marčenko uspijeva izboriti dvije break prilike. Iako se Dodig vratio i stigao do izjednačenja Marčenko koristi loš Ivanov izlazak na mrežu i nakon duple pogreške Hrvata prvi se puta na susretu odvaja.

Vezane vijesti

"Vrlo sam se iznenadio njegovim današnjim pristupom igri. Naime, kad smo posljednji puta igrali bio je puno agresivniji stoga nisam bio spreman za ovakav okršaj zbog čega sam se i neočekivano dugo tražio na terenu", izjavio je Dodig.

Samo gem kasnije zahvaljujući čak tri uzastopne pogreške Marčenka Dodigu se pružila sjajna prilika za povratak u susret, no Ivan se nije baš najbolje snašao i Ilija potpuno zasluženo bježi na dva gema razlike. Međutim, spasivši novu break šansu Ukrajinca u sljedećem gemu nakon niza izmjena Ivan se psihički diže i sjajnom igrom u šestom gemu koristi novu break priliku vrativši se na potpuno izjednačenih 3:3.

Borba za svaki poen nastavila se i u naredna dva gema, no nakon 4:4 Ivan katastrofalno otvara svoj peti servis-gem i Marčenku se otvaraju tri nove prilike za break. Dvije lopte Ivan je izvukao, no kod treće ponovno radi duplu pogrešku i Marčenko još jednom preuzima prednost koju neočekivano mirnim servis-gemom materijalizira u 1:0 u setovima.

Nakon sat vremena igre tenisači su otvorili i drugi set, no većih promjena nije bilo. Oba igrača nastavila su se grčevito boriti za apsolutno svaki poena, a na našu žalost upravo je Ivan Dodig prvi popustio. Naime, kobnim se pokazao treći gem u kojem je Dodig propustio nekoliko velikih šansi za osvajanje gema što mu se vraća u obliku duple pogreške i promašenog forehanda i Marčenko potpuno zasluženo još jednom preuzima rezultatsku inicijativu.

Ozljeda?

"U svojem prvom meču napravio sam nekoliko uklizavanja i već sam drugi dan osjetio manju bol u leđima, no nije riječ o ničemu ozbiljnom."

Pregršt izmjena i težak ritam natjerali su našeg Dodiga da u pomoć pozove i fizioterapeuta, no niti to nije pomoglo i nakon mirnog servis-gema Marčenka na svojem servisu Ivan ponovno griješi i Ukrajincu otvara nove dvije prilike za break. Iako Marčenko ne iskorištava niti jednu nakon što Dodig propušta svoju šansu za povratak u susret Ukrajinac ubacuje u višu brzinu i potpuno zasluženo bježi na visokih 4:1.

Uslijedila je rutinska odrada posla za sad već vrlo samouvjerenog Ukrajinca koji osvajanjem naredna dva svoja servisa izbacuje našeg Ivana Dodiga plasiravši se u četvrtfinale gdje će već sutra zaigrati protiv boljeg iz ogledu Melzera i Rochusa.

Za kraj Ivan Dodig otkrio je što i kako planira dalje: "Slijedi put u Bergamo i Beograd gdje ću nastupiti na dva Challengera, a što se dugoročnijih planova tiče cilj je nastupiti na što je moguće više ATP turnira koje ću i dalje ipak kombinirati s uobičajenim nastupima na nekolicini Challengera."

PBZ Zagreb Indoors, 3.2.2010., osmina finala:
Dodig (Hrvatska, WC) - Marčenko (Ukrajina) 4:6, 2:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!