Tenis

Čilić zadržao zagrebačku krunu

Ivor Krapac • nedjelja, 07.02.2010.
Čilić zadržao zagrebačku krunu
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić je drugu godinu zaredom, ovog puta kao glavni favorit turnira, otišao do kraja na PBZ Zagreb Indoorsu. Vodeći hrvatski tenisač se u finalu prilično namučio, ljevoruki Nijemac Michael Berrer bio je dostojan protivnik, no ono najvažnije za Marina ipak je tu...

Za razliku od prošle godine, nije išlo do kraja bez gubitka seta, no Marin Čilić je i protiv borbenog Michaela Berrera i kroz uspone i padove u svojoj igri došao do onoga što je želio, drugog uzastopnog naslova na zagrebačkom dvoranskom turniru. Dva sata i 39 minuta dugo finale protiv 29-godišnjeg ljevorukog Nijemca, 65. na svijetu, riješeno je sa 6:4, 6:7(5) i 6:3 u korist prvopostavljenog hrvatskog aduta, koji je time proslavio svoj peti naslov u karijeri, a drugi u sezoni, nakon siječanjske obrane titule u Chennaiju.

Bio je to ogled tenisača koji su u Zagreb stigli u dobroj formi. Marin je ostvario uspjeh karijere polufinalom Australian Opena, dok je Berrer bio u pobjedničkoj seriji nakon prošlotjednog osvajanja Challengera u Heilbronnu, što mu je, kako se pokazalo u glavnom hrvatskom gradu, donijelo i dosta samopouzdanja. Igrao je kvalitetno u ranijem dijelu tjedna, ne može se požaliti na vlastiti nastup niti u finalu, no to se nije pokazalo dostatnim za nešto više od jakog otpora desetom na svijetu.

Vezane vijesti

U prvom setu Čilić je odmah zaprijetio, Berrer se u prvom gemu izvukao s četiri spašene break-lopte, a ono što se nije dogodilo tada, stiglo je kod 2:2. Vodeći hrvatski tenisač došao je do prvog breaka u meču, što je u nastavku zadržao izvukavši tri suparnikove prilike za break, 30:40 kod 3:2 i 15:40 dva gema kasnije.

Marin je, tako, napravio prvi korak prema pobjedi u setu u kojem je imao samo 48 % ubačenog prvog servisa, no kako se postotak nije previše popravio ni u drugoj dionici (51 %), i dalje je sve išlo dosta teško. Ipak, nije nedostajalo prilika za brži kraj. U prvom i trećem gemu drugog Berrer je spasio po jednu break-loptu, kod 2:2 držao je nakon 15:30 i poena u kojem se jedva obranio od Čilićevih napada, a kod 3:3 nakon 0:30.

Prije tie-breaka, svoju je priliku dočekao i Nijemac, s 0:30 kod vodstva od 5:4 i set-loptom (30:40) dva gema nakon toga. Tie-break je, pak, krenuo u Berrerovom smjeru uz dva mini-breaka na putu do 5:2, Marin je u nastavku sve nadoknadio i smanjio na 5:4 sa servisom, ali izgubljeni deseti poen, suparnikov duboki forhend-retern na drugom servisu, pokazao se nenadoknadivim. Nijemac je kod 6:5 zaključio stvar servis-winnerom na prvom servisu.

Prvi izgubljeni set u posljednje dvije godine u Zagrebu Čiliću je zasigurno bio van plana, no kada se već dogodio, prvi hrvatski reket pobrinuo se da za njega rasplet ne bude još gori. U četvrtom gemu trećeg seta uzeo je svoj drugi break u meču, da bi nakon toga zaključio posao zadržavši servis za pobjedu uz okretanje 15:40. U tom gemu pomogla su tri asa, dva nakon break-lopti, a jako je pomoglo i što je proradio prvi servis, s četiri u nizu nakon 15:40.

Čiliću je ovo bila druga ovogodišnja titula iz kategorije ATP 250, a u nastavku sezone može više pozornosti usmjeriti na jače izazove - kategoriju 500, Masters 1000 i, dakako, Grand Slam turnire, na kojima će, kako je krenuo u 2010., imati još puno toga za reći.

PBZ Zagreb Indoors, 7.2.2010., finale: Čilić (Hrvatska, 1) - Berrer (Njemačka) 6:4, 6:7(5), 6:3.

Parovi, finale: Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka) - Clement/O. Rochus (Francuska/Belgija) 3:6, 6:3, 10:8.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!