Tenis

"Ovo je nešto posebno"

Ivor Krapac • nedjelja, 07.02.2010.
"Ovo je nešto posebno"
Foto: Kristijan Komarica

Marin Čilić nije skrivao da mu obrana naslova na PBZ Zagreb Indoorsu, kojom je potvrdio odličan ulazak u sezonu, znači jako puno. Nakon prošlotjednog polufinala Australian Opena, nije bilo lako pobjeđivati i u glavnom hrvatskom gradu, Marin je od četvrtfinala nadalje prošao tri jača izazova i zaslužio novu zagrebačku titulu...

Nakon tijesna dva seta protiv Ive Karlovića i Jürgena Melzera, najteži posao u zagrebačkom tjednu Marina Čilića dogodio se na kraju puta, u tri seta finala protiv Michaela Berrera. Sa završetkom po željama, petim ATP naslovom u karijeri, bilo je puno razloga za zadovoljstvo.

"Zagreb ove godine je nešto posebno. Dolazio sam nakon Australije, nije bilo lako prikazati se u pravom svjetlu i ispuniti očekivanja ljudi - pogotovo nakon napora i odličnih mečeva u Melbourneu. Stvarno je velik uspjeh prikazati dobru formu, doći u Zagreb i osvojiti drugu titulu zaredom, ponosan sam na sebe", kazao je prvi hrvatski reket.

"Marin je pokazao zašto je u Top 10"

Vezane vijesti

Dok je vodeći hrvatski tenisač slavio titulu, niti Michael Berrer nije bio previše nezadovoljan nakon zagrebačkog finala. "Nisam iznenađen kako sam igrao, bio sam siguran da će ovo biti vrlo tijesan meč. Mogu biti opasan mnogima s načinom igre kojeg imam, no na kraju je Čilić pokazao zašto je Top 10 igrač, postoji razlika u odnosu na nekog niže rangiranog".

Osvojio je set, jedini u ovoj i prošloj godini protiv Čilića u Zagrebu, a i to nešto vrijedi. "Nije mi donijelo ništa opipljivo, ali istina, lijepo je čuti. Ako nastavim ovako, mogu napredovati i u ovoj starijoj teniskoj dobi", dodao je 29-godišnji Nijemac.

"Finale kao finale, bilo je svega, posebno u prvom setu - opet je bilo vađenja, malo me iznenadio s igrom, nije padao tijekom cijelog meča. Sve sam morao zaraditi sam, nije bilo jednostavno", osvrnuo se Marin na završni meč turnira: "Drugi set se lomio, imao sam dosta prilika, poneki put sam krivo taktički postupio, servis nije služio kao što je trebao protiv igrača kao što je Berrer, zato je i bilo muke u tom setu. U trećem sam breaknuo svojom zaslugom, s nekoliko winnera, kasnije nije bilo lako zaključiti meč, ali na kraju mi je pomogao servis".

Nijemac ga je pomalo iznenadio, pogotovo stoga što je njemu to bilo prvo ATP finale, a na teži posao u finalu utjecao je i umor. "Malo sam osjetio tromost, nisam bio živahan kao u prvom ili drugom meču ovdje. Bio je to generalni umor od svega, od puno mečeva, ne samo tjelesni već i psihički".

Bilo je i pritiska, ali ne samo od drugih: "Imam i ja svoja očekivanja, svaki put kad izađem na teren težim igrati najbolje što mogu. Ne obazirem se toliko na mišljenja drugih, imam svoj cilj i zacrtani put, gledam prvenstveno na sebe".

"Daleko je 30..."

Odlično otvaranje sezone otvorilo je apetit i za više. Goran Ivanišević, koji je Marinu obećao pomoći kada god bude mogao, započeo je 1996. s 30-tak pobjeda i samo dva poraza, može li i sadašnji hrvatski broj jedan nešto slično?

"Još sam prilično daleko od toga, 15 pobjeda je velika znamenka, ali 30 je daleko... Ovih 15 mi izgleda kao da sam na četvrtini puta, drugih 15 bilo bi stvarno teških, čekaju Dubai i Indian Wells, dva velika turnira. Prioritet mi je iskoristiti ovu formu i tamo, igrati dobar tenis u narednih mjesec ili dva".

Marinu sada slijedi tjedan predaha, potom Dubai pa Davis Cup protiv Ekvadora, dok je o planu za drugi dio sezone, pa i mogućem nastupu u Umagu, još prerano govoriti.

"Prije početka sezone sam pričao s direktorom turnira, nisam htio davati nikakve odgovore jer sam znao da me čeka puno turnirskih nastupa, do svibnja ili lipnja ćemo vidjeti kakva će biti situacija", veli prvi hrvatski reket, dodajući da pritom treba uzeti u obzir i novo pravilo da se najslabiji rezultat iz kategorije 500 može zamijeniti najboljim iz kategorije 250 - što bi njemu moglo pomoći s obzirom da je naslovima u Chennaiju i Zagrebu već ispunio kvotu od dva turnira iz kategorije 250, koja je vrijedila do ove sezone.

Kakav će biti nastavak godine, tek će se vidjeti, no početak je zaista sjajan, s već 15 pobjeda i samo jednim porazom, od Andyja Murraya u polufinalu Australian Opena: "Nisam baš očekivao da će sve ovako ispasti. Ovako otvoriti sezonu, s dva osvojena turnira i polufinalom u Melbourneu - bilo je teško očekivati nešto bolje".

A tek je početak veljače...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.02.2010. u 09:03
    bravo samo naprijed....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 23:12
    Svaka čast!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 22:29
    bravo marine!!
    Obrisan korisnik