Zimski sportovi

"U Londonu posljednji put u hrvatskom dresu"

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.02.2010.
"U Londonu posljednji put u hrvatskom dresu"
Foto: Dejan Popek

Andras Haklits nastupom na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru ući će u povijest kao jedan od rijetkih Hrvata koji su nastupili i na Ljetnim i na Zimskim olimpijskim igrama. U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr otkrio je hoće li Hrvatska u Kanadi osvojiti medalju, što bi za bobiste bio uspjeh i što planira u karijeri u budućnosti...

Andras Haklits u Vancouveru će nastupiti na četvrtim olimpijskim igrama, prvim zimskim, što ga čini jednim od najiskusnijih u hrvatskoj olimpijskoj delegaciji u Kanadi. Proslavljeni kladivaš i osvajač 10. mjesta na proteklim Olimpijskim igrama u Pekingu ekskluzivno za Sportnet.hr govorio je o mogućnostima boba četverosjeda, šansama za hrvatsku medalju, te nastavku karijere u atletici.

Andrase, kako ste se i zašto odlučili okušati u bobu?

"S bobistima sam se prvi puta susreo 2006. godine. Zajedno smo trenirali i dobro se slagali, pa sam odlučio pilotu Ivanu Šoli ponuditi svoju suradnju za daljnje ispite. Atletikom se aktivno bavim od svibnja do rujna i morao sam nekako popuniti slobodno vrijeme između natjecanja. Za bob sam se odlučio jer sam se želio baviti sportom za koji se mogu pripremati slično kao za kladivo, a upravo mi snaga i brzina treba i za guranje boba."

Tko je odobrio Vaš "prijelaz" među bobiste?

"Za pristanak sam, naravno, morao pitati trenera, a on mi nije stvarao probleme. Dapače, složio se i dodatno me ohrabrio u tom pokušaju, vidjevši da sam početkom 2007. godine bio spremniji poslije treninga s bobistima."

Koja su Vaša očekivanja od ZOI u Vancouveru?

"Realno možemo ući među najboljih 20 momčadi, u finale, no sve će to ovisiti o našoj fizičkoj spremi, zdravlju i tehičkim poteškoćama s bobom. Trenutačno osobno nisam maksimalno spreman, još uvijek nisam do kraja sanirao ozljedu trbušnog zida, no imat ću vremena testirati guranje boba u Park Cityju."

Što znate o stazi u Whistleru?

"Staza je u Whistleru najteža i najbrža bob staza na svijetu. Čak ni naš pilot Šola nema mnogo iskustva na njoj, no vjerujem da ćemo dobro iskoristiti tri treninga, koliko smo ih dobili prije nastupa i što bolje istražiti sve njezine zamke."

Kakvi su Vaši planovi poslije ZOI?

"Po povratku iz Vancouvera započet ću s pripremama za Europsko prvenstvo u atletici. Došlo je vrijeme da napravim iskorak nakon osmog mjesta na OI u Pekingu, i sedme pozicije na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Želim ostvariti veći rezultat. Dugoročno u planu imam što kvalitetniju pripremu za Ljetne olimpijske igre u Londonu 2012. godine, što će mi vjerojatno biti posljednji nastup za Hrvatsku reprezentaciju. No, prije svega sada razmišljam o Vancouveru."

Kakva je atmosfera unutar reprezentacije?

"Tri sam puta nastupio na Ljetnim olimpijskim igrama, no nisam znao što očekivati od Zimskih. Olimpijsko je selo veoma slično, premda puno manje, a volonteri su veoma ljubazni i pomažu oko svakog problema. Zadovoljan sam što nije prehladno, premda organizatorima to stvara probleme. Nisam ljubitelj hladnog vremena", sa smiješkom je dobacio.

"Najveća razlika između atletike i boba je što u ekipnom sportu ne mogu brinuti samo o sebi, budući da smo svi karike povezane u lancu. Ako jedna pukne, neminovno sve pada u vodu. Atmosfera je u reprezentaciji odlična, u Kanadu smo putovali s gotovo svim sportašima osim alpskih skijaša i stigao sam se upoznati i porazgovarati s većinom."

Može li Hrvatskana ZOI do medalje?

"Najveće šanse za medalju ima Ivica Kostelić. Premda se ove sezone borio s ozljedom leđa i operirao, odnosno odstranio meniskus u koljenu, te nastupio u podosta utrka, vjerujem da zna tempirati formu kako bi baš u Vancouveru bio najbolji. Dugo je u sportu i iskusan je."

Što je s ostalima? Biatlonac Jakov Fak?

"Naravno da uvijek postoji prigoda da netko drugi iznenadi. Biatlonci i skijaši trkači su također u konkurenciji, a i ostatak alpskih skijaša i skijašica. Nadam se da ćemo imati dovoljno vremena da između treninga i utrka odemo i na ostala borilišta i bodrimo Hrvate u nastojanju da postignu što bolje rezultate."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!