Zimski sportovi

Ovečkin nadigrao Crosbyja

Krešimir Ferlak • ponedjeljak, 08.02.2010.
Ovečkin nadigrao Crosbyja

Nedjelja je donijela samo dvije utakmice, a tako je možda i bolje, jer koliko god da ih je bilo, cijelu pozornost bi im zasigurno ukrao susret Washingtona i Pittsburgha. U sjajnoj utakmici Washington je nastavio pobjednički niz. Drugu utakmicu večeri odigrali su Montreal i Boston.

Pobjednički niz Washingtona popeo se na četrnaest utakmica, nakon što su u produžetku svladali Pittsburgh. Ali, kakva je to utakmica bila! Od kad su došli u ligu, postoji rivalitet između Alexa Ovečkina i Sidneya Crosbya, a svoju kulminacija doživljava u zadnjih godinu-dvije. Sinoć su njihove momčadi odigrale utakmicu o kojoj će se dugo pričati, a Ovečkin je pokazao da je trenutno za dlaku ispred Crosbya.

Iako su Penguinsi imali velikih problema pri dolasku u Washington, zbog snježne oluje koja je zahvatila SAD, izgledalo je kao da Capitalsi nisu došli na vrijeme na utakmicu. Pittsburgh je krenuo odlično, a pogotovo njihov kapetan Sidney Crosby. U sedmoj minuti donio je Penguinsima vodstvo, nakon što je ukrao jednu pločicu, prevario cijelu obranu Washingtona i pogodio kroz noge vratara Josea Theodorea.

Novi dokaz svoje genijalnosti, Crosby je pokazao nekoliko minuta kasnije, kada je nakon dodavanja Evgenija Malkina još jednom poslao Theodorea u prazno i zabio za 2:0. Čekao se odgovor Alexa Ovečkina i Capitalsa, ali do kraja prvog perioda nismo vidjeli previše. Preuzeli su domaćini inicijativu pred kraj perioda, ali to se nije vidjelo na rezultatu.

Početak drugog perioda nije donio ništa novo, a sredinom trećine Washington je napokon smanjio. Ovečkin je na centru prihvatio dodavanje, sjurio se prema golu i lako poentirao. Nakon toga Penguinsi uspostavljaju ravnotežu, a iz prvog ozbiljnijeg napada povisuju vodstvo preko Jordana Staala. Isti igrač je ubrzo povisio na 4:1, nakon što je zabio iz neposredne blizine poslije krasnog dodavanja Malkina.

Washington se, tako, opet našao u velikom zaostatku, a do kraja perioda uspjeli su smanjiti nakon lijepog solo prodora Erica Fehra. Sve je to najavilo ludi treći period, u kojem je Ovečkin pokazao kakvo je čudo od igrača. Prvo je nevjerojatnom brzinom reagirao na jedan odbijanac i smanjio rezultat, a ubrzo zatim je nakon osvojenog bulija Nicklasa Backstroma iz prve zabio pod prečku za hat-trick i izjednačenje! Publika je, uz standardno bacanje šešira i kapa na led, nekoliko minuta ostala stajati i time odala počast trenutno najboljem igraču svijeta.

Utakmica je otišla u produžetak, a možda je bilo tako i najpravednije, jer su obje momčadi dale sve od sebe. U dodatnim minutama, Brooks Orpik je napravio prekršaj i dao Capitalsima šansu koju oni ne propuštaju. Ovečkin je pogodio vratnicu, a odbijeni udarac u mrežu sprema Mike Knuble za pobjedu 5:4. Započelo je neviđeno slavlje Capitalsa i njihove vjerne publike. Bajka se nastavlja, pobjednički niz traje, a Ovečkin i ekipa oduševljavaju publiku i ljubitelje hokeja diljem svijeta iz susreta u susret.

Potpuno u sjeni gore opisane utakmice, svoj susret su odigrali vječni rivali, Montreal i Boston. Bruinsi su usred najvećeg niza poraza u povijesti kluba, izgubili su čak deset utakmica za redom i protiv Canadiensa napokon traže prekid te crne serije. U prvom periodu, Boston je ostavio dojam ekipe koja očajnički traži pobjedu, a krajem trećine su nagrađeni za svoj trud.

Dvije i pol minute prije kraja perioda, prvi pogodak svoje NHL karijere postigao je branič Adam McQuaid, a samo četiri sekunde prije isteka vremena precizan je i Marco Sturm i Boston je sa lijepom prednošću otišao na odmor. U drugom periodu, Montreal je preuzeo inicijativu, ali istaknuo se vratar Bostona Tuukka Rask, koji je samo u tom periodu zaustavio petnaest udaraca.

Gosti su igrali vrlo pametno i strpljivo su čekali svoju šansu za konačan udarac. Ona je stigla sredinom trećeg perioda, a drugi puta na susretu mrežu Montreala pogodio je njemački napadač Marco Sturm. Montreal više nije imao ni snage, ni vremena za povratak i Boston je tako prekinuo dugačak niz negativnih rezultata, te su se napokon osladili pobjedom.

NHL, 7.2.2010: Washington – Pittsburgh 5:4 (OT), Montreal – Boston 0:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!