Rukomet

Maglajlija: "Lino treba ostati"

Željko Kubatka • utorak, 09.02.2010.
Maglajlija: "Lino treba ostati"
Foto: Kristijan Komarica

Trener CO Zagreba Senjanin Maglajlija u razgovoru za Sportnet.hr otkriva kakvi su planovi u Ligi prvaka i bi li zajedno sa Bašićem prihvatio izborničko mjesto...

Komentar Europskog prvenstva?
Mislim da smo svi zadovoljni. To je veliki uspjeh, srebrna medalja je tu. U dublju analizu igre će ući stručni stožer i Savez koji trebaju procijeniti je li napravljeno ono što je planirano. Vanjski utisak treba ostati ovakav kakav je, tj. da je to veliki uspjeh. Ulazak u polufinale je već uspjeh, a borba za medalju je veliko dostignuće za svaki sport. No, mi se zadnjih godina stalno borimo za medalju pa je to već postalo normalno i od nas se to očekuje. Moje mišljenje je da je izvučeno maksimalno od ove ekipe u okolnostima kakve su bile tijekom priprema, ozljeda vanjskih igrača i pomlađivanja reprezentacije.

Bi li prihvatili mjesto izbornika reprezentacije?
Mediji uvijek nešto kalkuliraju i kad im ponestane tema onda ih izmišljaju i otvaraju nove. Lino je odradio svoj posao fenomenalno. Radi ga desetak godina odlično, devet prvenstava, osam polufinala. Ima čvrste pozicije u savezu, bez obzira što mu istječe ugovor, mislim da ga treba produžiti unatoč ostalim ponudama. Na Savezu je da ga zadrži, ako ne bude prihvatio ponudu mi bi trebali biti među pet – šest trenera koji će ući u konkurenciju za izbornika. Realno je da budemo u nekom užem izboru, ali se nadam da se to neće dogoditi i da će se Lino uspjeti dogovoriti sa HRS-om. Treba produžiti ugovor do Olimpijskih igara i ako bude sreće da osvojimo još jedno zlato u Londonu. Poslije toga mogao bi prepustiti nama mlađima vođenje reprezentacije. Do tada, mi smo mu sigurna podrška i on iz ove generacije rukometaša izvlači maksimum.

Kako ste zadovoljni igrama rukometaša Zagreba na Euru?
Zadovoljan sam, jer od naših sedam, trojica su bili najbolji igrači. Balić je nosio igru kompletne reprezentacija, Štrlek je najbolje krilo, Gojun je bio glavni stup obrane. Valčić je dao i više nego što je netko mogao očekivati s obzirom na ozljedu kakvu on ima. On je u ključnim utakmicama davao bitne golove, a oštrinom i borbenošću je dao svoj doprinos pobjedama. Za Kopljara smo očekivali da će dati više, nije uspio probiti barijeru jer u reprezentaciji nema vremena kao u klubu. Mora probiti psihološku barijeru i granicu u sebi i riješiti to sa sobom. U ligi ga mi možemo čekati, reprezentacija je nešto drugo. Šego i Marić nisu ulazili u igru, ali sam zadovoljan što su bili u reprezentaciji i osjetili što je to i kako je biti dio velikog prvenstva. Važno mi je da su se svi vratili zdravi, uz poboljšanje kvalitete, a tu mislim na individualnu kvalitetu, što je važno nama u klubu.

Što mislite o najboljoj sedmorici Europskog prvenstva?
To su razni interesi, ali je ipak trebalo naći mjesta za Balića. Trebao je biti izabran za najboljeg igrača Eura ili biti u najboljih sedam. Čudi me taj izbor, oni koji su birali kao da nisu gledali utakmice. Jicha je fenomenalan igrač i najbolji je strijelac prvenstva i bitan je za Češku kao što je Balić za Hrvatsku, samo što je Češka deveta, a Hrvatska druga. Objektivno gledajući Mirko Alilović i Ivano Balić su pokazali svojim igrama u ključnim trenucima da su zaslužili biti među najboljih sedam. Balić se vratio odličnim igrama, a Mirko je pokazao i u španjolskoj ligi i na ovom prvenstvu da je trenutno među najboljim vratarima.

Dolaze utakmice Lige prvaka, može li Zagreb do drugog mjesta u skupini?
Liga prvaka počinje već u subotu, stiže nam jak protivnik - danski FCK. Pobijedili smo ih u Kopenhagenu, ali samo s golom razlike. Sada su se pojačali i u svakom slučaju to će biti velik zalogaj. Mi imamo plan u te dvije utakmice pobijediti – FCK i Fyllingen - i tražiti formu u slijedećih četrnaest dana i sa dvije pobjede bi onda dočekali Ciudad Real u optimalnoj formi, pa da ih pokušamo iznenaditi u Zagrebu. Oni imaju prije nas utakmicu s Barcelonom u kojoj se rješava prvenstvo što nama odgovara jer će biti umorni i bez opterećenja jer su već osigurali prvo mjesto u skupini i utakmica s nama neće im biti presudna. Kada bi uzeli bod ili dva protiv Ciudad Reala onda bi u zadnjoj utakmici s HSV-om odlučivali o drugom mjestu u skupini. To nam je neki plan, ali idemo iz utakmice u utakmicu. Umjesto Lokea je došao Gal koji igra obranu i napad, i kvalitetnije je rješenje od Lokea, ako svi igrači budu zdravi na krilima pune Arene i dobrog rezultata reprezentacije možemo i iznenaditi.

Možete li pobijediti Hamburg? U prvoj utakmici u Hamburgu ste loše igrali i izgubili s velikom razlikom.
Da, zašto ne, svaka ekipa se može pobijediti i zato idemo na razliku bodova, a ne gol razliku jer ne možemo dostići devet golova minusa iz Hamburga. To je ta računica da uzmemo bod ili dva Realu onda bi nam pobjeda osigurala drugo mjesto. To je ono čemu mi težimo, a hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo.

Što je sa Gajićem, Lubejom i Lokeom?
Gajić je već napustio klub, dok Lubej nije pristao na prekid ugovora i vidjet ćemo što će biti. Loke traži novi klub u Njemačkoj ili Francuskoj gdje bi mogao igrati što je za njega najvažnije. Morali smo tako napraviti jer je preskup da bi igrao samo domaću ligu.

Kako teče oporavak Horvata?
Ide dobro, u fazi je sprinteva i laganih priprema te će za oko mjesec dana biti na terenu. Nema razloga forsirati ga jer na tom mjestu imamo Džombu i Rakovića kojeg smo vratili. Bilo bi super da zaigra u osmini finala Lige prvaka. On ima svog trenera koji radi samo s njim i sve to dobro djeluje. Već sada radi stvari koje je trebao raditi tek za mjesec dana i njegov oporavak teče odlično.

Kako se Gyula Gal prilagodio u Zagrebu?
Za vrijeme Europskog prvenstva igrali smo trening utakmice da bi osjetio našu igru, i to je vrlo dobro izgledalo. On je iskusan igrač koji igra u oba smjera, i u obrani i u napadu. Standardno je igrao u Veszpremu i igrao je s Džombom, dobar je momak, borben, može se koristiti na dvije pozicije, što je jako bitno jer s Lokeom je bio problem što smo ga morali mijenjati u obrani. Imamo Lazarova koji ne igra u obrani, pa smo uvijek morali mijenjati dva igrača i to je bitno usporavalo igru. Sada imamo više mogućnosti jer imamo igrača kojeg ne trebamo mijenjati. Mislim da će sve biti u redu, ali najbolje će pokazati teške utakmice. Galova škola rukometa je bliža našoj od one Lokea i očekujem da će se on bolje razumjeti sa našim bekovima.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.02.2010. u 23:19
    veliki čovjek! sve najbolje Magi legendo!
    Obrisan korisnik