Zimski sportovi

"Dobri će rezultati doći kada se opustim"

Antonija Pavlić • srijeda, 10.02.2010.
"Dobri će rezultati doći kada se opustim"
Foto: Dejan Popek

O predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru ekskluzivno za Sportnet.hr govori mlada alpska skijašica Sofija Novoselić...

Mlada hrvatska alpska skijaška reprezentativka Sofija Novoselić u kanadskom će Vancouveru nastupiti na svojim prvim olimpijskim igrama. Perspektivna će 20-godišnjakinja najviše nade u Whistleru polagati u slalomsko ogledavanje snaga, a ekskluzivno za Sportnet.hr govori o očekivanjima i nadanjima u predstojećih nekoliko tjedana, planovima za budućnost i prednostima i manama života profesionalne sportašice.

"Sofija, kao uvertiru u Zimske olimpijske igre u Vancouveru imala si Svjetsko juniorsko prvenstvo u Francuskoj. No neki su mediji tebi i ostalim djevojkama spočitavali ziheraške nastupe, te govorili da 'zaostajete' za načinom skijanja najvećih konkurentica."

Vezane vijesti

"Ne mogu reći da sam nezadovoljna superveleslalomskim rezultatom u Francuskoj, budući da se ove godine nismo previše posvetili treniranju te discipline. Istina je da sam slalom odskijala bez previše rizika, posebno se u prvoj vožnji nisam 'bacila na glavu', ali smatram da je veliku ulogu u tome odigrala i trema. Imala sam velika očekivanja i nisam skijala opušteno, već ukočeno i nenapadački. Stoga je i rezultat bio takav kakav jest. (op.a. 36. superveleslalomsko, 30. slalomsko mjesto)"

Čitaš li kada Sportnet?
"Moram priznati da zbog obaveza nemam puno vremena za tako nešto, no ponekada ga pogledam. Drago mi je što niste potpuno koncentrirani na nogomet i da podjednako pratite sve sportove."

Odkuda djevojci iz obitelji oca glazbenika i majke novinarke, te bake i djeda prevoditelja takva strast za sportom?

"Moja ljubav prema sportu nije toliko neobična kako se čini. Otac me već kao petogodišnjakinju stavio na skije, a tri sam godine kasnije počrla aktivno trenirati nakon što smo pohodili školu skijanja u Mallnitzu. Tamo sam u jednome trenutku vidjela curicu mojih godina kako se spušta niz stazu i pomislila: "Ako može onda, možeš i ti". Ocu sam rekla da mi se sport sviđa, a on me upisao u klub i mogla sam početi trenirati."

"Bi li sada promijenila nešto u pristupu i odabiru životnog puta? Sport ti je zasigurno uskratio neke mladenačke radosti, maturalce, izlaske..."

"Skijanje mi u životu nije ništa uskratilo, pače, mnogo sam toga dobila. Posjetila sam mnoga mjesta, putujem Europom i svijetom, bila sam na dijelovima zemaljske kugle koji masa ljudi ne može niti zamisliti. Za izlaske ću uvijek imati vremena, nije to najvažnije na svijetu."

"Vratimo se malo na Svjetski skijaški kup. Koja su tvoja primarna očekivanja i ciljevi za ovu i sljedeće, bliže sezone?"

"U Svjetskome kupu za sada nisam ispunila očekivanja. Želja mi je i cilj što prije ući u najboljih 30 i tamo se ustaliti. U ostaku sezone nakon Vancouvera želim što je moguće više popraviti FIS bodove kako bi si u budućnosti omogućila bolje startne brojeve. No ne bi ni solidan rezultat u Vancouveru bio na odmet."

"Koji je tvoj sportski moto?"

"Voli ono što radiš, radi ono što voliš. I sve to bez nervoze."

"Naišla sam na informaciju da si uz skijanje jedno vrijeme pokušavala svirati klavir. Gdje je zapelo?"

"Da, svirala sam klavir četiri godine, ali mi se baš nikada nije dalo vježbati, pa je profesorica Filjak zamolila roditelje da me ispišu, jer jednostavno nije bilo smisla s time nastavljati", dodala je uz smijeh.

"Kako izgleda život profesionalne skijašice?

"U trajanju sezone, od studenog do travnja, gotovo me uopće nema u Zagrebu, a kada i dođem kući stignem tek otići na kavu ili u kino. Izvan sezone pokušavam vidjeti ljude koje nisam u jeku utrka, eventualno si priuštim neko kratko putovanje... Bitno mi je da se lijepo provodim, budem s obitelji i društvom..."

"Uskoro ćeš otići na svoje prve olimpijske igre. Što očekuješ i kako se osjećaš prije tako velikog natjecanja?"

"San je svakog sportaša nastupiti na olimpijskim igrama. Čast mi je predstavljati Hrvatku, presretna sam i ne mogu dočekati da sve otpočne. Naravno da priželjkujem dobar rezultat, ali zadovoljile bi me i dvije solidne vožnje. No za to se prvenstveno moram opustiti i skijati kao na treningu. Tada solidan rezultat ne bi trebao izostati."

Kakva je atmosfera u reprezentaciji?

"Moram priznati da većinu cura i dečki nisam vidjela već dulje vrijeme. No, generalno gledajuzći - svi smo veseli. Deset nas je alpinaca, to je velik uspjeh."

"Može li hrvatska do medalje na ZOI?"

"Naravno da može! Kakvo je to pitanje..."

"Što planiraš dalje u životu. Fakultet? Daljnje obrazovanje?"

"Trenutačno sam brucošica na fakultetu Sportskog menadžmenta Aspira u Splitu. U Dalmaciji se odlično se osjećam, a važno mi je i što profesori i voditelji imaju mnogo razumijevanja za moje obaveze. Voljela bih u budućnosti voditi neki hotel ili klub, a jako me zanima i fizioterapija, možda ću jednom razmisliti i o upisivanju toga. Htjela bih na neki način ostati u sportu, ali još uvijek nisam sigurna kako i na koji način. Puno me toga zanima, ali vjerojatno će se još štošta promijeniti do trenutka kada ću morati odabrati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!