Zimski sportovi

Janica na krovu svijeta

Antonija Pavlić • subota, 13.02.2010.
Janica na krovu svijeta

Sportnet.hr vam predstavlja devetnaeste ZOI, koje su se u američkom Salt Lake Cityju održale od 8. - 24. veljače 2002. godine.

19. ZOI - Salt Lake City 2002. (8. - 24. veljače)

Domaćin: Salt Lake City, Utah, SAD; 8. - 24. veljače

Brojčano stanje: 77 država; 2399 (1513 sportaša i 886 sportašica)

Ostalo osoblje: 22000 volontera; 8730 medija (2661 pisanih)

Sportovi: 7 sportova, 78 disciplina

Zakletva sportaša: Jim Shea, SAD, skeleton

Sudačka zakletva: Allen Church, SAD, alpsko skijanje

Olimpijska vatra: članovi hokejaške ekipe SAD-a 1980.

Igre otvorio: predsjednik George W. Bush: Rice-Eccles Stadium

Popis sportova: alpsko skijanje, biatlon, bob dvosjed, bob četverosjed, curling, umjetničko klizanje, slobodno skijanje, hokej na ledu, skeleton, snowboarding, brzo klizanje (kratke i duge staze), nordijski sportovi (skijaško trčanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi)

Države sudionice: Andora, Argentina, Armenija, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Bermuda, BiH, Brazil, Bugarska, Kameron, Kanada, Čile, Kina, Kostarika, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Fiji, Finska, Francuska, Georgia, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Hong Kong i Kina, Mađarska, Indija, Iran, Irska, Island, Izrael, Italija, Jamajka, Japan, Kazahstan, Kenija Južna Koreja, Kirgihstan, Latvija, Libanon Lihtentajn, Litva, Makedonija, Meksiko, Moldavija, Monako, Mongolija, Nepal, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Portoriko, Rumunjska, Rusija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Južna Arika, Španjolska, Švedsa, Švicarska, Kineski Tajpeh, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Turska, Ukrajina, SAD, Uzbekistan, Venezuela, Djevičanski Otoci, Jugoslavija

S mnogo se problema borio američki Salt Lake City tijekom organizacije devetnaestih Zimskih olimpijskih igara. Najveća im je prepreka bio teroristički napad (najvjerojatnije Al Q'aide) na Blizance (Svjetski trgovački centar) u New Yorku, koji se neminovno proširio na cijelu držTavu i zbog čega je Međunarodni olimpijski odbor neko vrijeme ozbiljno razmišljao i o promjeni domaćinstva.

Neposredno prije početka igara zbio se i skandal unutar MOO-a, u kojem je nekoliko istaknutijih članova razriješeno dužnosti pod optužbom korumpiranosti i nečasnog lobiranja. Gradovi koji su u kandidaturi izgubili bitku od Salt Lake Cityja uložili su prigovor na američko domaćinstvo, no kako je sve već bilo spremno, igre su ipak održane u državi Utah, te su polučile sasvim solidan uspjeh. Na samom se natjecanju dogodilo i nekoliko dopinških skandala, a najviše nečasno otpuštenih natjecatelja dolazilo je iz brzog klizanja i skijaškog trčanja.

Kompleti medalja podijeljeni su u rekordnih 78 disciplina, a svoje je natjecatelje na igrama imalo 77 država. Najviše ih je u povijesti u rubriku osvojenih medalja upisalo zlato - čak 17. Ženski program ZOI obogaćen je bob utrkom, a prvi puta poslije 1948. vraćen je sekelton - i to u obje konkurencije.

Najveće su zvijezde igara bili norveški biatlonac i legenda toga sporta Ole Einar Björndalen i hrvatska alpska skijašica Janica Kostelić. Oboje su osvojili po četiri medalje, ali je na koncu uspješniji ipak postao Björnalden, osvojivši četiri zlata u isto toliko utrka.

Fantastični je Norvežanin bio najbolji u sprintu, dohvatnoj utrci na 12.5 km, 20 km i štafeti, u svima neuhvatljiv za ostatak konkurencije. Tri zlata, kao prvi skijaš trkač kojemu je takvo nešto uspjelo, osvojio je pak Finac Samppa Kalevi Lajunen.

Hrvatska skijaška heroina je, pak, zadivila svijet i postala najuspješnija alpska skijašica na jednim igrama. Nijednom skijašu ili skijašici nije pošlo za rukom osvojiti više od tri medalje u samo dva tjedna natjecanja, čak ni velikom Austrijancu Toniju Saileru, pa ni Francuzu Jean Claude-Killyju. Bile su to ujedno i prve olimpijske medalje bilo koje boje za samostalnu Hrvatsku.

TABLICA MEDALJA

RBDržavaGSBTOT
1Njemačka1216836
2SAD10131134
3Norveška135725
4Kanada73717
5Austrija341017
6Rusija54413
7Italija44513
8Francuska45211
9Švicarska32611
10Nizozemska3508
11Kina2248
12Finska4217
13Švedska0257
14Hrvatska3104
15Južna Koreja2204
16Češka1203
17Estonija1113
18Bugarska0123
19Australija2022
20Velika Britanija1012
21Japan0112
22Poljska0011
23Bjelorusija0011
24Slovenija0011

Velika kontroverza obavila je natjecanja parova u umjetničkom klizanju. Grčevitu su borbu do posljednje discipline slobodnog klizanja vodili Rusi Jelena Berežnaja i Anton Siharzlidze, te Kanađani Jamie Salé i David Pelletier, a potpuno nerazumnom odlukom sudaca zlato je na koncu s omjerom 5:4 otišlo ruskom paru, premda su naočigled mnogobrojne publike i svih svjetskih medija napravili nekoliko većih pogrešaka, naspram gotovo savršene kanadske izvedbe.

Kanađani, ali i gotovo svi novinari i navijači, promptno su djelovali i urgirali na MOO i Jacquesa Rouggea da isprave nepravdu. Rougee je djelovalo i zajedno s Komisijom preispitao sudačku odluku, naknadno ipak dodijelivši zlata i Saléu i Pelletier.

Još jedna velika sportska priča ispričana je na ledu, na kojem su palice ukrstili najbolji svjetski hokejaši. Kanađani su "kod kuće" vratili primat u "svom" sportu i konačno osvojili zlatu medalju, prvu poslije dalekog Osla 1952. godine. Hokejski je turnir bio najgledaniji i najatraktivniji, premda nije bilo drame u finalnoj utakmici, budući da su Kanađani, predvođeni fantastičnim Wayneom Gretzkeyem nad velikim rivalima, SAD-om, slavili s prilično lakih 5:2. Isti su uspjeh ostvarile i kanadske hokejašice, vrativši Amerikankama za poraz na prethodnim ZOI, te potvrdivši apsolutnu kanadsku dominaciju u ovome sportu.

Velesila ljetnih olimpijskih igara, Kina, na prvo je zimsko zlatno odličje čekala mnogo godina. U Salt Lake Cityju najbolja je bila dvaput, a oba je puta slavljenik bio brzi klizač Yan Yang A. Jedna od zanimljivijih priča igara zbila se u disciplini srodnoj brzom klizanju - short track, u kojoj je australski klizač Steven Bradbury postao iznenađujući olimpijski pobjednik u punom smislu te riječi.

Bradbury je u polufinalu loše startao i zaostao za vodećima, no tada se dogodio lančani sudar i Australac je lako prošao ciljnom ravninom izborivši finale. U posljednoj je utrci ponovno krenuo katastrofalno, no sreća mu se opet osmjehnula i drugi je puta u tako važnom trenutku iskoristio pad ostalih klizača, oko vrata objesivši zlatnu medalju.

Veliki šok i iznenađenje upriličen je i podno olimpijske skakaonice. Golobradi Švicarac Simmon Amman na igre je došao u statusu apsolutnog autsajdera i najavljivao je tek skupljanje isustva za veće domete u budućnosti. No plan mu se, na njegovu sreću, nije ispunio. Amman je zaprepastio čitav svijet i slavio na obje skakaonice ispred Svenna Hannawalda i Adama Malysza, te Malysza i Hautamäkija.

Alpsko je skijanje potpuno, svojim velikim uspjehom, zasjenila Janica Kostelić, no valja spomenuti i ostale olimpijske odličnike i odličnice. Jean Pierre Vidal slavio je u slalomu, Stefan Eberharter u veleslalomu, Kjetil Andre Aamodt u superveleslalomu, Fritz Strobl u spustu, a Aamodt u kombinaciji. Istaknuli su se i Benjamin Raich s dvije bronce, te Bode Miller s dva srebra. Po dvije medalje u ženskoj su konkurenciji osvojile Austrijanka Renate Götschl, te Anja Pärson.

Legendarni njemački sanjkaš Georg Hackl osvojio je srebro na svojim posljednjim olimpijskim igrama, okrunivši karijeru onako kako je je 1988. u Calgaryju i započeo. Legendarni je Nijemac, naime, postavio rekord koji će teško netko dostići u bližoj budućnosti, osvojivši medalje na pet uzastopnih olimpijskih smotri, počevši s Naganom 1998. godine (tri zlata i dva srebra).

Hrvatsku je u Salt Lake Cityju predstavljalo 15 natjecatelja. U alpskom je skijanju pored Janice Kostelić nastupio i njen brat Ivica, doskijavši do odličnog 9. mjestu u veleslalomu te odustavši u slalomu. Ana Jelušić je kao najmlađa sudionica igara, s tek 15 godina, ostvarilla 23. slalomsko i 37. veleslalomsko vrijeme, dok je Nika Fleiss bila izvanredna 12. u slalomu i 36. u veleslalomu.

Nastup je u biatlonu ubilježio Žarko Galjanić, te zauzeo 83. mjesto u pojedinačnoj utrci na 20 km, te 84. mjesto u desetkilometarskom sprintu. Nordijce su zastupali Maja Kezele, Damir Jurčević i Denis Klobučar, a najbolji je bio Jurčević - 48. u sprintu na 1.5 km. Idora Hegel zauzela je 19. mjesto u kategoriji umjetničkih klizačica, dok je 26. poziciju osvojila postava boba četverosjeda u sastavu Ivan Šola, Boris Lovrić, Đulijano Koludra, Igor Boraska i Niki Drpić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!