Zimski sportovi

Kuzmina najs(p)retnija, debakl favoritkinja

Maja Giljanović • subota, 13.02.2010.
Kuzmina najs(p)retnija, debakl favoritkinja

Prvu zlatnu medalju u biatlonu je protivno svim prognozama osvojila Anastazija Kuzmina. Sjajnom trkom Slovakinja je nadoknadila jedan pucački promašaj, pomazili su je i uvjeti na stazi, a ni favoritkinje nisu imale svoj dan. Srebro u sprintu na 7,5 kilometara osvojila je Njemica Magdalena Neuner, a broncu Francuskinja Marie Dorin.

28. u ukupnom poretku Svjetskog kupa Anastazija Kuzmina je osvojila prvu zlatnu medalju u biatlonu na Olimpijskim igrama u Vancouveru. Naturalizirana Slovakinja, prije 25 godina rođena u Rusiji, u SK-u je osvojila ukupno 190 bodova (gotovo 350 bodova zaostaje za najboljom), ali je zablistala kad je najvažnije. Kuzmina je odradila utrku života i slavila ispred srebrne Magdalene Neuner i brončane Marie Dorin.

Kuzmina je profitirala i od visokog startnog broja jer uvjeti na stazi su u ranijoj fazi utrke bili koliko-toliko povoljni, a kasnijim je natjecateljicama kiša otežala zadatak. Srebrna na Svjetskom prvenstvu prošle godine u masovnom startu jednu je metu promašila, ali je sjajnom trkom slomila konkurenciju, odradila 150 metara kazne kao od šale i nakon 22. mjesta nakon pucanja u ležečem položaju zaslužila najveći trenutak karijere.

Neuner je jedina od favoritkinja bila na visini zadatka i zauzela drugo mjesto samo sekundu i pol iza Kuzmine, a treća je brončana lani u Pyeongchangu u štafeti, 10 sekundi iza Neuner, Dorin.

Braniteljica naslova pobjednice u ukupnom poretku Svjetskog kupa Helena Jonsson krivo je procijenila kad je posljednju utrku uoči Olimpijskih igara u Antholz-Anterselvi propustila i formu odlučila izbrusiti na treninzima. Šveđanka koja nakon 14 utrka Svjetskog kupa zauzima prvo mjesto (536 bodova) u prvoj je olimpijskoj utrci podbacila (12.). Identična taktika obila se o glavu i Anni Carin Olofsson-Zidek (20.).

Od favoritkinja ni svjetska prvakinja prošle godine u Pyeongchangu Kati Wilhelm se nije proslavila. Njemica je skupo platila tri promašaja (tri puta je odradila 150 kaznenih metara) i zauzela 30. mjesto, a pritisku su podlegle i Olga Medvedceva (22.), Svetlana Slepcova (13.), Olga Zajceva (7.) i Ana Buljigina (4.).

Jedina hrvatska biatlonka Andrijana Stipaničić Mrvelj zbog bakterijske upale dišnih puteva nije nastupila. 28-godišnjakinja je zbog slabosti i povišene temperature propustila i svečanost otvaranja OI i na savjet je liječnice hrvatske olimpijske delegacije Nataše Desnice odustala od utrke sprinta kako bi se čim bolje oporavila za nastup u pojedinačnoj utrci na 10 km za pet dana.

Sljedeća utrka na rasporedu je za tri dana kada 60 najboljih iz sprinta nastupa u pursuitu. Wilhelm je dohvatna utrka prigoda za popravni jer najveća biatlonka u povijesti - 33-godišnjakinja je vlasnica tri zlatne i tri srebrne medalje na OI-a u Salt Lake Cityju i Torinu i peterostruka svjetska prvakinja - brani titulu osvojenu prije četiri godine.

Sprint, 7,5 km (Ž):
1.KUZMINA (Slovačka) 19:55,6 (jedan promašaj)
2.Neuner (Njemačka) +1,5 (jedan promašaj)
3.Dorin (Francuska) +10,9
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!