Zimski sportovi

Slavlje Berger, Stipaničić Mrvelj 83.

Maja Giljanović • četvrtak, 18.02.2010.
Slavlje Berger, Stipaničić Mrvelj 83.
Foto: EPA

Drugu zlatnu olimpijsku medalju Norveškoj u posljednja 24 sata nakon trijumfa Marit Björgen u klasičnom sprintu u skijaškom trčanju u pojedinačnoj je utrci na 15 kilometara osvojila biatlonka Tora Berger. Norvežanka je sjajnom trkom slavila ispred senzacije utrke srebrne Elene Hrustaleve i brončane Darije Domračeve. Hrvatska olimpijka Andrijana Stipaničić Mrvelj je zauzela 83. mjesto među 86 natjecateljica koliko je završilo utrku.

Hrvatska olimpijka Andrijana Stipaničić Mrvelj sprint je propustila zbog bakterijske upale grla, proteklih dana bila na terapiji antibioticima i koliko-toliko se oporavila za nastup u najduljoj utrci biatlona. Direktor reprezentacije Žarko Galjanić uoči nastupa 28-godišnjakinje je izjavio: "Bolest je uzela svoj danak, pucanje bi mogla odraditi dobro, ali pitanje je koliko će moći u trkačkom dijelu".

Stipaničić Mrvelj je startala 20., a nakon što je svoj nastup kraju privelo 86 od ukupno 87 natjecateljica (Bosanka Karišik je odustala nakon tri četvrtine utrke), zauzela je 83. mjesto.

Riječanka je na prvom gađanju promašila jednu metu (79.), a skupu je cijenu platila na drugom pucanju (prvom u stajaćem položaju, gađanja se u pojedinačnoj utrci izmjenjuju ležeći, stajaći, ležeći, stajaći). Od pet metaka samo su dva pronašla metu i skliznula je u poretku na predzadnju poziciju (jedino je Španjolka Padial Hernandez u tom trenutku bila slabija).

Kamo sreće da su sva četiri gađanja nalikovala trećem u kojem je pucala bez greške (5/5), a na četvrtom je pucanju promašila još jednom (ukupno pet kaznenih minuta jer pojedinačna utrka posebna je i po tome što kazna nije 150 kaznenih metara nego minuta za svaki promašaj) za u konačnici više od 12 minuta zaostatka za pobjednicom.

A olimpijska pobjednica je Tora Berger. 28-godišnja Norvežanka je nakon prvog gađanja zauzimala treće mjesto (5/5) iza Ann Kristin Flatland i Valj Šemerenko, ali je sjajnom trkom i više nego solidnim pucanjem (19/20, promašila je samo jednu metu u posljednjem gađanju) izborila prvo mjesto i drugu zlatnu medalju Norveškoj u Vancouveru nakon jučerašnjeg trijumfa Marit Björgen u skijaškom trčanju.

Brončana sa Svjetskog prvenstva u Pyeongchangu prošle godine slavila je 20,7 sekundi ispred najveće senzacije utrke Kazahstanke Elene Hrustaleve (jedina u Top 5 savršena u pucanju sa svih 20 pogodaka) na drugom i 28,2 sekunde ispred Bjeloruskinje Darije Domračeve (19/20) na trećem mjestu.

Četvrta je svjetska prvakinja Kati Wilhelm (19/20), peta Weronika Nowakowska (19/20), olimpijska pobjednica u pursuitu Magdalena Neuner (17/20) je 10., olimpijska pobjednica u sprintu Anastazija Kuzmina (15/20) 39., a Helena Jonsson se ne budi iz košmara. Šveđanka, braniteljica naslova ukupne pobjednice Svjetskog kupa i najbolja u sezoni u poretku individuala, nakon 12. mjesta u sprintu i 14. u dohvatnoj utrci, zauzela je 49. mjesto (16/20).

Pojedinačna utrka, 15 km (Ž):
1.BERGER (Norveška) 40:52,8 (1 promašaj)
2.Hrustaleva (Kazahstan) +20,7
3.Domračeva (Bjelorusija) +28,2 (1 promašaj)
...
83.STIPANIČIĆ MRVELJ (Hrvatska) +12:13,3 (5 promašaja)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!