Nogomet

"Belgija je protivnik po mjeri"

Borna Rupnik • srijeda, 17.02.2010.
"Belgija je protivnik po mjeri"
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je popis kandidata za prijateljski ogled s Belgijom. Iznenađenja nema, a ne bi ih trebalo biti ni u samoj igri...

Slaven Bilić nije se odlučio na nikakve eksperimente uoči prijateljskog susreta Belgije i Hrvatske. Utakmica je na rasporedu 3. ožujka u Bruxellesu. Reprezentativci će se dijelom okupiti u Zagrebu, a neki će stići izravno u belgijsku prijestolnicu kako bi se uštedjelo na dragocjenom vremenu.

"To nam je utakmica po mjeri. Radi se u snažnom protivniku koji će igrati na svom terenu, a bit će gladan i željan jer isto kao i mi nije uspio izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Već smo analizirali njihovu igru nakon promjene izbornika", rekao je u uvodu Bilić. Belgiju odnedavno vodi Nizozemac Dick Advocaat.

"Fantastično za Lyon"

Upitan za mišljenje o prvim utakmicama osmine finala Lige prvaka, hrvatski je izbornik odgovorio: "1:0 je fantastičan rezultat za Lyon. Real Madrid ne može biti siguran da na Santiago Bernabeu neće primiti gol, a bit će mu teško zabiti čak tri, ako bude trebalo. Milan i Manchester United odigrali su neuobičajeno efikasnu utakmicu za ovu fazu natjecanja, a Talijani su zaslužili barem remi. No, protiv sastava poput Uniteda ne smijete propustiti ni najmanju priliku, inače odmah stiže kazna".

Velikih promjena neće biti ni na taktičkom planu, kaže izbornik: "Što se igračkog kadra tiče, nismo zaobišli nikoga, a na terenu neće biti drastičnih odstupanja od onoga što inače radimo. Igrači su upoznati s nekim podvarijantama, a detalje ćemo dogovarati u Bruxellesu".

Bilić se osvrnuo i na igru mladog Dejana Lovrena u francuskom Lyonu: "Premda ga neki francuski novinari kritiziraju, ja ga redovito gledam na televiziji. Igra korektno, čak i nije na svojoj prirodnoj poziciji. Mlad je, puno mu se toga dogodilo u zadnje vrijeme i mi nismo zabrinuti. On je u prvenstvu standardan u klubu koji je pobijedio Real Madrid".

Reprezentaciji se nakon pauze u Vinkovcima opet pridružio Hrvoje Čale. "Ako nije igrao protiv Lihtenštajna, ne znači da svojim predstavama u Turskoj nije zaslužio poziv za Belgiju. Nitko nema pretplatu na reprezentaciju, isto kao što jedna propuštena utakmica nikome ne uklanja status reprezentativca", kaže Bilić.

"Hajduk je dobro odabrao"

Bilić je kratko prokomentirao i imenovanje novog trenera na Poljudu: "Vjerujem da je Hajduk dobro odabrao. Stanko Poklepović je pravi stručnjak".

Osvrnuo se i na temu brojnih Dinamovih mladića koje bi mnogi vrlo brzo željeli vidjeti u kockastom dresu: "Uz dužno poštovanje svim ostalim klubovima, Dinamo i Hajduk uvijek su davali najveći broj igrača za nacionalnu selekciju. Oni su nositelji hrvatske reprezentacije i ne bi bilo dobro da se ne pojavljuju kandidati iz Dinama. Neki od njih sigurno će kroz mladu izabranu vrstu naći svoj put do seniorske reprezentacije".

Naposljetku se dotaknuo i Eduarda da Silve, koji je opet propustio nekoliko dvoboja zbog ozljede, a neće ga biti ni u srijedu u Ligi prvaka: "Njegova je noga ista kao i prije one teške ozljede, apsolutno zdrava. Stoji činjenica da ga često zahvate manje ozljede, ali treba mu dati vremena da zdrav odrađuje kompletne pripreme. U Engleskoj je ritam ubitačan, tamo problema sa zdravljem imaju i igrači poput Stevena Gerrarda".

Zbog još nepotpunog oporavka od ozljeda na popisu nema Ivana Klasnića i Nikice Jelavića, dok je pretpoziv je upućen vrataru Intera, Mateju Delaču.

Popis reprezentativaca za utakmicu s Belgijom:

Vratari: Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk)

Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham), Ivica Križanac (Zenit), Josip Šimunić (Hoffenheim), Dejan Lovren (Lyon), Dario Knežević (Livorno), Hrvoje Čale (Trabzonspor)

Vezni igrači: Danijel Pranjić (Bayern), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Niko Kranjčar (Tottenham), Luka Modrić (Tottenham), Darijo Srna (Šahtar), Tomislav Dujmović (Lokomotiv Moskva), Ivan Rakitić (Schalke), Drago Gabrić (Trabzonspor), Nikola Pokrivač (Red Bull Salzburg)

Napadači: Ivica Olić (Bayern), Mladen Petrić (HSV), Eduardo da Silva (Arsenal), Mario Mandžukić (Dinamo), Mate Bilić (Sporting Gijon)

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6917.02.2010. u 18:56
    neču nikad skužiti, on zove 22 igača, a službeno može 26 ???
    Gomez69
  • Obrisan korisnik17.02.2010. u 13:57
    fakin ubitačno loš popis, kao da nije nikakvu pouku izvukao iz prošlog ciklusa, stvarno sam nezadovoljan ovime, umjesto da radi ono što je napravio kad je tek dolazio na klupu (uvodi mlade snage željne probijanja) on igra s ovim leševima i dalje gura svoje.
    Obrisan korisnik
  • snoopy17.02.2010. u 13:20
    izgleda da je bilić nastavio u istom smjeru a to nam i nije baš donijelo nešto dobrog u prošlim kvalifikacijama, kada je vrijeme za promjenu ako nije sada. zar Vida i Maloča nisu bolji od recimo knežće vića, zar Badelj nije bolji od nekoliko tih veznjaka, i zar nije bolji Kalinić nego Bilić
    snoopy