Košarka

Cibona želi sedmi, Zagreb drugi

Ivor Krapac • petak, 19.02.2010.
Cibona želi sedmi, Zagreb drugi
Foto: Kristijan Komarica

Trofej Kupa Krešimira Ćosića će i treću godinu zaredom ostati u Zagrebu, a u čijim će klupskim vitrinama biti, ponovno će odlučiti Cibona i Zagreb CO. Kao i pretprošle godine, također u Trnskom, ali i lani u Zadru, u finalu će se sresti s gradski suparnici - Mravi s prilikom da uzmu svoj drugi, a Cibosi u potrazi za sedmim Kupom...

Polufinalni dan okončan pobjedama favorita, Ciboninom u produžetku protiv Zadra i Zagrebovom uvjerljivijom protiv Cedevite, osigurao je da se u novom finalu Kupa Krešimira Ćosića u Trnskom sretnu isti klubovi koji su tu bili i prije dvije godine na istom mjestu i u lanjskom finalu u Zadru, u dvorani koja također nosi Krešino ime. Zagreb CO je preklani u svojoj dvorani dohvatio prvi veći trofej u klupskoj povijesti, Cibona je uzvratila u prošlogodišnjem finalu, a treću godinu zaredom srest će se s početkom u 18 sati.

Cibosi će finale dočekati umorniji od suparnika s obzirom da su u četvrtak zbog problema s izostancima (Rozić, Vukušić, Andrić) imali skraćenu rotaciju, a još su igrali i produžetak kojeg su izborili u uzbudljivoj (i kontroverznoj) završnici regularnog dijela susreta sa Zadrom. Velimir Perasović će se na iste snage vjerojatno morati osloniti i u finalu, teško je očekivati Andrićev povratak, no trener Cibosa nada se da umor neće imati velikog utjecaja.

"I protivnik će igrati dan za danom. Mi smo se energetski morali puno potrošiti jer smo zbog slabog napada morali igrati presing u obrani. Pokušat ćemo se regenerirati, to su mladi momci, ali ne možemo utjecati na probleme sa sastavom", rekao je Peras nakon tijesno izborene pobjede nad Zadrom, kojom su Cibosi došli korak do obrane naslova u Kupu. U prošlogodišnjem finalu Cibonin trener nije imao ovakvih problema, mogao se osloniti na jaču momčad i dužu klupu, imao je na raspolaganju i raspoloženog Alana Andersona - no, ove sezone Cibosima odlično ide i uz poteškoće koje ih prate, imaju dovoljno razloga za optimizam uoči novog gradskog dvoboja.

Lani u Zadru Cibona je slavila sa 73:63, a ranije ove sezone u Draženovom domu, potkraj studenog u NLB ligi, susret gradskih rivala bio je potpuno jednosmjeran, s čak 113:76 za Perasovićevu momčad. Cibosi su tada odigrali sjajno, Mravi iz Trnskog kao da se nisu pojavili, no u borbi za prvi trofej u sezoni teško je očekivati da će se ponoviti nešto slično - i zbog činjenice da sada igra u svojoj dvorani, Zagreb bi morao biti puno kompetitivniji.

Mali plus za momčad Denisa Bajramovića je što njihov polufinalni posao nije bio tako naporan kao Cibonin iako su igrali drugi i završili kasnije. Ogled s Cedevitom prelomili su u trećoj četvrtini i do kraja utakmice čuvali prednost, nisu se toliko izmorili kao Cibosi s presingom, a teren će pokazati mogu li to u petak i iskoristiti.

Bajramović se, naravno, nada da mogu iako cijeni sve što su njihovi finalni suparnici dosad napravili u sezoni: "Probat ćemo dati sve od sebe, i probat ćemo iznenaditi tu fantastičnu Cibonu – ja ne znam odakle oni izvlače tu snagu, skidam im kapu, ali mi se nećemo predati".

Trener Mrava bi u petak mogao imati još jednog jakog aduta u odnosu na dan ranije i pobjedu nad Cedevitom. Postoji šansa da se vrati iskusni Vladimir Krstić, što bi skinulo dio tereta s leđa Damira Mulaomerovića, a ako svi budu na broju i ako Mulaomerović, Žorić, Simon i Štimac ponove izdanje iz polufinala ili se priključi netko drugi, domaćin završnice Kupa ima se čemu nadati.

Bit će ovo novi i drugačiji izazov za obje momčadi, utakmice dan za danom su rijedak slučaj u europskoj košarci, a navečer ćemo dobiti odgovor tko se od gradskih suparnika u toj situaciji regenerirao bolje i krenuo prema završnici sezone s trofejem u rukama.

Kup Krešimira Ćosića, finale:
Zagreb CO - Cibona, 18 h

Kup Krešimira Ćosića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!