Košarka

Zagreb slavi drugi Kup

Ivor Krapac • petak, 19.02.2010.
Zagreb slavi drugi Kup
Foto: Kristijan Komarica

Kao i pretprošle godine, košarkaši Zagreba CO okrunili su nastup na završnom turniru u svojem Trnskom osvajanjem Kupa Krešimira Ćosića. Mravi su svoj drugi trofej u ovom natjecanju proslavili pobjedom u finalu protiv Cibone, uz ključnu ulogu Luke Žorića, koji je bio odličan i u polufinalu protiv Cedevite...

Zagreb CO - Cibona 2-1 - nakon trećeg uzastopnog gradskog finala Kupa Krešimira Ćosića, drugi put u posljednje tri godine u Trnskom, manje trofejna zagrebačka momčad preuzela je vodstvo u ovom omjeru, došavši do drugog trofeja u klupskoj povijesti uz finalnu pobjedu s 81:74.

Odluka je pala tek u završnici, a momčad Denisa Bajramovića imala je jakog aduta u Luki Žoriću, koji je vukao u cijelom drugom poluvremenu i s 24 poena bio glavni junak finala.

U odnosu na polufinalnu pobjedu nad Zadrom, Cibosi su u petak imali i Lukšu Andrića koji se priključio momčadi, dok su Mravi, kao i protiv Cedevite, ponovno bili bez Vladimira Krstića. No, kako se pokazalo, to nije imalo veću ulogu, Zagreb je u tijesnoj završnici pokazao više i zaslužio okruniti dvodnevni završni turnir osvajanjem Kupa.

Početak utakmice Mravima je bio sasvim drugačiji nego u jedinom dosadašnjem ovosezonskom ogledu s Cibonom, u Draženovom domu u NLB ligi, kada je momčad Velimira Perasovića s ranih 7:0 najavila visoku pobjedu (113:76). U prvih pet minuta novog dvoboja Zagreb je uglavnom bio u vodstvu, tradicionalno agresivna obrana Cibosa nije im predstavljala veći problem, no kako su i suparnici zabili dosta, nije bilo rezultatskog odvajanja na bilo kojoj strani.

Najveće vodstvo u prvih 10 minuta bilo je tri razlike, s koliko su Mravi otišli na prvi dvominutni predah nakon Mulaomerovićeve trice za 24:21, a rano u drugoj četvrtini, uz vodeću ulogu Simona, ta je prednost prvo narasla na 26:21, a zatim i 35:29 u 16. minuti. No, Cibona je brzo pronašla odgovor, ne dopuštajući protivniku da pobjegne predaleko.

Polaganje Andrića i trica i dvica Marka Tomasa povezali su seriju od 7:0 za preokret na 36:35 dvije i pol minute do poluvremena, da bi se do kraja četvrtine svojim poenima pridružili i Bogdanović i Bagarić, osiguravši Ciboni 40:36 nakon prvih 20 minuta. Bila je to najveća prednost Perasovićeve momčadi u cijeloj utakmici.

Cibosi su imali četiri razlike i rano u trećoj četvrtini, no trica i polaganje u kontri Andreja Štimca i koš i dodatno bacanje Žorića brzo su vratili prednost na stranu Mrava (46:42). I dalje predvođen Žorićem i Štimcem, Zagreb je u drugoj polovici četvrtine imao i šest razlike, da bi uzastopne trice Gordona i Tomasa vratile prednost na Ciboninu stranu, s 56:55 uoči završnih 10 minuta.

Potpuna izjednačenost nastavila se i u posljednjoj dionici. Zagreb je tricom Miljkovića i dalekom dvicom Mulaomerovića stigao do 67:63 pet minuta do kraja, no pet Gordonovih poena u kratkom razdoblju ubrzo je Ciboni vratilo prednost, 70:68 na ulasku u posljednje tri minute.

Rasplet se dogodio u završnih 90 sekundi. Nakon što je Radošević kod 74:72 za Zagreb promašio šut s poludistance, Kruno Simon je "udicom" na drugoj strani terena zabio za 76:72 na ulasku u zadnju minutu, a iza toga, poslije Bagarićeva pogođena dva slobodna za 76:74, Žorić je na Mulaomerovićevu asistenciju položio za povratak na četiri razlike.

Gordon je pokušao smanjiti tricom, no bila je puno prekratka, a nakon Štimčevog jednog od dva slobodna (79:74), posljednja Cibonina šansa otišla je promašenim tricama Bogdanovića i Gordona u istom napadu. Žorić je na kraju pogođenim slobodnim bacanjima stavio "točku na i".

Uz prvog junaka, kod Mrava vrijedi izdvojiti i Mulaomerovića (20 poena, šest asistencija), Simona (13 poena) i Štimca (12 poena). Cibose su s po 17 poena vodili Bogdanović i Gordon, prvi i s devet, a drugi s osam skokova, dok se Tomas priključio sa 16 poena, a Andrić s 12 poena i šest skokova.

Kup Krešimira Ćosića

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.02.2010. u 14:34
    Sve cestitke Zagrebu i pohvale Zoricu... lijepo je vidit igraca koji se ne boji zakucat sto je u Europi, a u Hrvatskoj jos i vise, prava rijetkost. Zakucavanje je najisgurniji sut, samo treba krenut cvrsto prema kosu i protivnik ce se ili maknuti ili napraviti faul...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2010. u 12:22
    Onaj Žorić je pozitivni luđak,baš tip centra kakve najviše volim gledat,podsjeća me na Rađu,samo je malo fizički slabiji,ali malo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.02.2010. u 08:49
    Bravo Zagreb, zaslužili su trofej!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2010. u 22:33
    utakmica je bila super
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.02.2010. u 20:35
    Čestitke Zagrebu na pobjedi i bravo za obje momčadi na trudu i borbenosti. Milina je gledati ovako kvalitetnu košarku pod domaćim obručima i nadam se da će se takav trend rasta kvalitete nastaviti i dalje!
    Obrisan korisnik