Košarka

Pokazali najviše, uzeli sve

Ivor Krapac • subota, 20.02.2010.
Pokazali najviše, uzeli sve
Foto: FaH

Dvije dobre predstave u dva dana odvele su Zagreb CO do drugog Kupa Krešimira Ćosića u posljednje tri godine - i zasladile dosad uspješnu sezonu Mrava iz Trnskog trofejem kojeg nitko ne bi odbio. Naslov pobjednika hrvatskog Kupa posljednjih godina jest izgubio na važnosti, u Trnskom bi gotovo sigurno više voljeli da nisu kompromitirali izglede za Final Four NLB lige nedavnim porazima od Cedevite i Širokog, ali odigrano na završnici Kupa daje im nadu da se još stignu vratiti na pravi put...

S obzirom na postotak uspješnosti, drugi naslov na završnom turniru u njihovoj dvorani, vodeći ljudi Zagreba CO neće žaliti truda i ulaganja da još koji puta ugoste polufinale i finale Kupa u Trnskom. Slavili su prije dvije godine, a sličnu priču ponovili i u prošla dva dana, ovog puta bez sudačkih repova o kojima se pisalo i govorilo na preklanjskom završnom turniru nakon polufinalne pobjede nad Zadrom - sada nije bilo povoda da se priča o nečem sličnom, pobjede nad Cedevitom i Cibonom prošle su bez prigovora sa suparničke strane.

Iako regionalni porazi kod Cedevite u Sutinskim vrelima i protiv Širokog u Trnskom nisu bili najbolja najava, momčad Denisa Bajramovića gurnula je u drugi plan sve loše što se dogodilo unatrag dva tjedna. Ova momčad Mrava ne može se požaliti na nedostatak iskustva, uspjeli su zaboraviti ono što se više nije moglo popraviti, a čak i uz izostanak ozlijeđenog Vladimira Krstića, trener Bajramović imao je dovoljno dugu klupu da dvije utakmice u dva dana ne budu pretežak izazov.

Vezane vijesti

Predvođeni Lukom Žorićem, Mravi su prvi korak napravili protiv Cedevite, koja je teško mogla do iznenađenja bez pravih Andrije Žižića i Marina Baždarića, da bi u finalu nadigrali i Cibonu, uz puno borbe tijekom svih 40 minuta i ključnu Žorićevu ulogu u drugom poluvremenu. Za ono što je prikazao u dva dana na oba kraja terena, obrambeno i napadački, Žorić je zaslužio naslov najkorisnijeg igrača Final Foura više nego iskusniji suigrač Damir Mulaomerović, koji je proglašen za MVP-a - mišljenja će se vjerojatno razilaziti, no na kraju, nisu ni osobito bitna, teško da će Žoriću i Mulaomeroviću previše značiti tko je bio važniji...

Osim dvojca koji je vukao i svih ostalih koji su pomogli, Mravi su se mogli osloniti i na igranje u dvorani koju najbolje poznaju i podršku s tribina koja je većinom bila na njihovoj strani - a popunjenost tribina nije bila crna točka. Naravno, Trnsko je lakše napuniti nego Dvoranu Kreše Ćosića u Zadru, gdje se igrao prošlosezonski završni turnir, no maksimalnih 2.500 gledatelja po utakmici uopće nije loše u situaciji kada sportske dvorane i(li) stadioni u Zagrebu često zjape prazni.

Dok su domaćini Final Foura slavili, preostalim momčadima na završnom turniru preostalo je razmišljati što su napravili krivo.

Cibona nije bila prava ni protiv Zadra niti u finalu, sa Zadranima napadački, protiv Zagreba obrambeno, a da je, primjerice, išlo kao protiv Caje Laboral ili Olympiacosa u Euroligi, iako su u tim utakmicama izgubili, teško je pobjeći od dojma da bi u Trnskom prošli bolje. Najbolje je to opisao Marko Tomas nakon poraza u finalu: "Nije umor razlog jer su i oni imali dvije utakmice u dva dana; veća želja je odlučila, a i pristup nije bio pravi. Uostalom, već smo uz dosta sreće dobili Zadar koji je trebao igrati finale".

Polufinalni ogled Cibone i Zadrana ostao je upamćen po povratku Cibosa do produžetka nakon što su u posljednjoj minuti gubili s pet razlike, ali više od toga, pamtit će se po dosuđenoj silaznoj putanji nakon blokade Hrvoja Perića na Jamontu Gordonu kod Zadrova dva poena prednosti, što je Cibonu uvelo u produžetak. Nije bila jedina sporna sudačka odluka s kojom momčad Danijela Jusupa nije mogla biti zadovoljna u tom polufinalu, ali je ona o kojoj se najviše pričalo, sa zadarskim optužbama na račun Dubravka Muhvića.

Ipak, umjesto o suđenju, Jusup je nakon polufinalnog poraza govorio o drugim stvarima. Zadrani su sličnu priliku protiv Cibone imali i nedavno u svojoj dvorani u NLB ligi, tada također uz poraz u produžetku, no za razliku od Kupa, bez priče o ulozi sudaca, zbog čega se Jusup nakon novog poraza osvrnuo na ono što nedostaje: "Mislim da nam fali malo karaktera za dobiti ovakvu utakmicu koja se dobiva nekom osvojenom loptom, skokom". Nije sve bilo samo loše, Zadrov trener vidio je i pozitivni pomak u igri, ali čeka ga još puno posla da popravi stvari koje nisu dobre.

Iako ni oni nisu došli u Trnsko bez ambicija, Cedevita je od tri momčadi koje su zaustavljene korak ili dva do naslova bila najmanje razočarana. S obzirom da su Andrija Žižić i Marino Baždarić vukli ozljede i bili pod upitnikom za nastup, a pored toga, Žižić je u polufinalu protiv Zagreba zbog problema s prekršajima više sjedio nego igrao, momčad Slobodana Subotića teško je mogla očekivati nešto više. U nedavnom susretu s Mravima u NLB ligi bili su šuterski sjajni i s čak 23 trice, sedam Baždarićevih, slavili s 12 razlike, no takva šuterska predstava ne događa se svaki dan, a bez reprize nije išlo do nove pobjede.

U polufinalu je na pravoj razini bio jedino Jermaine Anderson, u jednom dijelu utakmice vukao je Damjan Rudež, no Mravi su imali više aduta i kontrolom većeg dijela susreta ostavili Subotićevu momčad praznih ruku. No, Cedevita nije daleko, a kada se uklopi tek pristigli Ricardo Marsh i uz potpuni oporavak Žižića i Baždarića, bit će opasni za sve u završnici hrvatskog prvenstva. Naravno, još nisu rekli zadnju ni u NLB ligi, gdje se bore za nastup u Eurokupu.

Dvodnevna završnica Kupa je bila i prošla, a ostatak sezone ne ostavlja puno vremena za odmor. Idućeg vikenda nastavlja se regionalna liga, dok će slavljenici Mravi i finalisti Cibosi u akciji biti i ranije, Zagreb u utorak u Trnskom protiv Liegea u Eurochallengeu, a Cibona dan kasnije u Draženovom domu u euroligaškom Topu 16 protiv Olympiacosa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!