Zimski sportovi

"Osvetila sam spustaški promašaj"

Antonija Pavlić • nedjelja, 21.02.2010.
"Osvetila sam spustaški promašaj"
Foto: EPA

Andrea Fiscbacher znala je da u olimpijskom superveleslalomu može do zlata i čvrsto se namjeravala osvetiti stotinkama koje su joj u petak uskratile spustašku medalju. Tada je iza Elisabeth Görgl ostala tri tisućinke, da bi sada pokorila stazu Franz i za 74 stotinke iza sebe ostavila skijašicu kalibra Lindsey Vonn...

Lindsey Vonn stajala je u ciljnoj ravnini i reprezentativnim kolegicama na startu javljala uvjete na stazi. Bila je u vodstvu, 26 stotinki ispred Elisabeth Görgl i činilo se tada kako će u riznicu pospremiti još jedno olimpijsko zlato. No, tada se sa startnim brojem 22 niz stazu Franz spustila Andrea Fiscbacher i usprkos jednoj priličnoj nesigurnosti u skoku na opće iznenađenje potukla Vonnino vrijeme za čak 74 stotinke sekunde.

"Ovo je ludo. Osjećam se naprosto prekrasno. Staza je bila prilično zahtjevna i morala sam se spustiti na glavu od početka do kraja, biti izuzetno agresivna kako bih ulovila dobar rezultat", govorila je prva austrijska zlatna odličnica u Vancouveru.

"Pogledala sam prije vožnje prema cilju i shvatila da se samo moram spustiti, nemam što izgubiti. Moj je trener postavio stazu i tu sam bila u stanovitoj prednosti", rekla je.

U prvoj alpskoj disciplini skijašica, spustu, medalja joj je pobjegla za samo tri stotinke. No 24-godišnjakinja zbog toga nije klonula duhom. "Isprva sam bila veoma tužna, no tada sam se smirila i odlučila sve nadoknaditi u superveleslalomu."

"Znala sam da jednom ludom vožnjom mogu do zlata. Kada sam prošla ciljnom ravninom i pogledala na semafor, morala sam protrljati oči i proviriti još najmanje tri puta. Nakon toga sam tek shvatila da sam pobijedila i da će vrijeme koje sam postavila najvjerojatnije biti dovoljno za zlato", opisala je.

Slične je osjećaje pri ulasku u cilj gajila i Tina Maze. Srebrna veleslalomašica sa Svjetskog prvenstva u Val d'Isereu 2009. godine i djevojka koja je po broju pobjeda u Svjetskome kupu izjednačena s Bojanom Križajem osvojila je prvu superveleslalomsku olimpijsku medalju za Sloveniju, a desetu ukupno na zimskim olimpijskim igrama.

"Val d'Isere je zasigurno bio prekretnica u mojoj karijeri. Tada sam sama sebi dokazala da mogu ostvariti vrhunske rezultate i na velikim natjecanjima. Tako to uvijek ide - prvo morate dokazati sebi, a tek potom drugima", misli simpatična 26-godišnjakinja.

Spustaški nastup i osvojeno 18. mjesto navijačima i medijima nije moglo nagovijestiti skoru eksploziju. No, Tina je znala da se sprema nešto veliko. "Moram priznati kako sam se pomalo pribojavala spusta, pa nisam previše riskirala. No to mi je iskustvo sada pomoglo da skijam ovako dobro. Osjetila sam strah i prevladala ga", zaključila je, te dodala kako srebro posvećuje svim skijašima i skijašicama koji zbog ozljeda koje su zadobili tokom sezone nisu i neće imati prigodu nastupiti na igrama.

Kakav je osjećaj na postolju stajati stepenicu iznad Lindsey Vonn? "Lindsey je u Svjetskome kupu gotovo uvijek prva, što je nama ostalima pomalo iritantno. Ulazimo u utrku znajući tko će pobijediti. No i ona je ipak samo čovjek. Mislim da je zadovoljna medaljom, makar ona bila brončana", izjavila je i - nije pogriješila. Amerikanka je na igre došla s ciljem osvajanja zlata, a budući da je to ostvarila, sve je ostalo "samo bonus".

"Lijepo je imati dvije olimpijske medalje. Nitko, ipak, ne može svaki dan voziti savršeno i pobjeđivati. Istina je da nisam skijala kako sam mogla, ali i bronca je veliki uspjeh. Izgleda gotovo kao zlato", komentirala je najbolja skijašica svijeta i trenutačno, uz Norvežanina Aksela Lunda Svindala, najuspješnija alpinka igara.

"Planirala sam rano pritisnuti i biti agresivna kroz teške sekcije staze. Izvrsno sam skijala sve do najtežeg dijela (op. a. Frog Bank), no tada sam stala na gas i prestala napadati. To je bila moja jedina pogreška. No ipak sam sretna jer sam pokorila najteži dio staze."

Poslije spustaškog ispita u petak uzela je slobodni dan kako bi odmorila potkoljenicu, koju je ozlijedila na treningu u Austriji prije igara. Sve su ostale skijašice, za to vrijeme, bile na stazi. "Možda sam trebala, a možda i nisam, izaći na stazu u subotu i slobodno skijati. Ne mogu procijeniti da li je uzimanje dana odmora bila dobra ideja. No taj mi je potez definitivno dao vremena da odmorim potkoljenicu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!