Zimski sportovi

Kosteliću nova olimpijska medalja!

Antonija Pavlić • nedjelja, 21.02.2010.
Kosteliću nova olimpijska medalja!
Foto: EPA

Ivica Kostelić obranio je srebrnu kombinacijsku medalju iz Torina prije četiri godine, a zlato mu je ponovno ukrao Amerikanac. No ovoga mu puta ime nije Ted Ligety. Treće je odličje u Vancouveru, a prvo olimpijsko zlato u karijeri, pripalo Bodeu Milleru, a bronca je otišla Švicarskoj - Silvanu Zurbriggenu. Natko Zrnčić-Dim napravio je veliku pogrešku na sredini staze i zauzeo tek 20. poziciju...

Bode Miller prometnuo se u apsolutnu zvijezdu Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru. 32-godišnji je Amerikanac doskijao do svog prvog olimpijskog zlata, uskrativši odličje nasjajnije boje Ivici Kosteliću. Miller je zlato pridodao srebru i bronci iz spusta i superveleslaloma i za sada ima odličje u svim odrađenim disciplinama, a postao je i najstarijski kombinacijski olimpijski pobjednik, naslijedivši na tom tronu legendarnog Norvežanina Kjetila Andre Aamodta.

Prvo respektabilno vrijeme druge superkombinacijske vožnje postavio je perspektivni Amerikanac Will Brandenburg. Međutim, prilično mu je veliki spustaški zaostatak na koncu bio dostatan tek za 10. mjesto, a njegovo je slalomsko vrijeme u nastavku uspio pobiti tek branitelj titule iz Torina prije četiri godine, Ted Ligety.

Vodio je 25-godišnji Amerikanac sve do trenutka kada se u startnoj kućici pomaljao lik Ivice Kostelića. Staloženo je Profesor izgledao i prošao očevu stazu - nadasve mirno i sigurno, a ipak veoma brzo, te je za 57 stotinki uspio prestići vrijeme olimpijskog prvaka. Staza koja je mnogima predstavljala probleme, pa i Natku Zrnčiću-Dimu, Ivica je prošao gotovo bez ikakvih peripetija.

No, na pobjedničkom mjestu nije bio predugo. Bode Miller je još jednom dokazao kako je u Vancouver došao u životnoj formi i slalomsku vožnju, čak, odradio bolje od hrvatskog predstavnika. Četiri stotinke bio je Amerikanac brži od Kostelića, podsjetivši tako na vremena kada su se ova dva skijaška velikana međusobno borili i za slalomske male globuse.

Presigurnom vožnjom vodeću dvojku nije uspio prestići niti Silvan Zurbriggen, koji je prije slaloma figurirao kao vodeći favorit. Ništa nisu napravili niti Hans Olsson, Didier Defago i Dominik Paris, a na koncu niti pobjednik spusta, Aksel Lund Svindal. Norvežanin je odustao i tako na postolje pogurao - Silvana Zurbriggena. Slavlje za trojicu prvoplasiranih moglo je započeti.

Natko Zrnčić-Dim imao je odlična prva dva prolazna vremena i najvjerojatnije bi s trona maknuo tada vodećeg Ligetyja. No na sredini je staze ostao na rubniku i proklizao, te u cilj stigao s više od tri sekunde zaostatka. Dovoljno tek za ipak pomalo razočaravajuću 20. poziciju.

Srebro Ivice Kostelića (drugo u karijeri na olimpijskim igrama) drugo je hrvatsko odličje poslije bronce Jakova Faka u biatlonu, a osmo ukupno obitelji Kostelić za Hrvatsku u alpskome skijanju. Ukupan hrvatski zbir medalja na zimskim olimpijskim igrama iznosi devet kolajni.

Whistler, olimpijska superkombinacija:
1. Bode Miller (SAD, HEAD) 2:46.13
2. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +0.33
3. Silvan Zurbriggen (Švicarska, HEAD) +0.40
4. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) +0.62
5. Ted Ligety (SAD, ROSSIGNOL) +0.90
6. Benjamin Raich (Austrija, ATOMIC) +1.21
7. Ondrej Bank (Češka, ELAN) +1.27
8. Christof Innerhofer (Italija, ROSSIGNOL) +1.53
9. Kjetil Jansrud (Norveška, ATOMIC) +1.58
10. Will Brandebrug (SAD, FISCHER) +1.58
...
20. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska, ATOMIC) +3.94

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 00:52
    bravo mestre
    Obrisan korisnik
  • Babangida22.02.2010. u 00:07
    http://vinovo.magnify.net/video/Kostelic-Miller-Kombinacija-OI
    Babangida
  • Babangida21.02.2010. u 22:55
    BRAVO BODE BRAVO IVICA
    Babangida
  • Obrisan korisnik21.02.2010. u 22:45
    gips slozio stazu, pola ljudi popadalo, a ova dva fosila pregazili sve :) svaka cast milleru i kostelicu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.02.2010. u 22:42
    kad pogledas koliko odricanja, kolika konkurencija, koliko stvari se treba poklopit i sad kad zbrojis sve to shvatis koji je ovo uspjeh. tako je tesko osvojit medalju a tek ju obranit. to mogu samo najveci!!!! svaka cast i najvece iskrene cestitke!!!
    Obrisan korisnik