Zimski sportovi

"Pao mi je veliki kamen sa srca"

Bojan Koprivica • ponedjeljak, 22.02.2010.
"Pao mi je veliki kamen sa srca"
Foto: Bojan Koprivica

(Iz Vancouvera za Sportnet.hr Bojan Koprivica) Nakon što je na ZOI u Vancouveru u superkombinaciji reprizirao uspjeh iz Torina, Ivica Kostelić nije skrivao oduševljenje osvojenom srebrnom medaljom...

Ivica Kostelić je svjetski vrh među kombinatorcima, bio je među glavnim favoritima i u Vancouveru, točnije, Whistleru, a tu svoju ulogu opravdao je solidno odrađenim spustom i završetkom posla na slalomskoj stazi koju je postavio otac i trener Ante.

U pogledu unatrag na put do odličja, Ivica se osvrnuo na tu slalomsku vožnju: "Znao sam da moram odvoziti solidno i to mi je uspjelo. Ići sigurno, ali ne presigurno. Ključ je bio postavljanje slalom vožnje koja je napokon bila zahtjevna. Prečesto su u posljednje vrijeme slalomi u kombinaciji poput gimnastike. Lijevi zavoj, desni zavoj, lijevi zavoj, desni zavoj, prijelomnice pa ispočetka. Ova postava je zahtijevala od skijaša ne samo atletske vrline, već nas je tjerala na razmišljanje. Bila je slična kao slalom u Wengenu prije dvije godine i da se mene pita, bilo bi ovakvih zahtjevnih slaloma još i više."

Uspjeh na Olimpijskim igrama ima osobit značaj u obitelji Kostelić, Ivica nije skrivao koliko je ovo odličje vrijedno: "Još odmalena su OI bile nešto posebno za nas. Sportski gledano je teže osvojiti Svjetski kup jer se sastoji od niza utrka i mora se biti dobar cijele godine. Ali Olimpijske igre su nešto posebno, brončana medalja je tu za jednu stepenicu viša od svih ostalih natjecanja."

Novo odličje svog brata pratila je i Janica, koja i sama zna koliko je teško na OI ostvariti nešto veliko: "Malo je zaplakala, ali je dobro to skrivala ispod sunčanih naočala. Sad se vidi koliko su njeni uspjesi na Olimpijskim igrama nevjerojatni. Jurišaju svi na njih, ali nitko ih ne ruši."

Prvo olimpijsko odličje, ono iz Torina, ili ovo na aktualnim ZOI - postoji li razlika? "Ova medalja je teža. Ona u Torinu je bila neočekivana i zbog toga lakša. Ovdje je postojao pritisak, od mene se očekivao rezultat i zato je osvajanje ove medalje bilo puno teže. Pao mi je veliki kamen sa srca."

Bolji je bio jedino Bode Miller, kojem je Ivica čestitao i stigao s novim vlasnikom olimpijskog zlata i popričati dok su čekali proglašenje pobjednika: "Ono što čini ove uspjehe Bode Millera posebnim je to da dolaze na završetku karijere. Naši putevi su se često križali i drago mi je za njega, to daje nadu svim skijašima da mogu u kasnim sportskim godinama biti uspješni. Što mi je govorio? (smijeh) Govorio mi je 'Ovo je sjajno, ovo je je.... sjajno'. Nije prestao to govoriti cijelo vrijeme."

Za razliku od Bodea i Ivice, ali i brončanog Švicarca Silvana Zurbriggena, Austrijanci još jednom nisu imali svoj dan: "Puno je teže ovdje, gdje ih ne nastupa toliko. Snaga Austrijanaca je u velikom broju odličnih skijaša. U Svjetskom kupu, ako nije Walchhofer dobar, bit će onda Streitberger ili će netko od mlađih imati dan karijere. Ovdje nastupaju samo četvorica i treba i malo sreće. Isto je s Cucheom. Ljudi sada govore, Cuche nije nista osvojio, ali to je samo pitanje sreće."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 12:40
    Da, ostaje žal za zlato i meni, jer Ivica je mogao do njega samo da je bilo malo više hrabrosti na prijelomnici, tamo je vidno usporio u slalomu. No Gips je dobro rekao poslije slaloma, Ivica je tip koji teško izvlači maksimum iz sebe i uvijek pre prisutna određena doza kalkulacije. I kad je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.02.2010. u 00:48
    Kao veliki Ivičin prijatelj, koji sam mu u najtežim trenucima, u Cortini 2006, kad je došao do Janice, jer je pao u DEPRESIJu zbog loših rezultata, a SALOMON skije bile tu presudne, predvidio, na ŽIČARI Cinque Torre, da će šokirati svijet u Torinu, i da će završiti od 2-og do 5-og mjesta, dobio sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik