Zimski sportovi

Prvo, pa zlatno

Borna Rupnik • utorak, 23.02.2010.
Prvo, pa zlatno
Foto: EPA

Tessa Virtue i Scott Moir nastupili su u Vancouveru po prvi put na Olimpijskim igrama i odmah se okitili najsjajnijim odličjem. Srebro je pripalo Amerikancima, a bronca Rusima...

Nakon obveznog i originalnog plesa u petak i nedjelju, plesni su parovi o podjeli medalja odlučivali slobodnim plesom u ponedjeljak. Prva tri para obranila su svoje pozicije, na veliko oduševljenje prepune Pacific Coliseum Arene.

Naime, zlato je pripalo njihovim ljubimcima, Tessi Virtue i Scottu Moiru, koji su bez pogreške odradili zamišljeno na Petu simfoniju Gustava Mahlera. Oni su tako postali najmlađi plesni par u povijesti Olimpijskih igara sa zlatnim odličjem oko vrata.

Rusima ostaje nada

Rusko umjetničko klizanje u Vancouveru se nalazi pred neugodnim saznanjem: ne uspije li neka od klizačica osvojiti prvo mjesto, Rusija će po prvi puta nakon 50 godina napustiti Olimpijske igre bez zlatne medalje u ovom sportu.

"Dugo smo sanjali o ovome. Put do zlata bio je buran, a u određenim razdobljima nismo mislili da ćemo se uspjeti vratiti na led. To ovu pobjedu čini još slađom", izjavila je 20-godišnja Tessa Virtue, koja je prije dvije godine morala biti podvrgnuta operaciji lista.

S malo manje od šest bodova zaostatka za pobjednicima srebro su osvojili Amerikanci Meryl Davis i Charlie White, koji su se ponovno pouzdali u svoju brzinu, ali su naposljetku i kažnjeni oduzimanjem jednog boda jer su u jednom trenutku prekoračili vrijeme dopušteno za određeni element.

Zanimljivo je da kanadski i američki par dijele trenere, Ruse Marinu Zuevu i Igora Špilbanda, a ruski je par osvojio tek brončanu medalju. Oksana Domnina i Maksim Šabalin nisu smogli snage nadoknaditi propušteno u originalnom plesu.

"Mislim da je vrijeme da vratimo ruske trenere u Rusiju. Dali smo sve od sebe, ali nismo očekivali pad ruskog klizanja", izjavio je Šabalin po završetku natjecanja.

Plesni parovi, konačni poredak:
1. Tessa Virtue/Scott Moir (Kanada) 221.57
2. Meryl Davis/Charlie White (SAD) 215.74
3. Oksana Domnina/Maksim Šabalin (Rusija) 207.64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!