Vodeni sportovi

U Varaždinu pali Makedonci

Ivana Strahija, Maja Giljanović • utorak, 23.02.2010.
U Varaždinu pali Makedonci
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u Varaždinu je u četvrtom kolu kvalifikacija Svjetske lige u Skupini 2 slavila protiv Makedonije 12:9. Igrači Ratka Rudića pitanje pobjednika se riješili u prvom poluvremenu nakon kojeg su vodili 8:5, a u drugom su obranili prednost.

HRVATSKA - MAKEDONIJA 12:9 (4:3, 4:2, 2:2, 2:2)

Varaždin, 4. kolo kvalifikacija Svjetske lige
Suci: Callantoni (Italija), Golijanin (Srbija)

HRVATSKA: Brzica, Buljubašić, Boškovič 1, Dobud 3, Joković, Karač 1, Muslim, Bušlje 2, Sukno 2, Barać 3, Krapić, Obradović, Pavić. Izbornik: Ratko Rudić

MAKEDONIJA: Perčinić, Računica, Vuksanović 1, Krstonošić 4, Bosančić, Krečković, Milanović, Brkić 2, Dimovski, Latković 1, Petrović 1, Benić, Janevski. Izbornik: Stevo Nonković

Igrač više: Hrvatska 5/8, Makedonija 3/6

Peterci: Hrvatska -, Makedonija 1/1

Iako se očekivalo da će u "domaćem" bazenu Hrvati mnogo lakše doći do pobjede nad Makedoncima, ekipa u crveno-žutim gaćicama ipak je favoritima pružila jako dobar otpor. Tako su u trećoj četvrtini momci izbornika Stevana Nonkovića stigli i na svega gol zaostatka (6:5), ali je to ipak bio dovoljan poziv na buđenje Hrvatima.

Četvrto kolo Svjetske lige u Varaždin je dovelo skoro standardnu, najjaču, postavu Hrvatske, dok je Makedoncima nedostajalo najmanje troje reprezentativaca. Ipak, bili su tu "bivši" Hrvati Dalibor Perčinić, Igor Računica, Edi Brkić i Danijel Benić, koji su izazvali i najveće zanimanje Varaždinaca. Gledalište bazena bilo je inače dupkom puno, 600 stanovnika baroknog grada odlučilo je u utorak poslijepodne pogledati za taj grad neobičan sport, pa nije nedostajalo ni navijanja i pljeska.

U svom prvom napadu Hrvati gube loptu, ali je odmah potom spretan Sandro Sukno, koji postiže 1:0 za našu reprezentaciju. Iskazao se potom i naš vratar Josip Pavić, koji brani šut Vladimira Krečkovića, a na 2:0 diže Nikša Dobud. Prvi gol za Makedoniju daje zatim Ivan Vuksanović, a zatim je red i na hrvatskog kapetana Samira Baraća da se iskaže, na semaforu je 3:1 za Hrvatsku. Do kraja četvrtine odličan lob Nenada Petrovića, koji vara dotad sigurnog hrvatskog vratara, te pogodak Gorana Krstonošića, koji postavlja 4:3.

Drugu četvrtinu obranama otvaraju vratari, pa ne prolazi ni šut Mihe Boškovića na jednoj ni Računice na drugoj strani, ali se rezultat potom mijenja u korist domaćina, precizan je Andro Bušlje, na kojeg se nadovezuje Dobud za 6:3.Da se pogreške skupo plaćaju saznaju Hrvati nakon što je Maro Joković promašio makedonski gol, a gosti s druge strane bazena smanjili na 6:4 (Vladimir Latković). Makedoncima je potom dosuđen peterac, siguran izvođač je Edi Brkić za 6:5.

Dovoljan je bio mrki pogled izbornika Ratka Rudića da se naši reprezentativci uozbilje, pa za redom pogađaju Frano Karač i Barać, dok Pavić dvaput brani svoju mrežu.

U treću četvrtinu ulazi se s 8:5, koje Bušlje odmah pretvara u 9:5. Iako idući napad Hrvati ne koriste, lako oduzimaju loptu Makedoncima, a Dobud rezultat diže na 10:5. Gosti su uspjeli do kraja četvrtine smanjiti na 10:7, s dva gola Krstonošića.

U zadnjoj četvrtini konačno smo vidjeli i pravi kontranapad, kad je za 12:8 pogodio Barać. Gosti su preko Krstonošića stigli do 12:9, a Hrvati ne koriste preostalih 20-tak sekundi za posljednji napad.

Nakon susreta izbornik Rudić bio je zadovoljan pobjedom, ali ne i svim aspektima igre: "Nismo odigrali najbolje. Napravili smo veliku razliku pa su nas pogreške i neopreznosti ponovno dovele u nepovoljan rezultat. No, to ni nije toliko važno jer smo pobijedili, a ja sam uspio svim igračima dati priliku da skupljaju iskustvo."

Peto kolo na rasporedu je 16. ožujka, a vodeću reprezentaciju skupine put vodi u Rusiju koja je večeras tijesno (9:10) izgubila u Grčkoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!