Košarka

Scavolini uspješan, FMP posrnuo

Vedran Babić • utorak, 23.02.2010.
Scavolini uspješan, FMP posrnuo
Foto: Nikola Movrić

Talijanski Scavolini prvi je izborio četvrtfinale EuroChallengea. U susretu 4. kola on je kod kuće svladao ciparski Apoel i ostao jedini sa stopostotnim učinkom. Društvo mu je do večeras pravio FMP, koji je ipak doživio prvi poraz u Njemačkoj. Nadomak plasmana među osam su i Göttingen, Samara, Roanne i Antwerp, koji su svi redom bili uspješni.

Skupina I

Göttingen i Samara napravili su veliki korak ka četvrtfinalu. Nijemci su s 97:90 porazili Proteas u gostima, dok su Rusi na svom parketu s 30 koševa razlike ispratili nizozemski EiffelTowers.

Göttingen je do svoje treće pobjede stigao i više nego zasluženo, kontroliravši utakmicu od prve do posljednje minute. Poraz je za Ciprane mogao biti i bolniji jer je početkom posljednje dionice gostujući sastav vodio i s 19 razlike. Najefikasniji igrač pobjednika bio je Jason Boone s 20 koševa i 11 skokova, a Proteasa Ioannis Giannoulis s 23 poena.

Samara se, pak, slatko osvetila EiffelTowersu za poraz u prvom kolu i zamrznula ih na minus 30 (77:47). Gosti iz Nizozemske nisu mogli pogoditi praktički ništa (26% šuta za dva i za tri), pa je utakmica bila riješena već na poluvremenu (37:16). Najbolji strijelac domaćina bio je Marcus Douthit sa 16 poena, no posebno se istakao i njegov suigrač Ernest Bremer s 11 koševa i deset asistencija.

Skupina J

U drugoj utakmici Zagrebove skupine Artland je slavio protiv FMP-a 82:72 i upisao drugu pobjedu. Raspoloženi Toby Bailey predvodio je Nijemce do trijumfa s 25 koševa, a kvalitetnog suradnika imao je u Davidu Hallu (16 koševa, 9 skokova). Ključni trenuci dvoboja dogodili su se u trećoj četvrtini kada je Artland s plus četiri (42:38) otišao na plus 19 (67:48).

Unatoč prvom porazu u natjecanju, FMP je i dalje vodeći na ljestvici s omjerom 3-1. Slijede ga Artland i Zagreb CO s omjerom 2-2, dok je posljednji Liege (1-3).

Skupina K

Talijanski prvoligaš Scavolini jedina je momčad sa stopostotnim učinkom poslije četiri kola. Nekadašnji div iz Pesara nadvisio je ciparski Apoel 78:69 i prvi osigurao četvrtfinale. Scavolini je cijelu utakmicu držao pod kontrolom, a tek je u nekoliko navrata Apoel priprijetio i doveo pobjednika u pitanje.

Posljednji put gosti su "primirisali" pobjedu početkom posljednje četvrtine kada su smanjili na 55:53. Nakon toga domaćin je napravio seriju 8:0 i tu je bio kraj uzbuđenjima. Jedini igrači s dvoznamenkastim brojem koševa kod Scavolinija bili su Daniele Cinciarini (18) i Eric Williams (16), a prvo ime Apoela bio je Lewis Hopkins (15 koševa, 6 skokova).

Nešto sjevernije od Italije, točnije u francuskom Chalon-sur-Saôneu, domaćin Elan je nanio još jedan težak poraz inače vrlo dobroj momčadi regionalne NLB lige, Budućnosti. Bilo je 87:59 i to je Crnogorcima treći poraz, a Francuzima druga pobjeda, koja ih je dovela do drugog mjesta u skupini.

Skupina L

Kao i u skupini I, i ovdje su dva kluba napravila veliki posao u borbi za četvrtfinale. To su Roanne i Antwerp, koji su bili uspješni na svojim parketima. Roanne je uz čak šestoricu igrača s dvoznamenkastim brojem koševa bio bolji od ruskog Eniseja 102:87.

Uraganski prvi dio francuskog predstavnika dosegao je vrhunac pri vodstvu 50:29, no to je bilo samo zagrijavanje za rekordnih plus 32 (73:41) u 26. minuti. Do kraja utakmice je uslijedilo malo opuštanje, no ništa nije moglo pokvariti sjajan dojam koji su ostavili košarkaši Roannea.

Antwerp je do svoje pobjede došao zahvaljujući odličnoj drugoj i trećoj četvrtini, koju je kombinirano dobio rezultatom 44:23, što je pred ulazak u posljednjih deset minuta bilo dovoljno za vodstvo 63:40. Završilo je 72:59, a najistaknutiji pojedinci bili su Brandon Gay (19 koševa, 8 skokova) kod domaćih te Charles Davis (15 poena) kod gostiju.

Eurochallenge, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Krasnjie Krilja Samara77:47EiffelTowers Den Bosch
Proteas EKA AEL90:97MEG Göttingen
1MEG Göttingen 51+92
2Krasnjie Krilja Samara 42+31
3EiffelTowers Den Bosch 24-54
4Proteas EKA AEL 15-69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!