Nogomet

Dekor impresivan, nogomet oskudan

Bernard Jurišić • srijeda, 24.02.2010.
Dekor impresivan, nogomet oskudan
Foto: Bernard Jurišić

(Iz Atene za Sportnet.hr Bernard Jurišić) 35.000 temperamentnih navijača pokušalo je odvesti Olympiacos prema četvrtfinalu Lige prvaka, no Bordeaux je odnio pobjedu sa stadiona na kojemu malo gostiju slavi. Momčad Laurenta Blanca blizu je velikog uspjeha, a Grci bi mogli ostati bez europskih predstavnika...

Najmanje zvučan par osmine finala Lige prvaka nije ponudio nikakav spektakularan nogomet. Stadion Georgios Karaiskakis pao je pod naletom ozbiljne i dobro organizirane momčadi Bordeauxa, koja je potvrdila status favorita protiv grčkog prvaka.

Bila je to utakmica bez velikih prigoda, u kojoj je pobjednički pogodak Cianija pao nakon prekida u nadoknadi prvog poluvremena. Grci su uzvratili pogotkom u nadoknadi drugog dijela, no on je poništen radi diskutabilnog prekršaja na francuskom vrataru Carrassou.

Štrajkovi i scene iz Pobješnjelog Maxa

Grčka je sve veći problem Europske unije, a financijski krah najavljuje se kao realnost zbog silnih kredita koje država sve teže otplaćuje. U srijedu je u Grčkoj štrajkalo oko 3 milijuna radnika, uključujući i javni gradski prijevoz. Zaustavljeni tramvaji, metro i vlakovi paralizirali su Atenu, koja ionako grca u prometnom kaosu.

Prošlog tjedna štrajkali su carinici, pa zračni prijevoznici, čak i benzinske crpke. Tri dana Atena je izgledala kao poprište legendarne australske filmske trilogije Pobješnjeli Max. Atenska borba za svaku litru goriva izgledala nam je kao najava za nešto što će nas možda i dočekati za nekoliko desetljeća, ako je vjerovati najavama stručnjaka o mogućem presušivanju izvorišta "crnog zlata".

Trener Božidar Bantović, koji je na klupi Olympiacosa zamijenio slavnog Zica bio je zadovoljan nastupom svojih igrača, iako nije ostvario dobar rezultat. "Mislim da smo zaslužili bolji rezultat, stvorili smo dosta šansi i moram čestitati svojim igračima. Igrali smo disciplinirano i strastveno, šteta što nismo realizirali neku og prigoda. Moram čestitati i navijačima na potpori koju su nam davali od početak do kraja, a ovakvom publikom nikoga se u prvenstvu ne trebamo plašiti".

A publika je uistinu bila impresivna. Oko 30.000 navijača crveno-bijelih stvorilo je spektakularan ugođaj, koji tijekom 90 minuta igre nije bio nagrđen ni jednim navijačkim "nestašlukom". Navijalo se grlima, dlanovima, bubnjevima, čak i trubama koje su svirale napadačke marševe, navijačka kulisa zaista je izgledala impresivno.

Ni jedna baklja nije upaljena do kraja susreta, ni jedna petarda nije pukla, ni jedan papirić nije uletio u teren. "Besmisleno je plaćati silne kazne Uefi i to naši navijači sve više shvaćaju. Vidjeli ste da su neke baklje unesene, ali ni jedna nije upaljena do kraja utakmice. Bolje je da te novce trošimo na dovođenje dobrih igrača, nego ih slati u Nyon", pričao mi je 45-godišnji Giorgios, susjed na istočnoj tribini ogrnut u boje Olympiacosa.

Nogometaši Olympiacosa osvojili su 12 od posljednjih 13 naslova prvaka Grčke, a dominaciju planiraju nastaviti i ove sezone. Ove im godine Panathinaikos puše za vratom jače nego zadnjih sezona i bit će zanimljivo vidjeti hoće li zeleni uspjeti prekinuti petogodišnju nogometnu dominaciju crvenih, kao što su košarkaši Olympiacosa prošlog vikenda uspjeli prekinuti Panathinaikosovu košarkašku dominaciju posljednjih godina.

Nakon 23 kola Panathinaikos vodi s 52 boda, ali u stopu ga prate Olympiacos i PAOK s dva boda manje. Solunski klub nitko ne vidi kao ozbiljnog kandidata za naslov u konkurenciji tandema iz glavnog grada, iako ih "crno-bijeli" dobro prate i prošlog su vikenda pobjedom protiv Panathinaikosa pokazali da se mogu nositi s njima.

PAOK više nema europskih briga, dok se Panathinaikos i Olympiacos još bore s europskim protivnicima. S obzirom da je Pao u Rim na uzvrat s Romom odnio samo 3:2, a Olympiacos u Bordeaux putuje s deficitom od 0:1, vjerojatno će ostatak proljeća provesti u uzbudljivoj prvenstvenoj utrci. Bez obzira na velika ulaganja i zvučna igračka imena koja sve više privlače, Panathinaikos i Olympiacos još uvijek ne uspijevaju stići do završnih borbi u europskim natjecanjima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • jugoplastika24.02.2010. u 16:33
    Jurišiću se omililo u Ateni :D :D
    jugoplastika