Zimski sportovi

Kanadska bajka rasplakala Rusiju

Krešimir Ferlak • četvrtak, 25.02.2010.
Kanadska bajka rasplakala Rusiju
Foto: EPA

Kanada! Kanada! Ta riječ se još dugo orila dvoranom nakon završetka četvrtfinalnog susreta Rusije i Kanade. Bila je to jedna od najboljih utakmica u kanadskoj hokejskoj povijesti u kojoj su sa 7:3 razbili veliku Rusiju!

Vidjeli smo i to! Odigrana je utakmica o kojoj su svi pričali i koju su, budimo realni, svi gledali. ˝Utakmica svih utakmica˝ ili ˝finale prije finala˝, samo su neki od epiteta koji su se lijepili za taj susret, Ali, ništa od očekivane drame nije bilo. Kanada je odigrala savršenu utakmicu, nadigrali su Ruse u svim segmentima igre i na kraju slavili sa nevjerojatnih 7:3.

Canada Hockey Place je, naravno, bio pun do posljednjeg mjesta, ni igla ne bi više stala, a dobili su početak kakav ni u najljepšim snovima nisu mogli poželjeli. Već nakon nešto više od dvije minute igre, Dan Boyle je krasno prošao kroz rusku obranu, vratio na drugu stativu gdje Ryan Getzlaf sprema za vodstvo Kanade i prvu erupciju oduševljenja dvorane u Vancouveru.

Rusi su prvih desetak minuti izgledali poput grogiranog boksača, a to koriste domaćini Olimpijskih igara i još dva puta pogađaju cilj. Prvo je Boyle pogodio s igračem više, a 45 sekundi kasnije vidjelu smo fantastičnu akciju koju je pogotkom završio Rick Nash. Akcija je krenula od Mikea Richardsa, nastavio je Jonathan Toews, a nakon njegovog lijepog dodavanja Nash je matirao Jevgenija Nabokova za 3:0.

Ruski trener Vjačeslav Bikov je nakon toga pozvao predah, a to se pokazalo kad jako dobar potez. Dvije minute kasnije Rusija je smanjila pogotkom Dmitrija Kalinina i vratila se u utakmicu. Međutim, pritisak Kanade nije jenjavao i pogotkom Brendena Morrowa iz jedne gužve, Kanađani ipak odlaze na prvi odmor sa tri velika pogotka prednosti.

Euforično je Kanada krenula i u nastavak i vrlo brzo je Corey Perry postigao i peti pogodak za svoju ekipu. Dosta sretno mu se pločica odbila i imao je praznu mrežu ispred sebe. Činilo se kako Kanađanima sve ulazi, a to se dokazalo samo minutu nakon Perryevog pogotka kada zabija i Shea Weber. Nakon tog pogotka Nabokov je poslan pod tuš, a na vrata je stao Ilja Brizgalov.

Imalo je to pozitivan učinak jer je u sljedećem napadu Maksim Afinogenov smanjio rezultat. I kad se činilo da su Rusi malo uhvatili korak, opet su primili gol. Bila je to još jedna odlična akcija, slična onoj kod Nashovog pogotka, a sada je strijelac bio Corey Perry, dok su asistencije upisali Ryan Getzlaf i Eric Staal. Nakon točno pola utakmice bilo je zaista nestvarnih 7:2 za Kanadu.

Do kraja druge trećine Sergej Gončar je smanjio rezultat, Rusija je zaigrala malo bolje, ali stvarno bi im trebalo čudo da se vrate u susret. Međutim, tog čuda nije bilo. Niti blizu,. Kanada je autoritativno držala svoje vodstvo i čak su u prvom dijelu posljednje trećine oni bili bliže golu. Tek u zadnjih pet minuta su Rusi pritisnuli, ali i Roberto Luongo je igrao u skladu sa suigračima, dakle – fantastično.

Valja spomenuti da Alex Ovečkin i Sidney Crosby nisu uopće sudjelovali kod pogodaka svojih ekipa, iako su mnogi očekivali da će baš jedan od njih riješiti utakmicu. Kanađanima nije bilo bitno. Trenutno im ništa nije bitno, samo uživaju u ovoj, zaista povijesnoj pobjedi. Uživaju još dva dana, a tada igraju polufinale. Neće biti lako Švedskoj ili Slovačkoj, ako u petak na led opet izađe ovakva Kanada. A sve naznake su da hoće, samo im je zlato sad u vidnom polju.

Četvrtfinale:

Rusija – Kanada 3:7 (Kalinin 15., Afinogenov 25., Gončar 32. / Getzlaf 3., Boyle 13., Nash 13., Morrow 19., Perry 24., 30., Weber 25.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!