Zimski sportovi

Finska po novo finale

Krešimir Ferlak • četvrtak, 25.02.2010.
Finska po novo finale
Foto: EPA

Hokejaši Finske igrati će polufinale hokejskog turnira u Vancouveru. Nakon jedne teške, tvrde i zanimljive utakmice svladali su Češku s 2:0 i izborili susret s SAD-om u petak.

Susret između Finske i Češke bio je dijametralno suprotan onome u kojem je Kanada razbila Rusiju. Ovdje se igralo vrlo oprezno i bila je to s obzirom na gore spomenutu utakmicu prava uspavanka. Igrao se, istina, kvalitetan hokej, ali čini se da je prva zadaća obje momčadi bila da se sačuva vlastiti gol. Iz toga je bilo vidljivo da bi jedan pogodak sve odlučiti, a tako je i bilo. Novi finski junak zove se Niklas Hagman.

Ulog je bio golem, obje ekipe su računale da bi protiv SAD-a mogle lakše do finala, nego da su u drugom dijelu ždrijeba, gdje su sada goropadni domaćini. Često takva računica ispadne krivom, ali od početka je bilo vidljivo da će na ovome susretu prvi pogodak biti od velike, možda i ključne važnosti.

Iz prvog perioda treba izdvojiti veliki broj isključenja na strani Češke. Čak su šest puta njihovi igrači izbačeni na hlađenje, dok je s druge strane Finska imala tek jedno isključenje. Međutim, nije to pomoglo Fincima, pogodak nisu postigli, a sve opasnije situacije zaustavio je Tomas Vokoun.

Češka je bolje igrala u drugom dijelu, ali do nekoliko ozbiljnijih prilika došli su tek kad je isključen Olli Jokinen. No, Miikka Kiprusoff je bio na visini zadatka i nije dopustio da njegova ekipa ode u rezultatski minus. Koliko je susret bio izjednačen najbolje govori statistika udaraca na gol, koja je nakon dva perioda bila 21-21.

U treći period se ipak ušlo sa nešto više rizika, a više su prijetili Česi. Bilježimo jedan odličan prodor Jaromira Jagra, a ubrzo zatim i priliku Patrika Eliasa, ali bez rezultatske promjene. Ona se ipak dogodila šest i pol minuta prije kraja, kada je isključenje zbog ispucavanja pločice preko ograde dobio Martin Erat.

Češka je tu pogrešku skupo platila. Janne Niskala je uputio udarac s plave linije, pred vratima ga je malo preusmjerio Niklas Hagman i pločica je završila iza Vokouna! Probali su Česi sve nakon toga, ali nije uspijevalo. Kada su povukli i vratara, primili su i drugi pogodak, a polufinale za Finsku je zapečatio Valterri Filppula.

Još jedan veliki uspjeh Finske reprezentacije, koje već standardno odlično igra na olimpijskim turnirima. Sada imaju i odličnog Kiprusoffa, koji je danas zaustavio 31 udarac protivnika, a novi ulazak Finske u finale ne bi bilo nikakvo iznenađenje. Biti će to velika borba protiv SAD-a.

Četvrtfinale:

Finska – Češka 2:0 (Hagman 54., Filppula 59.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!