Zimski sportovi

"Sutra ću shvatiti što mi se dogodilo"

Antonija Pavlić • četvrtak, 25.02.2010.
"Sutra ću shvatiti što mi se dogodilo"
Foto: EPA

Viktoria Rebensburg nije mogla vjerovati da je upravo postala olimpijska veleslalomska prvakinja. Mlada je Njemica šokirala favoritkinje i sa šestog se mjesta iz prve vožnje plasirala na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, osvojivši prvo njemačko zlato u ovoj disciplini poslije Ossi Reichert 1952. Srebro je po drugi puta na igrama uzela Tina Mate, dok je brončana Austrijanka Elisabeth Görgl...

Mlada njemačka veleslalomašica Viktoria Rebensburg šokirala je favoritkinje i vožnjom života na stazi Dave Murray u džep pospremila prvu zlatnu medalju u karijeri. Sa 20 je godina postala drugom najmlađom Njemicom kojoj je pošlo za rukom u riznicu spremiti olimpijsko zlato (iza 19-godišnje Heidi Beibel 1960.), a prva je s najsjajnjim odličjem poslije Ossi Reichert 1956. godine.

"Nevjerojatno je ovo što mi se događa. Vjerojatno će mi trebati neko vrijeme da shvatim što sam postigla, a sada samo želim uživati u prekrasnom danu i slaviti na svečanoj dodjeli", rekla je presretna pobjednica.

Vezane vijesti

"Naravno da ćemo noćas slaviti", otkrila je. "Nisam nosila breme favorita, no znala sam da mogu biti brza, pa sam si tako sama nametnula pritisak. Još uvijek mi zvuči nestvarno činjenica da sam olimpijska prvakinja."

VONN VOZI SLALOM

Najbolja će svjetska skijašica, Amerikanka Lindsey Vonn definitivno voziti sutrašnji slalom i to unatoč slomljenom prstu, kojeg je povrijedila padom u prvoj vožnji veleslaloma.

"Nikada nećete ništa osvojiti ako ne preuzmete rizik. Maksimalno sam povukla u donjem dijelu staze i uspjela", rekla je mlada skijašica, koja do ovoga trenutka nije imala niti jedan veći rezultat na svjetskim smotrama ili pak u Svjetskome kupu.

Drugo srebro igara ponijela je Tina Maze, postavši time prva Slovenka s dva osvojena odličja na jednim zimskim olimpijskim igrama. "Znala sam da mogu biti brza, no nisam se nadala dvjema srebrnim medaljama. Velik je to uspjeh i za mene i za moju zemlju", kazala je Maze.

Utrku su ispresijecali i 'uništili' vremenski uvjeti. Jučer snijeg, danas magla, prije nekoliko dana kiša i sunce... "Vidjeli smo svašta od dolaska u Whistler. Snijeg, kišu, malo sunca... Bili smo svjesni da je vrijeme veoma promjenjivo. Danas su uvjeti također bili teški, no svakako bolji no jučer."

Najveća je pehistica vodeća poslije prve vožnje, Elisabeth Gorgl. Austrijancima je ponovno za dlaku izmaknula medalja koju sanjaju već 50-ak godina. "Bila bih presretna da sam pobijedila. Stvarno sam to željela. No dala sam maksimum i moram biti zadovoljna. Za četiri ću godine imati novu prigodu."

"Pokušala sam sve i čak nisam vozila loše. Možda sam mogla tek više riskirati u nekoliko vrata, morat ću pogledati snimku za detaljnije analize", pojasnila je najbolja austrijska alpska skijašica na ovima igrama.

Da li joj je vožnja podijeljena na dva dana poremetila koncentraciju i oduzela joj najbolju poziciju prije posljednje vožnje? "Odgoda mi nije predstavljala preveliki problem, dapače, bio je to pravi izazov i novo iskustvo. Borila sam se od starta do cilja i bila apsolutna fokusirana na vožnju. Izgubila sam zlato, ali sam osvojila broncu."

Braniteljica naslova Julia Mancuso napredovala je gotovo 10 mjesta u odnosu na prvu vožnju, koju je zbog neposrednog pada i loše organizacije sudaca morala voziti - dva puta. Utrku je okončala na 8. poziciji.

"Spustila sam se niza stazu pronašavši posljednji atom snage. Nisam imala što izgubiti", rekla je vidno isrcpljena Amerikanka.

"Mnogo sam toga proživjela jučer, a to mi je pomoglo shvatiti kako je skijanje zapravo zabavno. Iz takta me malo izbacila i šokantna vijest o pogibiji prijatelja Johnsona u Squaw Valleyju, no prije utrke sam pokušala zaboraviti na sve to. Život je takav."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!