Zimski sportovi

Riesch dvostruka zlatna!

Antonija Pavlić • petak, 26.02.2010.
Riesch dvostruka zlatna!
Foto: Kristijan Komarica

Maria Riesch nova je olimpijska slalomska prvakinja! Njemica je u debitantskom nastupu na olimpijskim igrama uzela drugo zlato, zamijenivši na tronu najbolju iz Torina, Anju Paerson. Srebrno odličje pripalo je Marlies Schild, dok je bronca otišla u Češku, Šarki Zahrobskoj. Ana Jelušić na koncu je završila na 12. poziciji, dok je Nika Fleiss zauzela 25. mjesto...

Maria Riesch već je u debitantskom nastupu na olimpijskim igrama, u kanadskom Vancouveru, postala dvostrukom svjetskom prvakinjom. Njemica je zlatu u kombinaciji dodala i slalomsko najsjajnije odličje, obranivši tako titulu najbolje u vodećoj tehničkoj diciplini. 25-godišnja skijašica je, naima, aktualna svjetska slalomska prvakinja, te braniteljica Malog kristalnog globusa.

Srebro je pripalo najboljoj u drugoj vožnji, Austrijanki Marlies Schild, koja je u Torinu bila brončana. Marlies se tako na najbolji mogući način vratila u skijanje, nakon teškog loma noge koji je doživjela na treningu prije prošle sezone.

Bronca je pak otišla u Češku, Šarki Zahrobskoj, koja je ponovno dokazala kako na velikim natjecanjima dobiva posebnu inspiraciju. Juniorska slalomska svjetska prvakinja iz 2005. godine u riznici, naime, već ima titulu najbolje slalomašice sa Svjetskog prvenstva u Areu 2007. godine, te srebro iz Val d'Iserea prošle godine i broncu iz Bormija 2005.

Na korak do medalje, plačući je Whistler Creekside napustila Šveđanka Maria Pietilae-Holmner, dok je slične osjećaje gajila Francuskinja Sandrine Aubert na petoj poziciji. Šesto je mjesto pripalo Tanji Poutiainen, dok se na sedmo mjesto s 22. u prvoj vožnji pomaknula Austrijanka Elisabeth Görgl.

Ana Jelušić i Nika Fleiss nisu opravdale očekivanja i najave o poboljšanju plasmana, niti su iskoristile odlične startne brojeve u drugoj vožnji.

Ana je ponovno bila iznimno odlučna i nije učinila veće pogreške, no snijeg koji je neumorno padao na stazu nije izdržao njenu agresivnost. Zbog mnogo ispadanja na koncu je ipak popravila konačni rezultat, osvojivši 12. mjesto. Nika je vozila lošije no u prvoj vožnji i sa zaostatkom od 4.70 zauzela je posljednje, 25. mjesto.

Najviše su, pak, razočarale Austrijanka Kathrin Zettel, koja će Vancouver napustiti bez odličja premda je u obje tehničke discipline figurirala kao jedna od glavnih favoritkinja. Lindsey Vonn je odustala u prvoj vožnji, ponovno "haklavši" vrata, te okončavši nastup na Olimpijskim igrama s tri uzastopna pada.

Whistler, olimpijski slalom:
1. Maria Riesch (Njemačka, HEAD) 1:42.89
2. Marlies Schild (Austrija, ATOMIC) +0.43
3. Šarka Zahrobska (Češka, HEAD) +1.01
4. Maria Pietilae-Holmner (Švedska, ROSSIGNOL) +1.33
5. Sandrine Aubert (Francuska, FISCHER) +1.57
6. Tanja Poutiainen (Finska, VOELKL) +2.04
7. Elisabeth Görgl (Austrija, ATOMIC) +2.08
8. Nicole Gius (Italija, FISCHER) +2.12
9. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +2.20
10. Veronika Zuzulova (Slovačka, ) +2.25
...
12. Ana Jelušić (Hrvatska, ATOMIC) +2.54
...
34. Matea Ferk (Hrvatska, FISCHER) +8.04
...
39. Sofija Novoselić (Hrvatska, SALOMON) +12.02

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!