Košarka

Miris doigravanja

Branimir Korać • subota, 27.02.2010.
Miris doigravanja

Sjajna NBA noć je iza nas s nizom neizvjesnih utakmica i brojnih preokreta. Prve četiri utakmice su završene sve u produžetku uz sjajnu borbu na parketu gdje su momčadi pokazale onaj žar i želju kakva je vidljiva u doigravanju....

Odličnu utakmicu u Torontu odigrali su Raptorsi i Cavsi. Toronto je sporo ušao u utakmicu i Cleveland je brzo stigao do 12 poena viška te se činilo kako će to biti jednosmjeran susret. Ipak, domaćin se oporavio nošen Jackom i Evansom te se serijom 10:0 vratio u utakmicu koja je do isteka 48. minute bila neizvjesna. Produžetak Cavsima donio je LeBron James polaganjem 14 sekundi prije kraja, domaćin je pokušao preko Turkoglua stići do pobjede, no Turčin je bio neprecizan. Cavsi su produžetak otvorili s tri trice Williamsa i Parkera, odmah se odvojili i mirno priveli susret kraju.

Tragičar Raptorsa bio je Hedo Turkoglu. Toronto je imao posljednjih 13 sekundi za pobjedu, međutim Turkoglu je ispalio tricu koja nije ušla i otišlo se u produžetak. "Imao sam dobar osjećah i želio sam uzeti taj šut. Sada mi je jasno da odabir nije bio dobar, morao sam bolje selektirati šut", govorio je Turkoglu nakon susreta.

U pobjedi 126:118 LeBron James je ubacio 36 poena uz devet asistencija, 22 poena i 11 skokova upisao je Antawn Jamison, a 22 poena (6/11 trica) i šest asistencija dodao je Mo Williams. Kod Raptorsa po 24 poena ubacili su Andrea Bargnani i Jarrett Jack.

Produžetak je igran i u Washingtonu gdje su Wizardsi poraženi od Knicksa 118:116. Još jedan neizvjestan dvoboj mogao je završiti i nakon 48 minuta, no pokušaj Wilsona Chandlera u posljednjoj sekundi blokirao je McGee i otišlo se u neefikasan produžetak. Do posljednjih šest sekundi produžetka Wizardsi su ubacili samo jedan poena da bi tada Nick Young ubacio tricu za poravnanje. Posljednji napad pripao je Knicksima, lopta dolazi do Davida Leea koji polaže za pobjedu 118:116.

Al Harrington bio je prvo ime utakmice s 37 poena (5/8 trica) i sedam skokova, odmah uz bok mu je bio David Lee s 25 poena i 16 skokova dok je 23 poena dodao Tracy McGrady. Kod Wizardsa Andray Blatche je ubacio 26 poena uz 18 skokova, 22 poena i deset asistencija dodao je Randy Foye, a 18 poena i deset skokova Javalee McGee.

Strašnu utakmicu odigrali su Jason Kidd i Dirk Nowitzki. Šest minuta prije kraja Dallas je u Atlanti gubio 90:77 i činilo se kako će upisati poraz, međutim onda je krenula serija Dallasa. Haywood je započeo seriju, sijevnule su trice Terryja i Nowitzkog, a preokret je s dvije vezane trice upotpunio Jason Kidd. Dallas je imao kod 99:99 i priliku završiti susret u regularnom dijelu, no pokušaji Nowitzkog i Kidda nisu bili precizni. U produžetak je Dallas ušao sa 7:0 i tu prednost više nije ispuštao te je slavio 111:103.

U napetoj završnici u Atlanti medvjeđu uslugu svojoj momčadi napravio je trener Hawksa Mike Woodson koji je dobio tehničku minutu i pol prije kraja. "Rekao sam mu kako ne može biti na terenu jer nema dres. Suci su dobro postupili, pravila su jasna, treneru nije mjesto na terenu", govorio je Jason Kidd koji je lagano odgurnuo Woodsona s parketa nakon čega su suci dosudili minutu odmora i udijelili Woodsonu tehničku.

Dirk Nowitzki je ubacio 37 poena uz devet skokova, a Jason Kidd je dodao strašan triple-double od 19 poena, 17 asistencija i 16 skokova. Treba svakako spomenuti i borbenog Brendana Haywooda koji je dodao 11 poena i 11 skokova. Kod Hawksa Joe Johnson je ubacio 27 poena uz deset asistencija, a Josh Smith je dodao 18 poena, 11 skokova, osam asistencija i sedam ukradenih lopti.

Četvrta utakmica s produžetkom igrana je u Chicagu gdje su Bullsi svladali Portland 115:111. Još jedna izvrsna utakmica, no ovaj put pobjeda domaćina. U završnici regularnog dijela Bullsi su malo pali i Portland je to iskoristio te preko Roya 16 sekundi prije kraja poravnao na 103:103. Posljednji napad Derrick Rose nije realizirao, lopta mu je na polaganju "iscurila" i otišlo se u dodatnih pet minuta. U produžetku su Blazersi ostali bez snage, šut ih više nije služio i Bullsi su slavili.

U pobjedničkom sastavu Derrick Rose je ubacio 33 poena, 23 uz sedam skokova dodao je Luol Deng, a 11 skokova uhvatio je Joakim Noah. Kod Portlanda LaMarcus Aldridge je ubacio 32 poena uz sedam skokova, 23 poena uz šest asistencija je upisao Brandon Roy, a 11 skokova je uhvatio Marcus Camby.

Do posljednjih sekundi neizvjesno je bilo i u Memphisu gdje su Bobcatsi uspjeli svladati Grizzliese 93:89. Tri i pol minute prije kraja imao je Memphis vodstvo 87:85, ali onda su gosti odgovorili tricama Stephena Jacksona i Borisa Diawa te napravili preokret da bi domaćin do kraja susreta ostao bez ijednog ubačaja iz igre. Pokušaji trica Maya i Gaya u posljednjoj minuti bili su neprecizni i Bobcatsi su slavili 93:89.

Najbolji kod Charlottea bili su Stephen Jackson s 32 poena i 11 skokova i Boris Diaw s 18 poena i pet skokova. Kod domaćina Zach Randolph je ubacio 24 poena uz deset skokova, a Rudy Gay 20 poena uz pet skokova.

Oklahoma je bez ikakvih problema izašla na kraj sa skromnom Minnesotom i slavila 109:92. Thunder je vrlo brzo stigao do prednosti koju je u nastavku susreta bez problema održavao i na kraju upisao očekivanu pobjedu. Kevin Durant s 25 poena i devet skokova bio je najbolji kod Oklahome, a 18 poena i 15 asistencija dodao je Russell Westbrook. Kod Minnesote Kevin Love je ubilježio 19 poena i osam skokova, a Al Jefferson 12 poena.

Spursi su jako loše otvorili utakmicu protiv Houstona, prvu četvrtinu su izgubili 31:14 da bi u trećoj četvrtini Rocketsi imali i 23 poena prednosti. Međutim, gosti su se tada probudili i nakon trice Georgea Hilla na osam sekundi prije kraja stigli na malih 105:102. Ipak, nije bilo dovoljno vremena za preokret. Brooks je imao mirnu ruku s linije slobodnih bacanja i Houston je slavio.

Greg Popovich duže je nego što je to uobičajeno držao na parketu igrače s klupe. Tim Duncan je ponudio logično obrazloženje. "Ti dečki su nas vratili u utakmicu i zaslužili su svoje minute. Ne vadite iz igre momčad koja dobro funkcionira i ima rezultat. Trener je bio posve u pravu." Iz startne petorke Spursa samo je Hill igrao 38 minuta, ostali su igrali puno manje, pa i Duncan koji je odradio 24 minute.

Kevin Martin predvodio je Rocketse s 33 poena i pet skokova, 31 poen dodao je Aaron Brooks, a 30 poena uz 13 skokova Luis Scola. Ostatak momčadi domaćina ubacio je zajedno tek 15 poena. Kod Spursa Hill je ubacio 26 poena, 17 poena i osam skokova dodao je Tim Duncan, a deset skokova uhvatio je Manu Ginobili koji je iz igre šutirao 1/8.

Nuggetsi su se tek u posljednjoj četvrtini uspjeli odvojiti i upisati pobjedu protiv upornog Detroita. Iako Pistonsi ove sezone igraju loše, protiv favoriziranih Nuggetsa odigrali su odličnu utakmicu i sve do dvije minute prije kraja bili su u igri za pobjedu. Tada je krenula serija slobodnih bacanja Billupsa i Anthonyja te nepreciznost Pistonsa u napadu što je Denveru otvorilo put prema pobjedi 107:102.

Billups je predvodio domaćina s 25 poena dok je 24 poena dodao Carmelo Anthony. Kod Pistonsa 20 poena i šest skokova upisao je Richard Hamilton, 19 poena i sedam skokova Rodney Stuckey te deset skokova Ben Wallace.

Sunsi su u utakmici karijere Robina Lopeza svladali LA Clipperse 125:112. Dvoboj momčadi koje ne mare previše za obranu završio je pobjedom Sunsa, kako se i očekivalo. Lopez je briljirao s 30 poena i 12 skokova, 20 poena je dodao Amare Stoudamire, 11 asistencija Steve Nash, a deset asistencija Goran Dragič. Kod Clippersa Eric Gordon je ubacio 25 poena, a Travis Outlaw 18 poena.

New Orleans je velikim preokretom u posljednjoj četvrtini odnio pobjedu protiv Orlando Magica. Na ulasku u posljednju dionicu Hornetsi su zaostajali 80:72, ali za svega minutu i pol napravili su 9:0 i stigli do vodstva. Nova serija koja je ujedno i prelomila utakmicu stigla je u posljednje četiri minute kada domaćin radi 11:0, bježi na 96:86 i završava priču.

U domaćem sastavu briljirao je David West s 40 poena i deset skokova dok je 17 poena i sedam skokova dodao Marcus Thornton. Kod Magica Dwight Howard je ubacio 26 poena uz deset skokova, a Jameer Nelson 19 poena uz 11 asistencija.

Dramatično je bilo i u dvoboju Sacramenta i Utaha. Jazzeri nikako nisu uspjeli slomiti otpor čvrstih Kingsa koji su bili u egalu tijekom cijelog susreta. U samoj završnici 36 sekundi prije kraja loptu je izgubio Deron Williams kod 100:97 za Sacramento da bi 15 sekundi prije kraja Evans pogodio za 102:97 gdje je postalo jasno kako će Kingsi slaviti.

Kod Sacramenta Beno Udrih je ubacio 25 poena, 24 poena i osam skokova ostvario je Evans, a 15 poena i 12 skokova Spencer Hawes. Kod Jazzera Carlos Boozer je ubacio 26 poena uz deset skokova, Andrej Kirilenko je dodao 16 poena i šest skokova, Williams deset poena i 13 asistencija, Mehmet Okur 11 skokova, a Paul Millsap deset skokova.

Lakersi su u Staples Centreu ugostili Philadelphiju koja je pružila vrlo jak otpor. Mešutim u zadnje dvije minute Sixersi su posve pali i Lakersi su iskoristili priliku te otišli do pobjede. Pau Gasol je predvodio Lakerse s 23 poena i 11 skokova, a Andrew Bynum je dodao 20 poena i 13 skokova. Kod Sixersa Samuel Dalembert je ubacio 24 poena uz 11 skokova, Louis Williams 16 poena uz sedam asistencija, a Andre Iguodala 13 poena uz deset asistencija i devet skokova.

NBA liga

15.04.2010.
Portland Trail Blazers116:122Golden State Warriors
Los Angeles Clippers107:91Los Angeles Lakers
Utah Jazz86:100Phoenix Suns
Atlanta Hawks99:83Cleveland Cavaliers
Washington Wizards98:97Indiana Pacers
Minnesota Timberwolves98:103Detroit Pistons
Oklahoma City Thunder114:105Memphis Grizzlies
Miami Heat94:86 *New Jersey Nets
Dallas Mavericks96:89San Antonio Spurs
Charlotte Bobcats89:98Chicago Bulls
Boston Celtics95:106Milwaukee Bucks
Houston Rockets115:123New Orleans Hornets
Orlando Magic125:111Philadelphia 76ers
Toronto Raptors131:113New York Knicks
14.04.2010.
Chicago Bulls101:93Boston Celtics

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2010. u 17:10
    Jason Kidd na pragu 4. desetljeca igra nevjerovatno!!
    Obrisan korisnik