Zimski sportovi

Kanada se zasluženo provukla u veliko finale!

Krešimir Ferlak • subota, 27.02.2010.
Kanada se zasluženo provukla u veliko finale!
Foto: EPA

Iako nisu bili rezultatski uvjerljivi kao SAD, Kanađani su prošli u finale i učinili ono što su svi očekivali. Većinom je najteže ostvariti te unaprijed upisane pobjede, a tako je bilo i Kanadi. Na kraju su s 3:2 svladali Slovake i ispratili ih u borbu za brončanu medalju.

Ulice Vancouvera su bile u potpunosti prazne, a Canada Hockey Place pun do zadnjeg mjesta, uz atmosferu koja pred sam početak susreta doseže točku usijanja. Slovaci su pak, kod kuće uz svoje junačke hokejaše. Na glavnog trgu u Bratislavi skupilo se više od 20 tisuća ljudi, pa iako je bilo pola četiri ujutro, svi su htjeli gledati ovaj spektakl.

Krenulo je odlično, brzo, u nevjerojatnom tempu. Napadi su se izmjenjivali, Kanada je imala inicijativu, ali i Slovačka je znala prijetiti. Odlučili su se, kao i protiv Švedske, na brze kontre s nadom da bi na taj način mogli ugroziti vrata Kanade. Desetak minuta igralo se bez većih prilika i onda su Kanađani pojačali. I onda su stigli golovi.

Prekrasan pogodak za vodstvo postigao je Patrick Marleau. S plave linije pucao je Shea Weber, a Marleau je fenomenalno u zraku skrenuo i spustio pločicu, koja se od leda odbila iza nemoćnog Jaroslava Halaka, vratara Slovačke. Taj pogodak je dao dodatno ubrzanje domaćinima Olimpijskih igara i ubrzo je stigao novi.

Bila je to vrlo slična akcija kao i kod prvog pogotka. Ovoga puta pucao je Chris Pronger, a pred vratima pločicu u gol skreće Brenden Morrow za već sada lijepih 2:0 Kanade. Slovaci su pokušavali, ali do pravih prilika nisu dolazili, Kanada je stvarno igrala odlično. Zanimljivost prvog dijela je i činjenica da nismo vidjeli niti jedno isključenje, igralo se jako brzo i jako čisto.

Izgleda da su u prvom dijelu Slovaci ipak bili malo impresionirani atmosferom i činjenicom da su u polufinalu, jer u drugi period su ušli mnogo bolje. Ubrzo su zaradili i prvog igrača više na susretu, nisu puno napravili, ali barem su malo preselili igru u kanadsku trećinu. Bilo je nekoliko dobrih slovačkih pokušaja, ali Roberto Luongo i dalje nije bio na prevelikim kušnjama.

S druge strane, Kanada je imala manje šansi nego u prvom dijelu, ali pred kraj su ipak povisili prednost. Sada su oni dobili igrača više, nakon isključenja Richarda Zednika, a velikih 3:0 donio je Ryan Getzlaf. Bio je to gol koji je praktički riješio susret, jer jako je teško očekivati povratak Slovačke iz minusa od tri pogotka, pogotovo uz ovako dobru igru Kanade.

Desetak minuta trećeg perioda igralo se po scenariju Kanade, bez velikih uzbuđenja i potresa, a onda je ipak Slovačka zabila. Strijelac je bio Lubomir Visnovsky nakon lijepog prodora i pomalo nesigurne intervencije Luonga. Do tada se činilo da ništa ne može poremetiti Kanađane, ali ovaj pogodak ih je uzdrmao. Itekako.

Vrlo brzo je voda došla do grla jer je Michal Handzus iskoristio jedno loše pokrivanje kanadske obrane i smanjio na 3:2! Ušlo se u ludih zadnjih pet minuta, gdje su Slovaci odnekud izvukli dodatnu snagu i strašno pritiskali. Ipak nisu izjednačili, Luongo je skinuo par teških udaraca, a najbliže je izjednačenju bio Pavol Demitra, ali nije zabio na samom isteku vremena.

Na kraju je bilo dramatično, ali Kanada je bila bolja veći dio susreta i zaslužila pobjedu. Veliko finale najvećeg događaja igara, igrati će tako Kanada i SAD. Biti će to veliki spektakl nabijen emocijama, a hoće li Kanada ponoviti 2002. i Salt Lake City ili će SAD uzeti prvo zlato nakon 1980. i Lake Placida, vidjet ćemo sutra u 21 sat po hrvatskom vremenu! Ne propustite!

Polufinale:

Kanada – Slovačka 3:2 (Marleau 14., Morrow 16., Getzlaf 37. / Visnovsky 52., Handzus 56.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2010. u 14:40
    USA NEMA SANSE....KANADA CE IH RAZVALIT DOSLOVNO RECENO!!
    Obrisan korisnik