Zimski sportovi

Amerikanci slave, Hrvatska 20.

Ivor Krapac • nedjelja, 28.02.2010.
Amerikanci slave, Hrvatska 20.
Foto: EPA

Prva američka posada predvođena Stevenom Holcombom uzela je zlato u bobu četverosjedu na ZOI u Vancouveru. Amerikanci su na stazi u Whistleru držali vodeće mjesto od prve vožnje, ne dopuštajući da itko ugrozi njihovo najsjajnije odličje. Zanimljivije stvari događale su se u borbi za srebro u kojoj je slavila Njemačka 1 ispred vodećeg kanadskog kvarteta, dok je nama najzanimljivija bila hrvatska posada, koja je bez prevrtanja odradila sve četiri vožnje...

Američki kvartet u kojem su, uz Stevena Holcomba, bili i Steve Mesler, Curtis Tomasevicz i Justin Olsen uspješno je odradio i četvrtu etapu puta do zlata u bobu četverosjedu. SAD 1 je sa starta krenuo posljednji s oko pola sekunde prednosti pred Njemačkom 1 koja je u tom trenutku držala prvo mjesto, a ta velika razlika bila im je dovoljna da bez osobitog rizika dohvate zlatnu medalju s 38 stotinki prednosti pred Nijemcima.

No, posada predvođena Andreom Langeom odradila je sjajan posao bez obzira što brže od Amerikanaca nije išlo. U posljednju vožnju ušli su s malim zaostatkom od devet stotinki za Kanadom 1, ali jurenje stazom za 51.36 sekundi, najbrže od svih u toj vožnji, na koncu im se pokazalo dovoljnim da za samo stotinku preteknu domaćine i uzmu srebro. S obzirom da su svoj posao obavili prije Kanađana, Nijemci su morali čekati u cilju, domaći kvartet branio je malu prednost u većem dijelu staze, ali ne tamo gdje je bilo i najvažnije - u cilju su zakasnili za treptaj oka.

Amerikanci imaju puno razloga za slavlje, ali ima i 36-godišnji Lange, koji je najavio da će mu ove ZOI biti posljednje natjecanje u velikoj karijeri u kojoj je osvojio i tri olimpijska zlata - 2002. u Salt Lake Cityju u četverosjedu, a četiri godine kasnije u Torinu u dvosjedu i četverosjedu.

Hrvatska posada je važniji dio posla obavila u petak kada je uz Ivana Šolu, Igora Marića i Slavena Krajačića u bobu bio Mate Mezulić. U subotu je priliku dobio Andras Haklits, vremena su bila nešto sporija, no plasman nije previše patio ponajprije zbog odustajanja još nekoliko posada u trećoj i četvrtoj vožnji - Hrvatska je odradila sve četiri i na koncu zauzela 20. mjesto, posljednje od svih koji su završili, ubilježivši sedam sekundi i sedam stotinki zaostatka za zlatnima.

Kvartet predvođen Ivanom Šolom bio je najbliži korejskoj posadi, koja je na 19. mjestu završila s 40 stotinki prednosti. Svi ostali bili su više od sekundu brži.

No, dan je ipak pripao onim najboljima, Amerikancima i Nijemcima u prvom redu, pa i vodećoj kanadskoj posadi, koja se može utješiti broncom.

Bob četverosjed, konačni poredak:
1. SAD 1 (Holcomb, Mesler, Tomasevicz, Olsen) 3:24.46 minuta
2. Njemačka 1 (Lange, Kuske, Rödiger, Putze) +0.38 sekundi
3. Kanada 1 (Rush, Bissett, Brown, Le Bihan) +0.39
...
20. Hrvatska (Šola, Marić, Krajačić, Haklits) +7.07

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.02.2010. u 01:15
    aj čestitam, bar su ostali živi ;) hehe
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika28.02.2010. u 01:14
    svaka čast našima. bravo ljudi!
    jugoplastika