Carling Cup, finale, 28.02.2010, 16:00 h
Manchester United
Manchester United 2:1 Aston Villa
Aston Villa

Video: Rooney i Owen za prvi trofej sezone

Marin Vuković • nedjelja, 28.02.2010.
Video: Rooney i Owen za prvi trofej sezone
Foto: EPA

Pred 88.500 gledatelja na londonskom Wembleyju Manchester United je po četvrti put u povijesti podigao trofej Carling kupa, pobijedivši u finalu momčad Aston Ville s 2:1. Čovjek odluke ponovno je bio Wayne Rooney, premda se na iznenađenje svih nije našao u početnom sastavu Uniteda.

Odlukom da u početnu jedanaestorku umjesto svog najboljeg strijelca i najboljeg igrača u dosadašnjem tijeku sezone postavi Michaela Owena i Dimitra Berbatova, menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson kod mnogih je izazvao nevjericu, no po tko zna koji put škotski je lisac na kraju bio u pravu.

Wayne Rooney: "Sjajan je osjećaj igrati u finalu na Wembleyju i postići pobjedonosni pogodak. Svi igrači koji su igrali tijekom ove sezone mogu biti ponosni. Malo me boljelo koljeno, no presretan sam postignuti pogotkom.

Richard Dunne: Na Villa Parku bio im je isključen igrač, pa nisu bili ništa lošiji. Bolje je igrati protiv 11 igrača, bila je bolja utakmica. Ovo je jednostavno bio njihov dan."

Martin O'Neill: "Mislim da baš nitko ne bi mogao reći ni riječ da im je isključen Vidić. To nije bila dobra odluka inače odličnog suca. Da je isključen i da su s desetoricom morali cijelu utakmicu hvatati zaostatak, bila bi to druga utakmica. To je ključni trenutak utakmice."

Michael Owen: "Nisam razmišljao o tome tko me gleda i ne razmišljam puno o Svjetskom prvenstvu. Želim samo igrati za Manchester United i ako time budem prepoznat, odlično. Bio sam na puno europskih i svjetskih prvenstava i ako na ovo ne odem, to znači da će netko drugi dobiti priliku."

Nakon lošeg početka Uniteda i vodećeg pogotka Ville, Crvene vragove u igru je vratio upravo Owen, a kada se krajem prvog dijela ozlijedio posao je dovršio Wayne Rooney. Puno je toga u ovoj utakmici išlo na ruku aktualnim prvacima, uključujući i neke sudačke odluke zbog kojih će Martin O'Neill vjerojatno imati što za reći na konferenciji za medije.

Već u petoj minuti utakmice prvi dvoboj Gabriela Agbonlahora i Nemanje Vidića završava prekršajem srbijanskog stopera i jedanaestercem za Aston Villu. Na sveopće iznenađenje, sudac Phil Dowd Vidiću nije pokazao niti žuti karton, premda je Unitedov stoper prekršaj načinio kao posljednji igrač obrane.

James Milner je na sebe preuzeo odgovornost i preciznim udarcem svladao Tomasa Kuszczaka te Aston Villi donio ranu, kako se pokazalo - preranu prednost. Samo osam minuta kasnije na drugoj strani igrališta s loptom se spetljao Richard Dunne, a to je iskoristio Dimitar Berbatov i njome se sjurio prema šesnaestercu. Dunne je pravovremenim uklizavanjem pokušao ispraviti pogrešku, no loptu je proslijedio tek do Michaela Owena koji nepogrešivo pogađa za 1:1.

Villa je u utakmici ostala još desetak minuta i prijetila brzinom Ashleyja Younga i Agbonlahora, no nakon toga gotovo su posve nestali s travnjaka Wembleyja. United je preuzeo inicijativu, a kada je krajem prvoga dijela zbog ozljede Owena u igru ušao Rooney, za momčad Martina O'Neilla nastali su novi problemi.

Upravo je Rooney bio čovjek odluke, a u drugom je poluvremenu pokazao zašto je ponajbolji igrač Premiershipa ove sezone. Rastrčan, raspoložen i ubojit, u 74. je minuti dočekao ubačaj Antonija Valencije i preciznim udarcem glavom pogodio gornji lijevi kut Friedelova gola.

Odmah potom na vrlo sličan način i nakon još jednog ubačaja s desne strane Unitedova je desetka pogodila vratnicu, dok je posljednja prijetnja Aston Ville došla nakon gužve u šesnaestercu i odbijene lopte koja je završila na gornjem dijelu grede. Premda se kockao i vjerojatno i naljutio mnoge navijače Uniteda, Alex Ferguson se sa svojim igračima okitio još jednim trofejem. Ove sezone u igri su za još dva.


Carling Cup

finale

Manchester United2:1Aston Villa

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!