Nogomet

Ponovno presudili sami sebi

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.03.2010.
Ponovno presudili sami sebi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iza nogometaša Zagreba prva je od četiri uzastopne zagrebačke utakmice. Kiša i težak teren u velikoj su mjeri akterima iz oba sastava pokvarili priliku za potvrdom da u proljetni dio startaju spremniji i kvalitetniji. No bez obzira na teške uvjete Pjesnici su pokazali kako se starih problema još uvijek nisu riješili...

Susreti protiv Rijeke, Lokomotive, Varteksa i Istre u Kranjčevićevoj su još uoči priprema označeni najvažnijim dijelom sezone. Niz domaćih dvoboja Pjesnici žele završiti sa što većim brojem bodova, a nakon prvih 90 minuta na kontu imaju jedan. Da je riječ o sezoni koja na Zagrebašima trenira strogoću potvrđuje nekoliko detalja i s prve ovogodišnje prvenstvene utakmice.

Nakon rekordnog niza od ček sedam uvodnih poraza, "bijeli" su promijenili trenera, ali i filozofiju unutar momčadi. Kadar je osnažen iskusnim igračima, no upravo su oni, čak trojica od njih, potpisnici velike pogreške iz 86. minute. A primljeni pogodak, po tko zna koji put u aktualnoj sezoni pripada kategoriji "tragedija na Zagrebov način".

"Znam kako sam ja rješavao takve situacije, nema prolaska iza leđa, Jefthonova reakcija je trebala biti puno odlučnija, ili prekršaj ili vraćanje na protivničku polovicu. Zatim je Tokić dugo oklijevao, a trebao je jednostavno loptu ispucati u out, a treća pogreška je ta što je Skender išao, po ovakvom terenu, nepotrebno uklizavati. Riječ je o klasičnom nedostatku komunikacije, bilo je više trenutaka u igri kada nam se to dogodilo, ali morate shvatiti da je u ovako teškim uvjetima teže reagirati. U svakom slučaju, bilo je više pogrešaka nego što bi mi voljeli."

Osim spomenute pogreške, Pjesnicima na čast ne ide niti prezentacija iz prvog dijela susreta prema kome su mnogi zaključivali kako se malo toga promijenilo u odnosu na crnu jesensku dionicu. Nekoliko krivih reakcija obrane, te nekompaktnost veznog reda "bijelima" su zadavali najviše problema. I dok je obrambena četvorka lošu komunikaciju uspijevala nekako korigirati, vezni je red u prvih 45 minuta funkcionirao tek zahvaljujući kapetanu Jefthonu.

Krilni su igrači stajali prilično visoko, što je na desnoj strani urodilo s nekoliko lijepih prodora strijelca Abdurahimija, no na lijevoj je prostor između Šovšića i Vidoševića često morala pokrivati treća osoba. Šovšić je utakmicu završio po odlasku na odmor, a bez obzira na tragičnu pogrešku Skendera pripada mu naslov najslabije karike. Tek ga novi problemi sa stopalom mogu spasiti kritika za niti jedno točno dodavanje, te loše surađivanje s napadačima, posebno Vugrincem.

"Imao samo problem u svlačionici na odmoru, hladne sam glave mogao zamijeniti čak šestoricu igrača koji su bili daleko ispod razine na kojoj moraju igrati. Posebno je danas bilo teško veznim igračima, teško prebacivati igru, biti okretan, snalažljiv. Šovšić je ponovno osjetio bol u stopalu i najvjerojatnije će propustiti reprezentativnu utakmicu."

Premijeru u dresu Zagreba upisala su sva četvorica igrača pridošla za vrijeme zimske stanke. Tokić i Vidošević sakupili su svih 90 minuta, Goranu Ljubojeviću pripalo je posljednjih 17 minuta, a Stjepanu Babiću osam više. Najzvučnije pojačanje Pjesnika u svom je debiju zaradilo tek žuti karton, Babić je u vezi solidno zamijenio Jefthona koji je prebačen u posljednju liniju, a Vidošević je nekoliko sporijih defenzivnih reakcija popravio dobrim prodorima prema naprijed.

"Ušao je nervozno u utakmicu, ali je s vremenom dobio na sigurnosti. Dokazao je da je s pravom u kadru i da će za njega ubuduće konkurirati. Riječ je o talentiranom beskompromisnom igraču koji je upisao debi u prvoj ligi i od tuda ta nervoza. Priliku je dobio uslijed ozljede Špičića, a tek se u četvrtak uključio u treninge momčadi nakon faze rehabilitacije."

I dok je Vidoševićev nastup u velikoj mjeri uvjetovala ozljeda Špičića, veznjak Jugović prednost ispred Ivana Parlova dobio je još tokom priprema, ali je nakon Rijeke nije opravdao. Jugović je prvo poluvrijeme odigrao poprilično rezervirano, loše stanje terena ne može posve opravdati njegov (ne)doprinos igri. Na očekivanoj razini nisu bili niti bijeli napadači, no Igora Štimca svakako može veseliti izvedba i pogodak Abdurahimija, te nastup donedavnog juniora Dedića.

"Možemo žaliti za pobjedom. Iako se igralo "na valove", par minuta bi Rijeka pritiskala, pa bi to napravili mi, u konačnici smo imali tu prednost zahvaljujući fantastičnom pogotku, a propustili smo još neke prilike Vugrinca i Krstanovića. No moram svakako pohvaliti Dedića i Abdurahimija, iako najmlađi oni su danas bili najkonkretniji."

Unatoč svim nedostacima u igri "bijelih" i činjenici da je konačnih 1:1 realan ishod prvog proljetnog okršaja u Ulici pjesnika, domaći sastav ima za čime žaliti. Četiri minute dijelilo je Zagrebaše od važne pobjede koja bi donijela ne samo pozitivniji dojam nego i hvatanje zaostatka za sastavima Zadra, Međimurja, Varteksa i Intera. Ipak, analize koliko je Zagreb zaista napravio u pripremnom razdoblju morat će pričekati utakmice s pristojnim uvjetima za igru.

U utorak 02. ožujka "bijele" očekuje prijateljski dvoboj. Utakmica protiv Lučkog počinje u 15.30 u Veslačkoj.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!